Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie szukać silnika 20W 300rpm?

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. Piszę tu bo na ZTS mały ruch.

Poszukuję silnika indukcyjnego na 230V 20W i około 300rpm. Ewentualnie na prąd stały ale też bezszczotkowego. Żadne szczotkowe nie wchodzą w grę. Ma być prawie niesłyszalny.

Wymiary to sprawa drugorzędna. Dorobię przejściówkę do mocowania i wału.

Gdzie szukać bo po dwóch dniach przeglądania netu się poddaję.

:hmm:

Napisano
10 minut temu, Joki napisał:

Pytałeś na elektrodzie?

Napisano

Silnik od wentylatora sufitowego, albo jakiś z komutatorem elektronicznym (bldc), np: od roweru elektrycznego, albo pralki z direct drive.

W starych pralkach były silniki dwubiegowe, ale one mają coś koło 400 obr/min, na pierwszym biegu.

Napisano
  • Autor
54 minuty temu, swienty napisał:

Pytałeś na elektrodzie?

Elektroda przy HP to Pikuś.

;)

Napisano

Trójfazowy plus falownik. Falownik może być na 230V, są takie które na wyjściu dają trzy fazy,

Napisano

jutro będę w starej firmie to zobaczę jakie obroty miały silniki od wentylatorów w meblach chłodniczych,  bo moc by pasowała 

Napisano
17 godzin temu, Joki napisał:

Jak w temacie. Piszę tu bo na ZTS mały ruch.

Poszukuję silnika indukcyjnego na 230V 20W i około 300rpm. Ewentualnie na prąd stały ale też bezszczotkowego. Żadne szczotkowe nie wchodzą w grę. Ma być prawie niesłyszalny.

Wymiary to sprawa drugorzędna. Dorobię przejściówkę do mocowania i wału.

:hmm:

Na prąd zmienny nie znajdziesz.

Za wiki:

" W sieci elektroenergetycznej w Polsce prąd elektryczny ma częstotliwość 50 Hz co odpowiada prędkości synchronicznej 3000 obrotów na minutę, a obroty znamionowe silnika asynchronicznego 2800 - 2900 obr./min. Najpopularniejsze są silniki o dwóch parach biegunów, których obroty synchroniczne wynoszą 1500 obr./min, zaś znamionowe 1410-1480 obr./min. "

Albo zrobisz falownik zmieniający częstotliwość na inną, albo przekładnia.

A bez szczotkowy silnik prądu stałego o tej mocy + sterownik znajdziesz w każdym sklepie modelarskim. Ja polecam HobbyKing.com

Napisano
  • Autor
31 minut temu, maras77 napisał:

Najpopularniejsze są silniki o dwóch parach biegunów, których obroty synchroniczne wynoszą 1500 obr./min, zaś znamionowe 1410-1480 obr./min. "

Zgadza się. Zwykle to jest około 1300rpm. Są natomiast dostępne też o większej ilości biegunów/uzwojeń i one mają niższe obroty. Znalazłem nawet YDK29-6, który na najniższym biegu ma ponoć 300rpm? Nigdzie nie mogę jednak tego potwierdzić. Tylko pośrednio udało mi się znaleźć takie info. Jest to stosowane w wentylatorach skraplacza małych kkimatyzatorów split. Właśnie robię rekonesans wszelkich dostępnych na OLX.

31 minut temu, maras77 napisał:

Albo zrobisz falownik zmieniający częstotliwość na inną, albo przekładnia.

Falownik odpada. Trzeba by ustawić z 10Hz a wtedy lawinowo niemal rośnie pobór prądu i straty na ciepło. Częstotliwość jest już za mała dla uzwojenia na 50Hz.

33 minuty temu, maras77 napisał:

bez szczotkowy silnik prądu stałego o tej mocy + sterownik znajdziesz w każdym sklepie modelarskim. Ja polecam HobbyKing.com

Tak to sam mogę przewinąć lub zbudować. Budowałem już takie silniki (outrunnery) prawie od zera. To ostateczność z powodu braku miejsca na ustawienie spakowanej w piwnicy tokarki i czasu.

;)

Napisano
Dnia 25.02.2019 o 00:00, technix napisał:

jutro będę w starej firmie to zobaczę jakie obroty miały silniki od wentylatorów w meblach chłodniczych,  bo moc by pasowała 

byłem dziś,  no niestety 1400 obr 

Napisano

Może silnik od wycieraczek ? Nie jest zbyt szybki, na wzroście wybór ogromny, łatwo sterować...

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, mayster_tcz napisał:

Może silnik od wycieraczek ? Nie jest zbyt szybki, na wzroście wybór ogromny, łatwo sterować...

Szczotkowy, odpada.

Szukam tych kilku biegowych od wentylatora skraplacza. Jak nie znajdę w PL to z Chin są dostępne.

Napisano
18 godzin temu, Joki napisał:

Szczotkowy, odpada.

Szukam tych kilku biegowych od wentylatora skraplacza. Jak nie znajdę w PL to z Chin są dostępne.

W niektórych autach sa silniki bezszczotkowe (sterowane układem elektronicznym) wentylatora nagrzewnicy/klimatyzacji, choć nie wiem jakie obroty maja na najwolniejszym biegu i pewnie więcej konsumują niż 20W i nie sa na 230V:)

Napisano
21 godzin temu, Joki napisał:

Szczotkowy, odpada.

To może silnik od wkrętarki ? Są już dość często spotykane bezszczotkowe.

Z takich wolnych to kojarzą mi się jeszcze silniczki z programatora od pralki, no i może okap na najwolniejszym biegu ?

Są jeszcze od starszych pralek:

https://www.olx.pl/oferta/silnik-elektryczny-jednofazowy-od-300-do-2865-obr-min-55-w-0-055kw-CID628-ID9899T.html

Co prawda więcej niż 20W, ale obroty na wolnym biegu OK.

http://www.firma-aman.pl/produkt/81191/ tutaj może poszukaj albo zadzwoń.

Pozdro :)

Edytowane przez mayster_tcz
Nowe informacje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.