Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[astra j] powtarzający się błąd P0138 i P0140

Featured Replies

Napisano

Witam

Posiadam Astre J z silnikiem 1.4 T 140KM + dokladany LPG od jakiegoś czasu zapaliła się kontrolka check engine. Przeczytałem błąd przez interface icar3 i wyszedł błąd P0138 i P0140. Skasowałem po 1 dniu znowu się powtórzył ten sam błąd. Co robić winna sonda czy coś może innego? W programie pokazuje napięcie na sondzie lambda stałe 1.25V co sprawdzić jeszcze?

Napisano

Na wtyczce sondy masz dwa przewody białe, szary i czarny. Odłącz wtyczkę i sprawdź, czy jest zwarcie między którymś białym i czarnym. Jeśli tak, to sonda do wymiany.

Napisano
  • Autor

a macie jakiś schemat ( rys poglądowy ) która dokładnie to sonda?

Napisano

Sonda za katalizatorem. Może zobaczysz ją na rurze wydechowej za silnikiem.

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Temat nadal aktualny, sondę sprawdziłem wg sposobu który mi napisał kolega powyżej wygląda ze jest ok. Ale chyba zacznę od wymiany sondy bo już nie mam pomysłu. Katalizator rozgrzewa się do ok 600 stopni czyli jest dogrzany. Podczas jazdy druga sonda pokazuję stałą wartość 1.275V. Błąd pojawia się cyklicznie i zawsze ten sam czyli P0138 i P0140. Ktoś ma jakieś pomysły? Dodam że spalanie nie wzrosło i z autem nic się nie dzieje.

Edytowane przez Ragless

Napisano
8 godzin temu, Ragless napisał:

Temat nadal aktualny, sondę sprawdziłem wg sposobu który mi napisał kolega powyżej wygląda ze jest ok. Ale chyba zacznę od wymiany sondy bo już nie mam pomysłu. Katalizator rozgrzewa się do ok 600 stopni czyli jest dogrzany. Podczas jazdy druga sonda pokazuję stałą wartość 1.275V. Błąd pojawia się cyklicznie i zawsze ten sam czyli P0138 i P0140. Ktoś ma jakieś pomysły? Dodam że spalanie nie wzrosło i z autem nic się nie dzieje.

Może pojezdzij na samym noPB i zobacz czy blad będzie się tez pojawial?

Jeśli nie, to problemu upatrywałbym w LPG.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dobra regulacja LPG i będzie po problemie, w astrze H mojego ojca było podobnie, cały czas błąd sondy lambdy - zła mieszanka.

Podłączyłem się pod komputer gazowy i w końcu po dobrej  regulacji - zero błędów, a trwało to trochę zanim doszliśmy o co chodzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.