Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy nadal przy wymianie bezterminowego prawa jazdy..

Featured Replies

Napisano

Robia z niego terminowe? Np przy zmianie nazwiska.

Napisano

Ja mam po zmianie na B bezterminowe a na pozostałe kategorie zgodnie z badaniami max na 5 lat.

Napisano
19 minut temu, patgaw napisał:

Nie mają prawa zrobić terminowego w aspekcie uprawnień. Osobiście trafiłem na okres, w którym po wymianie mam wbity termin ważności uprawnień, ale jest on nieważny na mocy przepisów prawa (w myśl zasady prawo nie działa wstecz) i przy następnej wymianie będą tam ---, bo w orzeczeniu lekarskim jest bezterminowe.

Edytowane przez krowka

Napisano
Godzinę temu, krowka napisał:

Nie mają prawa zrobić terminowego w aspekcie uprawnień. Osobiście trafiłem na okres, w którym po wymianie mam wbity termin ważności uprawnień, ale jest on nieważny na mocy przepisów prawa (w myśl zasady prawo nie działa wstecz) i przy następnej wymianie będą tam ---, bo w orzeczeniu lekarskim jest bezterminowe.

Może i racja ale motorowery też kiedyś nie miały przeglądów (badan technicznych) i było w dowodzie ''bezterminowo'' ale od kilku lat już nie jest i nawet ci co mieli przegląd zrobić musieli, by legalnie śmigać:(

Napisano

W sprawie bezterminowych uprawnień jest orzeczenie sądowe.

Napisano
W sprawie bezterminowych uprawnień jest orzeczenie sądowe.
Co z tego skoro w PL nie ma precedensu i inny sąd może wydać inny wyrok?

Robią terminowe i bardzo dobrze, to było idiotyczne ktoś miał w wieku 19 lat na badaniach świetny wzrok, a inny lekką wadę wzroku i ten pierwszy dostał bezterminowe, a drugi na 10 lat. Po 10 latach ten co miał wadę wzroku nadal ma taką samą, zrobił badania i ma na kolejne 10. W międzyczasie tamten "zdrowy" ma zaćmę i ledwo widzi, ale może jeździć bez okularów i ma mieć bezterminowe prawo jazdy, gdzie tu sens, gdzie logika? Każdy, ale to każdy powinien mieć okresowe badania do PJ, a tamte przepisy były idiotyczne.

Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka

Napisano
21 minut temu, Spajdi napisał:

Co z tego skoro w PL nie ma precedensu i inny sąd może wydać inny wyrok?

Robią terminowe i bardzo dobrze, 

O to chodzi, że już nie robią, jeżeli było bezterminowe. Są przypadki wydawania nowych PJ, w których nielegalnie ograniczono bezterminowość, jako bezterminowe.

Idąc Twoim tokiem rozumowania, jeżeli zwiększyliby podatek dochodowy, to od razu z odsetkami należałoby opłacić wszystkie lata wstecz, wszak prawo działa wstecz, czy nie? Nabyłem owo prawo i jest ono dla mnie niezbywalne.

Napisano
O to chodzi, że już nie robią, jeżeli było bezterminowe. Są przypadki wydawania nowych PJ, w których nielegalnie ograniczono bezterminowość, jako bezterminowe.
Idąc Twoim tokiem rozumowania, jeżeli zwiększyliby podatek dochodowy, to od razu z odsetkami należałoby opłacić wszystkie lata wstecz, wszak prawo działa wstecz, czy nie? Nabyłem owo prawo i jest ono dla mnie niezbywalne.
Rozumiem jak robią i bardzo dobrze robią.
Nie ma czerni i bieli, takie rzeczy trzeba rozpatrywać indywidualnie. Zauważ, że słynne "prawo nie działa wstecz" to mrzonka w przypadku większości przepisów i aspektów życia, a gdyby się tego kurczowo trzymać to społeczeństwo by się nie rozwijało i żyli byśmy w epoce kamienia łupanego.

To akurat przykład bardzo dobrej zmiany przepisów która realnie nikogo nie krzywdzi, a zwiększa bezpieczeństwo ruchu drogowego. Nie powiesz mi, że 100 zł raz na 10 lat za badanie do PJ to problem.

Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka

Napisano
9 godzin temu, patgaw napisał:

Tak, wymieniałem pj z racji zdania nowej kategorii i mam terminowe, rubryka 11 ale termin ważności dotyczy samego dokumentu nie uprawnień. Tak mi powiedziała pani w okienku przy odbiorze.

Po prostu przez 10 lat nasza twarz się zmienia i się starzejemy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.