Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

siłownik zaworu 4d afriso act 343

Featured Replies

Napisano

Panowie mam szybkie pytanie do was i zarazem prośbę o rozwikłanie zagadki 

mam taki siłownik w instalacji c.o.do zaworu czwórdrożnego  jak w temacie i nie umiem nigdzie znaleźć opisu parametrów czyli co za co odpowiada 

w menu siłownika m.in. mam parametry 

wsp.proporcjonalnosci

wsp.rożniczkowy

wsp.calkowoty 

wszystkie te trzy parametry mają możliwość ustawienia w zakresie od 0.2 do 3

jest jeszcze opcja pt.opoznienia na zmianę kierunku i jego można ustawić od 0 do 5

czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć po chłopsku co za co odpowiada i jaki ma wpływ ustawienie danego parametru na zachowanie się instalacji

Napisano

Nie pomogę :hehe: kiedyś się z tego doktoryzowałem i olałem temat takiego zaworu. ;]

Jak coś jest za proste to ktoś zaworem namiesza... ;]

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, Cinek napisał:

Nie pomogę :hehe: kiedyś się z tego doktoryzowałem i olałem temat takiego zaworu. ;]

Jak coś jest za proste to ktoś zaworem namiesza... ;]

sam zawór jest prosty jak budowa cepa

tylko siłownik do niego z wbudowanym sterowaniem jest zakręcony jak słoik na zimę

poustawiałem go wg metody prób i błędów - ale to nie to samo co wiedza na temat znaczenia poszczególnych parametrów

mam do tego instrukcję ale tam o tym nie ma ani pół słowa

zdaje się że chyba wyślę zapytanie do producenta - może oni będą w stanie uzupełnić moją wiedzę

Napisano
  • Autor
27 minut temu, volf6 napisał:

Może w tej instrukcji coś znajdziesz, przynajmniej o tym pierwszym cos tam wspomnieli:) 

to już dawno przeglądałem i nic za wyjątkiem pierwszego parametru nie namierzyłem 

być może tam jest wszystko czego szukam tylko pod inną nazwą 

wysłałem zapytanie w tej kwestii do afriso ..zobaczymy czy podołają temu problemowi  

Napisano

Jeśli pytasz o jego wpływ na instalację - to proszę:

Jeśli problemem jest stricte sterowanie, to ustawiaj go ręcznie....

Edytowane przez punktak

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, punktak napisał:

Jeśli pytasz o jego wpływ na instalację - to proszę:

Jeśli problemem jest stricte sterowanie, to ustawiaj go ręcznie....

Ale ja nie pytałem jaki ma wpływ zawór 4drogowy na instalację bo to wiem aż nadto tylko jaki wpływ na instalację ma ustawienie danych parametrów siłownika.

nie mam również problemów z silownikiem bo ten działa a pytanie jest spowodowane zapotrzebowaniem na  wiedzę 

wybacz ...nie po to kupiłem siłownik za 9stow żeby to ustawiać w trybie pracy ręcznej...dziś w automacie mam komfort...ustawiam 38' i tyle mam cały czas bez względu na temperaturę zadaną kotła czy pracę obiegu C.w.u. 

Napisano

Te parametry wyglądają jak typowe nastawy regulatora PID. Jest on gdzieś wspomniany w instrukcji? Wiesz co to PID?

tapatalked

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, luccass napisał:

Te parametry wyglądają jak typowe nastawy regulatora PID. Jest on gdzieś wspomniany w instrukcji? Wiesz co to PID?

tapatalked

Good Job.

właśnie dostałem odpowiedź z działu technicznego i też wspominali tylko o nastawach PID

Tyle że dla mnie to takie zbycie klienta. dlaczego

dlatego że gdyby to był siłownik podpięty pod sterownik kotła to te parametry trzeba wstukac do sterownika ręcznie...I tutaj już pojawia się "?" bo skąd wziąć te parametry w tym przypadku skoro instrukcja nie posiada żadnej wzmianki na ten temat 

kolega wstawił wyżej link do instrukcji sterownika Techa gdzie te parametry należy wstawić ręcznie 

są one ładnie opisane wraz z oddziaływaniem na pracę siłownika tyle że nazwy parametrów poza 1 różnią się od nazw które ja mam e sterowniku a domyślam się że jest to to samo tylko inaczej nazwane 

Napisano

Nie do końca mam w głowie schemat ideowy i wygląd pętli regulacji, ale nikt nie poda Ci konkretnych wartości nastaw PID, no one silnie zależą od instalacji. Możesz przyjąć jakieś wartości poczatkowe (chyba, że logika zaworu ma jakiś auto-tuning) i później zmieniać wartości ręcznie wiedząc jaki wpływ na sterowanie mają zmiany wartości P, I i D (to te Twoje parametry). Poczytaj o sterowaniu PID na ogólnych przykładach, to Ci się rozjaśni.

tapatalked

Napisano
  • Autor
5 minut temu, luccass napisał:

wiedząc jaki wpływ na sterowanie mają zmiany wartości P, I i D

I na tym mi głównie zależy 

Napisano
  • Autor
12 minut temu, luccass napisał:

Nie do końca mam w głowie schemat ideowy i wygląd pętli regulacji, ale nikt nie poda Ci konkretnych wartości nastaw PID, no one silnie zależą od instalacji. Możesz przyjąć jakieś wartości poczatkowe (chyba, że logika zaworu ma jakiś auto-tuning) i później zmieniać wartości ręcznie wiedząc jaki wpływ na sterowanie mają zmiany wartości P, I i D (to te Twoje parametry). Poczytaj o sterowaniu PID na ogólnych przykładach, to Ci się rozjaśni.

tapatalked

dokładnie w odpowiedzi z Afriso znalazł się odnośnik do https://pl.wikipedia.org/wiki/Regulator_PID

tak szczerze mówiąc nie za bardzo na tym mi konktetnie zależało ale widocznie inaczej nie umieją wytłumaczyć

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.