Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nadmiar deszczówki - rozsączanie

Featured Replies

Napisano

Jak rozwiązać przelew ze zbiornika na deszczówkę? Które z rozwiązań będzie lepsze

1. Drenaż - rów wypełniony żwirem, a w nim rura drenarska
    (Większa "długość" rozsączania, ale mniejsza pojemność, więcej kopania, zakup sporej ilości żwiru)
  2. Skrzynka/pakiet/tunel rozsączający
    (Mniej kopania, większa pojemność, ale rozsączanie na mniejszej powierzchni)

Pytanie które rozwiązanie bardziej się sprawdzi w przypadku ziemi raczej gliniastej oraz ile tego rozsączania przewidzieć, żeby z jednej strony nie narobić się i nie wydać fortuny, a z drugiej żeby pojemność była wystarczająca?

Napisano

Mam gliniastą ziemię i na deszczówkę mam wkopane dwie studnie, każda po 4 kręgi około 1m średnicy.

Do studni doprowadzenie wody z rynien 4 rurami drenażowymi w otulinie włókniny osadzonymi w żwirze.

Nigdy mi się nie przelały. A woda po burzy potrafi z nich schodzić kilka dni.

Napisano
  • Autor
Dnia 7.06.2019 o 14:20, rwIcIk napisał:

Mam gliniastą ziemię i na deszczówkę mam wkopane dwie studnie, każda po 4 kręgi około 1m średnicy.

Do studni doprowadzenie wody z rynien 4 rurami drenażowymi w otulinie włókniny osadzonymi w żwirze.

Nigdy mi się nie przelały. A woda po burzy potrafi z nich schodzić kilka dni.

U mnie jest taka różnica, że rury z rynien oraz zbiornik są szczelne. Jak "wypodlewam" całą bańkę i przyjdzie ulewa - to nie ma problemu, ale jak dłużej pada, albo przed ulewą jest prawie pełno. to wody jest za dużo.

Zbiornik w górnej części ma otwór na przelew, który chcę wykorzystać, albo zakopując rurę pod trawnikiem (jak głęboko), albo wkopując coś w tym stylu:

1.jpg

Napisano
3 minuty temu, Majkiel napisał:

U mnie jest taka różnica, że rury z rynien oraz zbiornik są szczelne. Jak "wypodlewam" całą bańkę i przyjdzie ulewa - to nie ma problemu, ale jak dłużej pada, albo przed ulewą jest prawie pełno. to wody jest za dużo.

Zbiornik w górnej części ma otwór na przelew, który chcę wykorzystać, albo zakopując rurę pod trawnikiem (jak głęboko), albo wkopując coś w tym stylu:

Musisz nadmiar rozsączyć :ok:

Ja mam rury drenażowe jakieś pół metra pod trawnikiem w otulinie z geowłókniny w podsypce ze żwiru.

Napisano
Dnia 7.06.2019 o 13:29, Majkiel napisał:

Jak rozwiązać przelew ze zbiornika na deszczówkę? Które z rozwiązań będzie lepsze

1. Drenaż - rów wypełniony żwirem, a w nim rura drenarska
    (Większa "długość" rozsączania, ale mniejsza pojemność, więcej kopania, zakup sporej ilości żwiru)
  2. Skrzynka/pakiet/tunel rozsączający
    (Mniej kopania, większa pojemność, ale rozsączanie na mniejszej powierzchni)

Pytanie które rozwiązanie bardziej się sprawdzi w przypadku ziemi raczej gliniastej oraz ile tego rozsączania przewidzieć, żeby z jednej strony nie narobić się i nie wydać fortuny, a z drugiej żeby pojemność była wystarczająca?

Zaiste pasjonujące - wszyscy mają jakieś pomysły, a kolega nie napisał, z jakiej powierzchni ta woda będzie spływała. Czy to garaż, altanka na działce, mały dom, sredni dom, duzy dom, dom AKowicza, dom AKowicza na Florydzie a może hala?

Edytowane przez maras77

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, maras77 napisał:

Zaiste pasjonujące - wszyscy mają jakieś pomysły, a kolega nie napisał, z jakiej powierzchni ta woda będzie spływała. Czy to garaż, altanka na działce, mały dom, sredni dom, duzy dom, dom AKowicza, dom AKowicza na Florydzie a może hala?

Dom, dach około 200-220 m2.

Napisano
7 minut temu, Majkiel napisał:

Dom, dach około 200-220 m2.

To masz tylko od 5 do 40 m^3 wody miesięcznie do zagospodarowania. Średnio w lato to 20m3.  Jeden deszcz typu nawałnica, oberwanie chmury to właśnie 10-20m3 w godzinę.

To tylko z dachu, a do tego dochodzi jeszcze to co bezpośrednio na ziemię spadnie.

Napisano
21 godzin temu, maras77 napisał:

To masz tylko od 5 do 40 m^3 wody miesięcznie do zagospodarowania. Średnio w lato to 20m3.  Jeden deszcz typu nawałnica, oberwanie chmury to właśnie 10-20m3 w godzinę.

To tylko z dachu, a do tego dochodzi jeszcze to co bezpośrednio na ziemię spadnie.

Jaki koszt takiej instalacji? 

Pytam z ciekawosci, bo 20m3 to u mnie 70zl. Jakos srednio mi sie to kalkuluje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.