Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

padajacy alternator..

Featured Replies

Napisano

co trzeba wymienic w altku jak sie zaczyna cos psuc!! tzn jak włacze np swiatła to wszystko przygasa albo czasem wogole pradu nie daje i wszystko z aku. idzie!!!

Napisano

Trzeba wiedzieć co się zaczyna psuć i to wymienić zlosnik.gif Może szczotki się skończyły?

Napisano
  • Autor

> Trzeba wiedzieć co się zaczyna psuć i to wymienić Może szczotki się

> skończyły?

a ile taka przyjemnos moze kosztowac jak szczotki??

Napisano

regulator ze szczotkami 29 zł na allegro

Napisano
  • Autor

> regulator ze szczotkami 29 zł na allegro

ok zmienie i zobacze!! musze to naprawic bo podkoniec czerwca jade do swinoujscia i nie chciał bym gdzies stanac smile.gif

Napisano

> ok zmienie i zobacze!! musze to naprawic bo podkoniec czerwca jade do

> swinoujscia i nie chciał bym gdzies stanac

lepiej oddaj do fachowca. równie dobrze mogły paść diody, albo jeszcze coś innego smile.gif

Napisano

> co trzeba wymienic w altku jak sie zaczyna cos psuc!! tzn jak włacze

> np swiatła to wszystko przygasa albo czasem wogole pradu nie

> daje i wszystko z aku. idzie!!!

Niedawno miałem problem ze świecącą kontrolką ładowania. Okazało się że szczotki. 31zł z regulatorem od poloneza też pasują w sklepie, i 25 min roboty własnej. Ale nie miałem takich objawów że brakowało prądu.... tylko nie ładował poprostu... zdejmij altka, wyciągnij regulator ze szczotkami i zobaczysz czy to ich wina... waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Niedawno miałem problem ze świecącą kontrolką ładowania. Okazało się

> że szczotki. 31zł z regulatorem od poloneza też pasują w

> sklepie, i 25 min roboty własnej. Ale nie miałem takich objawów

> że brakowało prądu.... tylko nie ładował poprostu... zdejmij

> altka, wyciągnij regulator ze szczotkami i zobaczysz czy to ich

> wina...

narazie wymienie ten regulator z szczotkami zauwazyłem tez ze na wolnych obrotach swiatła pulsuja delikatnie!! jak sie doda gazu to swieca normalnie!!

Napisano
  • Autor

> lepiej oddaj do fachowca. równie dobrze mogły paść diody, albo

> jeszcze coś innego

a ile te diody kosztuja jest sens je zmieniac czy lepiej zakupic nowego uzywanego altka! dzis juz kompletnie kaput nic nie doładowywuje akumulatora!! moze ktos wykrecal juz alternator i wie jak te kable sa mocowane bo nie chciał bym czegos zepsuc!!! jakies wskazowki moze!!

Napisano

A dlaczego sądzisz, że już nic nie ładuje?

Jeżeli to tylko diody to oczywiście jest sens. Ale musisz trafić na uczciwego elektryka króry przy okazji nie policzy sobie za dodatkowe uszkodzenia.

Napisano
  • Autor

> A dlaczego sądzisz, że już nic nie ładuje?

> Jeżeli to tylko diody to oczywiście jest sens. Ale musisz trafić na

> uczciwego elektryka króry przy okazji nie policzy sobie za

> dodatkowe uszkodzenia.

bo jeszcze dzis zapaliłem ale prad po chwili był taki słaby ze ze radio nawet nie chciało is ale silnik chodził swiatła słabe jak juz go zgasilem to nie zapaliłem bo aku byl słaby!!! wiec musi nie ładowac skoro wszystki prad szedł z akumulatora!!!

Napisano

No to masz rację. Nie pozostaje nic innego jak szukać uszkodzenia. Pierwsze podejście to szczotki i regulator, potem sprawdzić stojan wirnik i prostownik. Jeśli nie masz obycia z elektryką to samodzielnie możesz spróbować wymienić regulator. Pozostałe naprawy to już lepiej powierzyć elektrykowi.

Napisano
  • Autor

> No to masz rację. Nie pozostaje nic innego jak szukać uszkodzenia.

> Pierwsze podejście to szczotki i regulator, potem sprawdzić

> stojan wirnik i prostownik. Jeśli nie masz obycia z elektryką to

> samodzielnie możesz spróbować wymienić regulator. Pozostałe

> naprawy to już lepiej powierzyć elektrykowi.

no jutro bede musial zamiast odpoczywac wykrecic go i w poniedziałek zabrac do pracy zeby mi sprawdzil elektryk! a nie wiesz jak te kable sa tam mocowane przy tym alternatozE? da sie odkrecic bez kanału??? a ten regulator bedzie pasowal do mojego alternatora co jest przy silniku 1.1ccm? i moze to jeszcze zmieni?? klik

Napisano

Kable da się odkręcić bez kanału. Gorzej z wyjęciem, ale ja wyjmowałem z mojego 1.0 więc i u Ciebie z kłopocikami wyjdzie. Do wyjęcia zdejmowałem plastikową osłonę przy nadkolu i wychodził. Typ regulatora bardziej zależy od alternatora jaki masz niż od silnika. Montowane były alternatory różnych producentów.

Napisano

Przy odkręcaniu kabelków od alterantora odłącz akumulator, bo jeden z nich jest podpięty bezpośrednio do plusa.

Napisano
  • Autor

> Przy odkręcaniu kabelków od alterantora odłącz akumulator, bo jeden z

> nich jest podpięty bezpośrednio do plusa.

spoko tak zrobie nawet nawet sie nie nacieszylem nowa klema frown.gif na akumulatorze bo mi altek siadł jestem załamany@@ jedno zrobie drugie pada a za 3 tygodnie musze pokonac trase 1700 km i jak mi cos padnie w srodku kraju to sie zaszczele !!!!!!!

Napisano

Dobrze będzie. Trochę teraz dołożysz, od czasu do czasu trzeba.

Napisano
  • Autor

> Dobrze będzie. Trochę teraz dołożysz, od czasu do czasu trzeba.

tak wygada moj regulator z szczotkami na alegr sa ale nie takie same frown.gif276951617-bez%A0tytu%B3u.JPG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.