Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Astra G 1.4 16v] Przelewający się płyn w zbiorniczku cieczy chłodzącej?

Featured Replies

Napisano

Siema.

Od momentu zakupu auta kilka tygodni temu zastanawia mnie jedna rzecz. 
W zbiorniku wyrównawczym widzę 'czynną' cyrkulację płynu. Podczas pracy silnika płyn wpływa z lewego przewodu (patrz foto). Wprawdzie podczas oględzin auta przed zakupem też to widziałem, ale jako przyczynę mogłem przypuszczać zbyt duży poziom płynu. Dziś odciągnąłem prawie 1/2 litra aby wyrównać poziom do optymalnego, ale płyn nadal się przelewa.
Jakiś mechanik powiedział mi, że taki efekt można spotkać w autach, gdzie nie ma korka na chłodnicy. Z drugiej strony miałem już ładnych parę aut (osobiście i w rodzinie) i nigdy czegoś takiego nie zauważyłem (a miało się np. dwie różne F'ki - X16SZR i X17DTL gdzie zbiornik chyba wygląda identycznie). Z drugiej strony płynu nie ubywa, węże chłodniczy nie są podejrzanie twarde, temperatura w normie.

20190323_131512.jpg
A więc... TTTM czy temat do głębszej analizy? A zresztą - nawet filmik nagrałem :)

Edytowane przez Jaceq_P

Napisano

To jest normalne. Jak się otworzy termostat, to może się przelewać i tą drugą rurką.

Napisano

W Astrze F tego zjawiska i ja nie miałem. Za to w np Corsie C Z12XEP takie coś miało miejsce i w obecnej Astrze H Z14XEP też jest tak samo. Dobrze w sumie bo płyn elegancko krąży w układzie, a nie jak w Astrze F płyn stał w miejscu w zasadzie. Tym sposobem łatwo jest wymienić płyn w układzie. Odłączyć przewód którym przelewa się do zbiorniczka i umieścić jego koniec w pustej bańce, odczekać aż poziom płynu w zbiorniczku osiągnie dno i uzupełniać na bieżąco nowym płynem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.