Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dzierżawa ziemi pod farmę fotowoltaiczną

Featured Replies

Napisano
1 godzinę temu, AkuQ napisał:

Spotkał się ktoś z tym?Warto wchodzić w temat?Jakiś negatywny wpływ na zamieszkiwanie 50m od tego?

Trawa zmarnieje pod spodem.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, maras77 napisał:

Trawa zmarnieje pod spodem.

Teraz już rośnie co innego ;) poza tym umowa przyrzeczona na 30 lat, więc lekko będzie grzało dzierżawcę co się tam dzieje.

Napisano

@AkuQ

A masz ziemię czy chcesz kupić pod inwestycję?

Generalnie średnio to się opłaca. Firmy płacą 8-10k PLN rocznie za hektar. Umowa na 20-30 lat, kwota rewaloryzowana o inflację. 

trzeba też mieć minimum 2ha, bo na mniejsze powierzchnie inwestycja jest nieopłacalna.

Ale zaczynają dopiero płacić jak zdobędą wszystkie papiery - a trwa to 2-3 lata.

Poza tym grunty muszą być klasy IV lub gorszej i być blisko (do 500 m) od linii energetycznej (chyba średniego napięcia).

Wg mnie średnio to wygląda - chyba, że uda Ci się kupić ziemię za 15-20k/ha to można spróbować.

Edytowane przez marcinur

Napisano
  • Autor
10 minut temu, marcinur napisał:

A masz ziemię czy chcesz kupić pod inwestycję?

Ziemię mam, inwestora mam, stawki tak jak piszesz. Warunki spełnione, bo akurat linia średniego leci "po miedzy", klasa ziemi V-VI, przysłowiowe "piachy" więc tu nic nie rośnie, jak mokra wiosna to zboża jako tako, więc dzierżawa rolnikom to żaden biznes bo w tej okolicy rolnicy co dzierżawią oddają jeszcze połowę dopłat z UE dla wydzierżawiającego.  Farma jaka miałaby powstać to 2MW na obszarze niespełna 4ha (2 właścicieli). Zyski, przy podatku 8,5% (tu muszę jeszcze uzgodnić z US czy tak da radę) byłyby na poziomie 3 krotnie wyższym aniżeli obecnie, umowa 30 lat waloryzowana o inflację z GUSu. Ryzyka-dobrze spisana umowa (czy nie posiada kruczków itd, a więc analiza radcowska) i w zasadzie tyle, jeśli doszłoby do realizacji kolejne pasywne pieniądze w portfelu. :hmm:

Napisano
4 minuty temu, AkuQ napisał:

Jeżeli faktycznie ziemia nie nadaje się w przyszłości do czegokolwiek, to możesz rozważyć temat :ok:

Napisano
Spotkał się ktoś z tym?Warto wchodzić w temat?Jakiś negatywny wpływ na zamieszkiwanie 50m od tego?
warunki umowy ważne... w mojej okolicy kiedyś chcieli wiatraki stawiać na gruntach rolnych... w umowach było tyle kruczkow że rolnika by dupa ostro piekła....

ważne: grunt pod dzierżawę wyodrebnic geodezyjnie jako odrębną działkę (jeżeli nie jest wyodrębniony) i wsadzić do odrębnej księgi wieczystej... to podstawa... reszta zależy od umowy

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.