Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drugi akumulator w aucie na potrzeby campingowe

Featured Replies

Napisano

Dzień Dobry. 
Jest sobie auto typu minivan, na co dzień zwykłe auto, na urlop służy jako noclegownia. Posiadam w nim drugi akumulator (kwasiak, do pracy cyklicznej). Drugi akumulator służy do zasilania lodówki na postoju, przetwornicy dc/ac, zasila też ogrzewanie postojowe. Na postoju doładowywany jest przez panel słoneczny umieszczony na boksie dachowym. Mam też ładowanie z alternatora- po uruchomieniu silnika po ok 2-3 minutach dołączany jest akumulator postojowy ( przekaźnik). Problem polega na tym, że jeżeli zdarzy się sytuacja,że akumulator postojowy jest bardzo "wygłodzony" to po dołączeniu do instalacji pojazdu przez pierwszych parę chwil ładowany jest bardzo dużym prądem- w zasadzie chyba cała wydajność alternatora, plus chyba jeszcze prądy wyrównawcze - z akumulatora startowego, który ma już ponad 14v do akumulatora postojowego. Efekt jest taki , że pierwsze uderzenie prądowe to ok. 70 amperów! Potem prąd maleje. Wiem, że to bardzo niezdrowe dla akumulatora, i chyba tłumaczy to dlaczego akumulator po 3 latach ze 100 AH m tylko 25.. 
Planuję wykorzystać do ładowania drugiej baterii moduł przetwornicy step-up z ograniczeniem prądowym. (Dostępne w naszej lub chińskiej sieci) . 
Widzę trzy zalety tego rozwiązania: 

1.Maksymalny prąd będzie ograniczony do 10 amperów. 
2.Precyzyjnie ustawię napięcie ładowania na 14,4V- regulatory w samochodowych alternatorach mają korektę napięcia wzgl. temperatury, i latem napięcie ładowania nie przekracza 13,8V- trochę mało dla pracy cyklicznej drugiej baterii. 
3.Nie będzie możliwości chwilowego podbierania prądu z baterii postojowej przy dużym zapotrzebowaniu pokładowym ( dmuchawa,światła, klima,) podczas biegu jałowego silnika, kiedy alternator nie dysponuje pełną mocą. 

Mam pytanie do osób, które spotkały się z takimi modyfikacjami, czy takie rozwiązanie będzie miało racje bytu? A może inne pomysły?

Napisano

A może przełączać aku?
Raz zapasowe, raz normalne?
Zwykły przełącznik na 100A i sprawa załatwiona.
Łączenie 2 akumulatorów równolegle to kiepski pomysł.
Zakladając rezystancję wewnętrzna poniżej kilkunastu ( może kilkadziesiąt) mOhm...policz sobie prądy wyrównawcze...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

To nie ograniczy pradu ładowania. 

Napisano

Jak nie ograniczy?
Ładujesz jeden, potem drugi..

Napisano
  • Autor

Nie, nie ograniczy. Ograniczeniem będzie zdolność alternatora. Wyeliminujesz prądy wyrównawcze między bateriami, ale i tak kilkadziesiąt amperów popłynie do rozładowanego akumulatora postojowego. Jakby to powiedzieć.. alternator się nie pieści z akumulatorem. On pilnuje napięcia. Oto mój filmik jakim prądem jest ładowany akum. tuż po rozruchu. To akumulator główny pojazdu, ogrzewanie postojowe pracowało prze rozruchem około 8 minut. 

Napisano

No ok, ale co to ma do rzeczy?

Po co chcesz ograniczać prąd ładowania, jak będzie podłączony jeden akumulator?

Chcesz ładować czy doładowywać?

Jeśli to drugie, wiekszy alternator trzeba i sensowny układ na elementach mocy (jakieś mosfety) by regulować ten prąd.

Napisano

Pytanie czy warto cos w ogóle zmieniać, prąd moze i duży ale pewnie tylko przez kilka minut i raczej wielkiej szkody akumulatorowi nie czyni.

Ten akumulator dodatkowy to masz taki specjalny, znaczy głębokiego rozładowania? Tak czy owak najlepiej jak by był ciągle jak najbardziej naładowany, bo rozładowany ulega zasiarczeniu. Mówiąc krótko-nie jest wcale takie oczywiste, ze przeróbka układu ładowania cos pomoże w kwestii trwałosci/pojemnosci akumulatora...

Napisano
  • Autor

To ma do rzeczy, że zobrazowałem jak wyglada ładowanie alternatorem gdy akumulator jest rozładowany. Na filmie tylko częściowo. W przypadku głebszego rozładowanie efekt jest jeszcze bardziej widoczny. Wiekszego alternatora nie trzeba- po co? Nie mam deficytu prądu.

Piszesz- sensowny układ na mosfetach- no własnie o jakimś sensownym układzie jest mowa w tym wątku. 

Napisano
  • Autor
5 minut temu, volf6 napisał:

Pytanie czy warto cos w ogóle zmieniać, prąd moze i duży ale pewnie tylko przez kilka minut i raczej wielkiej szkody akumulatorowi nie czyni.

Ten akumulator dodatkowy to masz taki specjalny, znaczy głębokiego rozładowania? Tak czy owak najlepiej jak by był ciągle jak najbardziej naładowany, bo rozładowany ulega zasiarczeniu. Mówiąc krótko-nie jest wcale takie oczywiste, ze przeróbka układu ładowania cos pomoże w kwestii trwałosci/pojemnosci akumulatora...

Tak, specjalny, to seria marine/caravan 100AH. Zastanawia mnie tylko że tak krótko zył i w zasadzie już po nim. jedyne co mi przychodzi na myśl to ze wykończyło go szybkie ładowanie. Stąd te kombinacje.

Jasne, że najlepiej jakby był ciągle naładowany, ale jego warunki pracy są inne. Dlatego myślę o dodatkowym kontrolerze ładowania tylko do tego akumulatora. 

Napisano
5 godzin temu, slawek2000 napisał:

takie rozwiązanie będzie miało racje bytu?

Raczej nic nie da. Aku zabija głębokie rozładowanie a nie duży prąd ładowania.

Napisano
  • Autor

Tuborg Hobby 100 Ah. Stwierdzenie głębokiego rozładowania jest trochę na wyrost- jaki by nie był akumulator to i tak szkodliwe będzie dla niego zejście poniżej 10,5v ( dla 12v). Turaczej chodzi o pracę w cyklu ładuj- rozładuj, czego zwykły startowy nie zniesie.

Napisano
10 godzin temu, slawek2000 napisał:

Tuborg Hobby 100 Ah. Stwierdzenie głębokiego rozładowania jest trochę na wyrost- jaki by nie był akumulator to i tak szkodliwe będzie dla niego zejście poniżej 10,5v ( dla 12v). Turaczej chodzi o pracę w cyklu ładuj- rozładuj, czego zwykły startowy nie zniesie.

Tylko pamiętaj że te 10,5 volta to przy obciążeniu prądem 20 godzinnym a nie w stanie bez obciążenia lub z małym obciążeniem.

Napisano
  • Autor

Jasne jasne, te terminy i wartości nie są mi obce.☺️

Napisano

Kup coś markowego, agm z zaworami vrla. Ten cały  tuborg to nie jest aku głębokiego wyładowania a i marka widmo. Ile kosztuje? Za około 1000zl masz konkretny aku z realnym parametrami. 

Edytowane przez Danielpoz.

Napisano
  • Autor

Nie takie widmo. To auto part z Mielca. W przypadku nowego pokusilem się o rozładowanie go 20h prądem i trzymał parametry.

Zastanawiam się na ile lepszy będzie droższy akumulator.. zwróć uwagę że na żelach, czy Agm jest jasna informacja żeby nie przekraczać prądu ładowania 0.3C.... więc temat nadal aktualny.  Powiadasz VRLA... a jaki wplyw na trwałość akumulatora ma sposób zamknięcia cel  od góry? 

Napisano

Dla mnie firma widmo. Brend dla jednego z sprzedawców w Polsce i tyle. Szanująca się firma posiada na swojej stronie pełna dokumentację parametrów z wykresami itp. Co mamy na stronie tuborg?😏

Następny minus to podawanie zawyzonych pojemności itp....  Czy producent opatrzył te akumulatory jako "Deep cykle"? 

Prąd 0.3C to w przypadku 100ah akumulatora to" tylko" 33A! 

Same posiadanie przez akumulator vrla nie zwiększa jego żywotności zakładając oczywiście poprawna eksploatację. Lecz może sugerować że aku jest przystosowany do pracy cyklicznej. Jeśli aku ma być w przestrzeni pasażerskiej to w ogóle nie ma mowy o zwykłym otwartym aku. 

W kamperach i przyczepąch stosuje się żele i agm. Jest jakiś procent ludzi którzy używają też zwykłych kwasiakow ale to raczej z chęci zaoszczędzenia pieniędzy a nie z racji parametrów. 

Wybór należy do Ciebie i masz tą przewagę w podjęciu decyzji że nie musisz być w tym pionierem😀

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Danielpoz. napisał:

Same posiadanie przez akumulator vrla nie zwiększa jego żywotności zakładając oczywiście poprawna eksploatację. Lecz może sugerować że aku jest przystosowany do pracy cyklicznej.

Nieee. Cała masa akumulatorów "for stanby use" jest vrla.

Nie bronię tuborga..taki sobie zrobili brand i tyle

Inna sprawa- fakt elektrolit jest płynny, ale zapytam Cię o coś innego- widziałeś uszczelnienie korków w tej baterii? Więc nie jest taki całkowicie otwarty. Wg. karty wytrzymuje pół godziny przewrócenia do góry nogami. Oczywiście sprawdzałem sam czy nie kłamią.

Samo posiadanie przez akumulator elektrolitu w formie płynnej nie dyskwalifikuje go z linii do cyklicznej pracy. I tak samo posiadanie zżelowanego elektrolitu nie określa od razu, że akumulator jest do pracy cyklicznej- patrz baterie w ups-ach. Wszystko tkwi w budowie płyt. To jakiś utarty schemat, niejako narzucany przez sprzedawców- handlowców, że akumulator do kampera, czy do zasilania awaryjnego kotłowni musi byc żelowy. Popatrzmy na przemysłowe elektryczne maszyny sprzątające- tam niemal wszędzie akumulatory z elektrolitem płynnym. Jasne, zel to wygoda, ale nie wszystko w żelowym akumulatorze jest takie fajne. Mało kto wie, że bardzo ale to bardzo trzeba pilnować górnego poziomu ładowania w żelowym. Delikatne rozpoczęcie gazowania w akumulatorze żelowym powoduje powstanie pęcherzyków gazu w żelu- one zostają już w tym żelu tym samym zmniejszając aktywną- pracującą powierzchnię płyty.

Ale wracając do pytania z początku wątku- niejako sam sobie odpowiem:

pomysł z przetwornicą step -up z ograniczeniem prądowym nie wypali. Na gałęzi ujemnej przetwornicy ( pomiędzy minusami in i out) jest rezystor bardzo małej wartości rzędu o.1 om, służący do monitorowania prądu. W aucie wspólna masa dyskwalifikuje zastosowanie takiej przetwornicy, za dużo przeróbek.

Chyba pójdę w stronę najprostszych rozwiązań typu rezystor dużej mocy 0,22- 0,33 oma dla ograniczenia prądu na początku. 

Do Danielpoz: tak, 0.3C to ponad 30 Amperów..tylko że po kilku dniach postoju jak akumulator jest rozładowany to po uruchomieniu silnika mi tam płynie 80 A na początku! I chcę zejść z tym chociaż do 20 A.

Edytowane przez slawek2000

Napisano

Zadaj pytanie do producenta cze ten typ akumulatora (korki) może pracować i być ladowany w pomieszczeniu mieszkalnym. Właśnie, tylko pół godziny a aku zamknięte (vrla też) mogą pracować cały czas w dowolnej pozycji no z pewnymi wyjątkami. 

Akumulatory trakcyjne w wózkach czy widlakach to jeszcze inna bajka 

Od tego są odpowiednie ładowarki i regulatory żeby chronić i optymalnie ładować żelowe akumulatory. To nie jest ich wada tylko tylko taka specyfika. AGMy są trochę łatwiejsze ale jak z każdym aku-jak dbasz tak masz. 

Nie napisałem że vrla to z automatu Deep cycle. Sporo modeli AGM jest do pracy cyklicznej i buforowej. 

Zastosuj regulator od paneli solarnych. Proste i skuteczne rozwiązanie by ochronić akumulator.  Nie wywazaj otwartych drzwi. 😀 

Od 11 lat podróżuje z przyczepą i zapewniam Ciebie że taki prąd nie popłynie do akumulatora. Wiem to z praktyki. Nie posiadam regulatora i jest to świadoma decyzja. 

PS nie cytowalem i mam nadzieję że odpowiednio poukladasz moje odpowiedzi do treści która napisałeś. 😀

Edytowane przez Danielpoz.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Danielpoz. napisał:

Zastosuj regulator od paneli solarnych. Proste i skuteczne rozwiązanie by ochronić akumulator.  Nie wywazaj otwartych drzwi. 😀 

Od 11 lat podróżuje z przyczepą i zapewniam Ciebie że taki prąd nie popłynie do akumulatora.

OOO, z tym regulatorem pomysł zaje...:ok: tylko pytanie czy reg. solarny ruszy jak na wejściu bedzie miał 14V? nie potrzebuje więcej - koło 18V?

A co do przyczepy.. mówisz o prądzie gdy aku w przyczepie jest ładowane z samochodu? Bo jeżeli tak to masz kilka metrów  przewodu z inst. auta do aku przyczepy. A to juz jakaś część oma jest. U mnie jest max. 1,5 metra 10mm.kw miedzy akumulatorami, prądy zmierzyłem, naprawdę duże.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.