Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Likwidacja szkoda z OC sprawcy a VAT

Featured Replies

Napisano

Naświetlcie mi temat proszę zanim zajmę oficjalne stanowisko :)

Włascicielem samochodu jest leasing, użytkowany przeze mnie (jdg). Dochodzi do stłuczki nie z winy użytkownika. 

Winny ubezpieczony w Warta, ja chcę szkodę usunąć w ASO, leasing się zgadza, itp...

Po robocie ASO wystawia fakturę komu? Firmie leasingowej, mnie?

Dlaczego Wartę interesuje, czy mogę w ramach swojej działalności odliczyć VAT? Mogę w 50%, ale domyślam się, że chcą mnie w coś wrobić...właśnie w te 50%?

Bałagan jest standardowo, księgowa mówi, że co ubezpieczyciel to inaczej i pewnie standardowo trzeba wiedzieć co i jak żeby nie zostać jeleniem. 

Napisano
5 minut temu, luccass napisał:

Naświetlcie mi temat proszę zanim zajmę oficjalne stanowisko :)

Włascicielem samochodu jest leasing, użytkowany przeze mnie (jdg). Dochodzi do stłuczki nie z winy użytkownika. 

Winny ubezpieczony w Warta, ja chcę szkodę usunąć w ASO, leasing się zgadza, itp...

Po robocie ASO wystawia fakturę komu? Firmie leasingowej, mnie?

Dlaczego Wartę interesuje, czy mogę w ramach swojej działalności odliczyć VAT? Mogę w 50%, ale domyślam się, że chcą mnie w coś wrobić...właśnie w te 50%?

Bałagan jest standardowo, księgowa mówi, że co ubezpieczyciel to inaczej i pewnie standardowo trzeba wiedzieć co i jak żeby nie zostać jeleniem. 

Tutaj zerknij:

https://www.fmleasing.pl/porady/odszkodowanie-z-oc-sprawcy-bez-vat-co-musi-wiedziec-leasingobiorca-ktory-nie-jest-vatowcem

Napisano
  • Autor
Teraz, Maciej__ napisał:

Właśnie tuż po napisaniu posta wklepałem słowa kluczowe w google i ten artykuł się pojawił :ok: 

Czyli tradycyjnie, nie mamy pańskiego płaszcza :sciana: 

Napisano
7 minut temu, luccass napisał:

Właśnie tuż po napisaniu posta wklepałem słowa kluczowe w google i ten artykuł się pojawił :ok: 

Czyli tradycyjnie, nie mamy pańskiego płaszcza :sciana: 

A pytales u swojego leasingodawcy, czy oni nie będą w stanie zlikwidować tej szkody?

Napisano
  • Autor
34 minuty temu, Maciej__ napisał:

A pytales u swojego leasingodawcy, czy oni nie będą w stanie zlikwidować tej szkody?

Co znaczy zlikwidować? Jedyną opcję jaką rozważałem to zgłoszenie do mojego ubezpieczyciela (który jest także 'narzuconym' przez leasing) i skorzystać z bezpośredniej likwidacji szkód, czy jak to się tam nazywa. Chyba nie spełniałem któregoś wymagania. 

A w warunkach leasingu mam, że tego typu ''braki w VAT' będą przerzucane na mnie - nie mają warsztatów, w przypadku których to mogłoby się zmienić.  

Napisano

Zgłoś w swoim leasingu, że nie jesteś w stanie rozliczyć VAT w 100% i chcesz by to on ten VAT opłacił za Ciebie. 

Leasing jest płatnikiem VAT w 100% i to w jego majątku powstała szkoda, a nie w twoim. Zobacz też czy w Ogólnych Warunkach Leasingu i Tabeli Opłat nie masz pozycji z tym związanej. Praktycznie w każdym leasingu jest opcja przejęcia podatku za Korzystającego. 

Z mojego doświadczenia z likwidacją szkód dla leasingów, wygląda to tak, że serwis po zakończonej naprawie, wystawia i wysyła fakturę do leasingu, a ten w chwili otrzymania płaci należny podatek. 

Odszkodowanie za szkodę poniesioną przez podatnika podatku VAT na skutek zniszczenia rzeczy, ustalone według ceny rzeczy, nie obejmuje podatku VAT mieszczącego się  w tej cenie, w zakresie, w jakim poszkodowany może obniżyć należny od niego podatek o kwotę podatku naliczonego przy nabyciu rzeczy (uchwała SN z dnia 1997.04.22 III CZP 14/97 OSNC 1997/8/103).

Z uwagi na fakt, iż  właścicielem pojazdu jest Leasing. - podatnik podatku VAT, który ma możliwość uwzględnienia podatku VAT, ponieważ pojazd stanowi składnik jego majątku, brak jest podstaw do uznania roszczenia w kwocie brutto.

Właścicielem pojazdu jest Leasing i szkoda powstała w jego majątku, a nie w majątku użytkownika i to właściciel decyduje o sposobie likwidacji szkody. Zatem odszkodowanie dla podatnika podatku VAT (w tym przypadku leasingu) jest ustalane w kwocie netto.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.