Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rosyjskie felgi Viper "made in EU"

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś miał styczność z felgami od producenta VIPER - znalazłem informacje że są to felgi rosyjskie, często reklamowane jako "made in EU", podobno fabryka Krasnoyarsk.

Marketing pisze"Viper to rosyjska marka felg aluminiowych ciesząca się coraz większym zainteresowaniem w Europie. Technologicznie felgi te dorównują trwałością obręczom montowanym na pierwsze wyposażenie samochodów."

... a co mówi doświadczenie? Ktoś używał? Jakość podłych chińskich felg, czy niezłej jakości budżetowe rozwiązanie? komplet 16" kosztuje 1100-1200zł .. wzory mi się podobają.

pierwszy link z google: http://felgido.pl/alufelgi/viper/

Potrzebuję 16" z oponą 215/60, wiec felga nie będzie miała ciężkiego życia na takim balonie.

Szukałem oryginalnych używek, ale bardzo często trafiałem na nowe felgi Viper (co z fakturą daje bardzo dobrą cenę)- handluje tym bardzo dużo sklepów w Polsce, ale opinii bardzo mało - nie ma też negatywnych.. co cieszy.

Napisano

Popatrz lepiej na ATT, jeśli nie chcesz kupić OE.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, kenickie napisał:

Popatrz lepiej na ATT, jeśli nie chcesz kupić OE.

dlaczego akurat ATT a nie Viper?

ATT - pomijając fakt że żadne mi się nie podobają, to kosztują ok 2000zł za komplet. 

Napisano

Bo są sprawdzonym produktem. Te Vipery, z tego co widzę, są w cenie niewiele wyższej niż porządne stalówki, a to trąci chińszczyzną. To, że sprzedawcy je chwalą nic nie znaczy. Jeśli bardzo chcesz, to poczekaj z rok, na opinie użytkowników.

Kiedyś będąc w Norauto, już byłem bliski kupna kompletu efektownych 14-tek alu na promocji (999zł), do posiadanej wówczas 306-tki. Na szczęście mimowolnie zostałem świadkiem reklamacji tychże felg i sobie odpuściłem zakup.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, kenickie napisał:

Bo są sprawdzonym produktem. Te Vipery, z tego co widzę, są w cenie niewiele wyższej niż porządne stalówki, a to trąci chińszczyzną. To, że sprzedawcy je chwalą nic nie znaczy. Jeśli bardzo chcesz, to poczekaj z rok, na opinie użytkowników.

Kiedyś będąc w Norauto, już byłem bliski kupna kompletu efektownych 14-tek alu na promocji (999zł), do posiadanej wówczas 306-tki. Na szczęście mimowolnie zostałem świadkiem reklamacji tychże felg i sobie odpuściłem zakup.

Niestety .. nie przemogę się do wyglądu ATT. 

Nie przesadzajmy z ceną - oryginalna felga stalowa do forda kosztuje jakieś 150-160zł - to daje 600-650zł za komplet. Aluminiowe Vipery to koszt 1100-1200.

Są też Borbet RE które mi się podobają - z tego co pamiętam to borbety były chyba porządnymi (i drogimi) felgami .. a kosztują 1400zł - faktycznie da się je za tyle kupić, czy to będą jakieś podróbki? 

Napisano
22 minuty temu, Azbest napisał:

Są też Borbet RE które mi się podobają - z tego co pamiętam to borbety były chyba porządnymi (i drogimi) felgami .. a kosztują 1400zł - faktycznie da się je za tyle kupić, czy to będą jakieś podróbki? 

Nie kupowałbym wynalazków. Obarczone ryzykiem, że wynalazek może być słaby. Ja myślę, że takich co czekają na opinie w internecie jest dużo ;)

Borbety moim zdaniem warte uwagi jeśli chodzi o jakość. Na zimówki mam model BS5 grey w 18". Łatwo nie mają - niski profil opon, druga zima na karku, ale się sprawdzają. Lakier na nich jest bardzo dobry - sól nie wyżarła (niby dziś oczywiste, ale np. fordowskie oryginały po 2 zimach miały kilka purchli od środka), nie zmatowiały, nie widać zarysowań od mycia, ładnie się domywają samą wodą. Skrzywić się też nie udało, a parę razy zęby mi zadzwoniły jak wpadłem w dziurę przy roztopach.

Cena raczej nie budzi moich podejrzeń, bo ja za 18" płaciłem 2 lata temu ok. 1800.

Napisano
  • Autor
40 minut temu, Manx napisał:

Nie kupowałbym wynalazków. Obarczone ryzykiem, że wynalazek może być słaby. Ja myślę, że takich co czekają na opinie w internecie jest dużo ;)

Borbety moim zdaniem warte uwagi jeśli chodzi o jakość. Na zimówki mam model BS5 grey w 18". Łatwo nie mają - niski profil opon, druga zima na karku, ale się sprawdzają. Lakier na nich jest bardzo dobry - sól nie wyżarła (niby dziś oczywiste, ale np. fordowskie oryginały po 2 zimach miały kilka purchli od środka), nie zmatowiały, nie widać zarysowań od mycia, ładnie się domywają samą wodą. Skrzywić się też nie udało, a parę razy zęby mi zadzwoniły jak wpadłem w dziurę przy roztopach.

Cena raczej nie budzi moich podejrzeń, bo ja za 18" płaciłem 2 lata temu ok. 1800.

No to mnie pocieszyłeś z tymi borbetami - myślałem że ta cena wskazuje na jakąś podróbkę. Też kiedyś miałem borbety w Stilo i nigdy nic się z nimi nie działo.

W takim razie wybiorę chyba te Borbet RE - są bardzo podobne do oryginalnych w mondeo, wiec nie będzie kombinowania z wyglądem. Nowe borbety są tańsze niż używany oryginał .. a dojdzie jeszcze faktura i gwarancja.

Oryginał ford:

Znalezione obrazy dla zapytania mondeo mk5 16 felgi aluminiowe

Borbet RE:

Znalezione obrazy dla zapytania borbet re

EDIT//

W sumie nie ma się co zastanawiać - zamówiłem te borbety - cena dobra, marka znana, felga mi się podoba, producent homologuje te felgi do mojego samochodu .. nie będę szukał nic innego

Edytowane przez Azbest

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.