Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

technika jazdy - zmiana biegów: obroty czy prędkość

Featured Replies

Napisano

witam,

jakie reguły ( oprócz zdrowego rozsądku)przy zmianie biegów?

1-10km/h, na 2-przy 20km/h, na 3-przy 30km/h itd czy wrzucać kolejne biegi przy określonych obrotach (jakich dla jedynki, dwójki itd?). Dla uproszczenia: teren płaski, silnik z wtryskiem no i żeby to była ekonomiczna jazda. A jazda przy ustalonej prędkości: najwyższy bieg przy możliwie niskich dla niego obrotach?

893goodvibes.gif

Napisano

> witam,

> jakie reguły ( oprócz zdrowego rozsądku)przy zmianie biegów?

> 1-10km/h, na 2-przy 20km/h, na 3-przy 30km/h itd czy wrzucać kolejne

> biegi przy określonych obrotach (jakich dla jedynki, dwójki

> itd?). Dla uproszczenia: teren płaski, silnik z wtryskiem no i

> żeby to była ekonomiczna jazda. A jazda przy ustalonej

> prędkości: najwyższy bieg przy możliwie niskich dla niego

> obrotach?

Ekonomiczna jazda w teorii powin a wygladac tak rozpedzasz auto dynamicznie do predkosci ktora chcesz osiagnac powiedzmy 100km/h no i jedziesz na staly uchyl przepustnicy. Tyle teorii.

W praktyce nie pozwalac aby auto na wysokim biegu meczylo sie przy zbyt niskich obrotach. Starac sie nie zmieniac predkosc.

Bez sensu jest podawanie przy jakich obrotach zmieniac biegi bo to tylko ulamek rozpedzania. A ekonomiczna jazda polega wlasnie na plynnej jezdzie bez zmian predkosci.

Kiedys pewien Pan ktory nauczal jazdy o kropelce pokazal mi jak jezdzi Fordem Mondeo 1.8 po miescie jego srednie spalanie w miescie wynosilo 4,8l/100km. Mierzone przeplywomierzem.

I powiem szczerze rzadko kto tak jezdzi po miescie tak jak ten Pan.

Jezeli chcesz poznac wiecej szczegolow i otrzymac materialy na ten temat moge Ci na priv podac kontakt.

Napisano

Na zawodach eco-drivingu goście octaviami 1,6 robili 4,5l na 100km

Napisano

> Na zawodach eco-drivingu goście octaviami 1,6 robili 4,5l na 100km

Ciezko bylo mi powiedziec jak wygladaly te pokazy bo jedne drugim nierowne, ja niestety bralem udzial tylko w krotkim pokazie bo ogladajacych bylo wielu no i efekt to wynik taki jak napisalem ciezko mi bylo uwierzyc bo gdy ja wsiadlem za nic nie chcialo pokazac mniej jak 8 l/100km;)

Wiec sama teoria to lipa trzeba cwiczyc i cwiczyc zlosnik.gif

Zreszta w wwojewodztwie opolskim swojego czasu byla akcja mozna bylo wziac udzial w konkursie na zielonego kierowce. Mozna bylo sie przejechac i porownac z innymi naprawde fajna zabawa wink.gif

Napisano

W nauce takiej jazdy przydaje się komputerek, bo bez tego to cężko wyczuć, tylko dystrybutor pokaże ile spalił, le nie na bierząco

Napisano

> W nauce takiej jazdy przydaje się komputerek, bo bez tego to cężko

> wyczuć, tylko dystrybutor pokaże ile spalił, le nie na bierząco

Z tego co widzialem i komputerek przekłamuje dlatego tam montowane byly przeplywowe mierniki paliwa.

Jakies takie dziwne ze sygnaly wysylaly do laptopa i tam mozna bylo dokladnie odczytac zuzycie odnoszac je do innych parametrow.

Fajnie to wygladalo pozniej na tym programie. Mozna bylo zobaczyc zuzycie paliwa, predkość, uchylenie przepustnicy, obroty silnika.

Napisano

> obrotach?

Przy obciazeniu silnik (w benzyniaku) powinien miec powyzej 1,5tys obrotow. Im mniej tym gorzej. Mowia, ze mozna tak jechac, ale nie naciskac gazu, bo jak nagle dasz w palnik to za szybko bedzie sie mieszanka spalala i tlok nie nadazy isc w dol, dlatego latwo mozna pozbyc sie pierscieni. Teoretycznie mowia, ze powinno sie jezdzic max moc, zmiana biegu i obroty wskakuja na nax moment obr -ale to bzdura. Zadna ekonomia;) Ja polecam ekonomizer (urzadzenie dzialajace na podcisnienie w silniku). duzo mozna sie nauczyc, np lekko odejmujac gaz (bez roznicy w jezdzie) uzyskujemy mniejsze spalanie itp.

A podstawy ekonomicznej jazdy to (niby banaly):

- dojezdzajac do swiatel hamowac silnikiem, a nie wrzucac od razu luz czy wciskac sprzeglo

- zjezdzajac z gorki tez trzymac go na biegu (bez sprzegla).

- utrzymywac stala predkosc zamiast hamowac, przyspieszac itp.

Napisano

> witam,

> itd?). Dla uproszczenia: teren płaski, silnik z wtryskiem no i

> obrotach?

Udało mi sie dojśc do 6.4LPG (trasa ok 300kilometrów parę miast -miasteczek )prędkość poza terenem zabudowanym 90-110. Mój sposób na oszczedną jazdę patrzec daleko przed się przewidywać ,delikatnie z gazem ,wyczuc maszynę , czerpać z jazdy max przyjemności

1,6 rocznik 1992 drive.gif

Napisano

ja zazwyczaj jeżdżę tak, że kręcę do 3tys obrotów, potem zmiana biegu - wtedy zazwyczaj spadają do ok.2tys, i znowu do 3 tys... I tak aż do 5-go biegu - bo potem to już jadę powyżej 3tys :-)

W sumie nie wiem czemu tak - może dlatego że w instrukcji było napisane, że ekonomiczna (i ekologiczna he,he,he) jazda to pomięrzy 2 a 3 tys obrotów :-)

Napisano

na TVN Turbo smile.gif czlowiek o nazwisku Żyszkowski twierdził i nie pierwszy raz słysze tą opinię, że najekonomiczniejsza jazda połączona oczywiście z dynamiką to taka kiedy obrotomierz cały czas porusza się w "bliskiej okolicy" najwyższego momentu obrotowego. Przyznam, że to trochę potestowałem i jest nieźle. Pomijam oczywiście jazdę jak mój stary - piatka, 60 na szafie i też uważa, że to ekonomiczna jazda

Napisano

> na TVN Turbo czlowiek o nazwisku Żyszkowski twierdził i nie pierwszy

> raz słysze tą opinię, że najekonomiczniejsza jazda połączona

> oczywiście z dynamiką to taka kiedy obrotomierz cały czas

> porusza się w "bliskiej okolicy" najwyższego momentu obrotowego.

> Przyznam, że to trochę potestowałem i jest nieźle. Pomijam

> oczywiście jazdę jak mój stary - piatka, 60 na szafie i też

> uważa, że to ekonomiczna jazda

Silnik najwieksza sparawnosc osiaga przy max momecie obrotowym. Czyli najmniejsze jest jednostkowe zuzycie paliwa przy tych wartosciach obrotów. Ale to nie oznacza ze przy tych obrotach najmniej pali. Wystarczy sie zastanowic ile cykli pracy przypada powiedzmy przy 3800obr/min - max momet a powiedzmy przy 2000 obr/min. Oczywiscie w drugą strone tez niemozna przeginac bo przeciazenie silnika trzeba kompensowac wiekszym wcisnieciem pedału przyspieszenia. Najwazniejsze zeby silnik racował swobodnie i lekko bez przeciazani i bez zbytniego go krecenia.

Napisano

> itd?).

Najlepiej na słuch. zlosnik.gif Ja staram się trzymać silnik pomiędzy 3 a 4 tys obr.

> obrotach?

Żeby było ekonomicznie to trzeba sobie nogę odciążyć. zlosnik.gifzlosnik.gif

I tak mozliwie najwyższy przy średnich obrotach. Za niskie obroty też nie są dobre.

Pozdrowienia

Napisano

> ...... Ale to nie oznacza ze przy tych obrotach

> najmniej pali. Wystarczy sie zastanowic ile cykli pracy przypada

> powiedzmy przy 3800obr/min - max momet a powiedzmy przy 2000

> obr/min.....

zgadza się - masz 100% racji. Pisząc powyższy tekst nie miałem na myśli najmniejszego spalania tylko w miarę dynamiczne poruszanie się przy najbardziej optymalnej pracy dla silnika. Wiadomo, że snując się z szybkością mgły zaoszczędzimy najwięcej ale jaką wtedy mamy przyjemność z poruszania się. Kiedyś w TOP GEAR był taki test w którym porównywali ilość przejechanych okrążeń na literku paliwa i faktycznie jazda spokojna, którą trudno było nazwać jazdą, była najekonomiczniejsza. Rozpędzanie samochodu i wyrzucanie na luz aby się toczył było już mniej oszczędne itd Jednak jazda samochodem jest jazdą samą w sobie a nie zabawą w oszczędzanie. Należy robić to rozsądnie i wtedy nie bedzie lamentu, że dużo pali. Często pojawiają się posty na temat jak najmniejszego spalania, rekordy itp Ja swojego wehikułu nie kręcę do bólu ani nie bawię sie w "kapelusza". Obrotek kręci sie cały czas pomiedzy 3 a 4 tys. obr (co nie oznacza że czasami nie wedruje dużo wyżej wink.gif) jednak nigdy w mieście nie spalił mi wiecej niż 9 literków a w trasie gdzie "się jedzie" ok.gif 6,5. A przecież to kombiak i w trasie zawsze jest rodzinka i toboły....

Napisano

ślij na priv kontakt ok.gif

Napisano

> ślij na priv kontakt

Ale spokojnie napisalem dopiero do człowieka maila czy ma czas i ochote odpisywac na maile wink.gif

Mam nadzieje ze jutro uzyskam odpowiedz jezeli uzyskam pozwolenie to wetdy podrzuce go wszystkim zainteresowanym 893goodvibes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.