Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o ESPACE

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam zamiar zakupić ESPACE II (ceny od 7 do 9 tyś).

Są z nami jacyś userzy ww renowek.

co polecacie a czego nie?

Pozdrówka

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Witam.

> Mam zamiar zakupić ESPACE II (ceny od 7 do 9 tyś).

> Są z nami jacyś userzy ww renowek.

> co polecacie a czego nie?

> Pozdrówka

Tu jest trochę na temat vana z pod znaku srebrnego rombu (a może raczej Matry hmm.gif)...

Napisano

> Też zadałem to pytanie ,ale tylko kolega Colliber mnie nie olał

Auto niszowe, może dlatego. W tej klasie "królują" Alhambry, Galaxy i inne Multivany.

Chyba jestem jednym z nielicznych na AK co ma doczynienia z wyrobem Matry...

Napisano
  • Autor

> Auto niszowe, może dlatego. W tej klasie "królują" Alhambry, Galaxy i

> inne Multivany.

> Chyba jestem jednym z nielicznych na AK co ma doczynienia z wyrobem

> Matry...

Dzięki za odpowiedź - jest naprawdę wyczerpująca.

Ale ja w tak zwanym miedzy czasie zapodałem Safranke z 94 z silniczkiem 2,2 12V "mit LPG" i też jestem chyba jedynym lub jednym z niewielu na AK użytkownikiem "flagowego pojazdu prezydenta Francji" jak to napisali na czeskim forum R Safrane.

Napisano

Nie interesują mnie,gnioty stalowe,które prostuje się w stodolach,mam dość duży staż warsztatowy by ocenić ,który VAN jest dla mnie(i mojej rodziny) dobry,wybór padł na ESPACE z powodu TRUDNEGO do odbudowy nadwozia waytogo.gif

Napisano

> Witam.

> Mam zamiar zakupić ESPACE II (ceny od 7 do 9 tyś).

> Są z nami jacyś userzy ww renowek.

> co polecacie a czego nie?

>

Kumpel ma Espace 2.8 V6 z 94 roku. Nie wiem czy to Espace II czy I a może III. 150 KM pod maską wydawałoby się powinno dawać radę, a w praktyce okazuje się, że jedzie w miare sprawnie, ale do 150 km/h, potem wyraźnie siada power. Założona jest oczywiście gazownia, wystarcza II generacja. Spalanie 20 l w mieście i z 15 na trasie - ciężka buda. Jest to chyba największy silnik montowany w tym samochodzie i uważam, że na pewno nie można kupić słabszego, bo to nie będzie jechać.

Miejsca w srodku sporo, na miejscu pasazera przy 190 cm wzrostu kłade nogi na podszybiu, opieram lokcie na wygodnym podlokietniku i mozna jechać daaaaaaleko. jednak z tyłu - w środkowym rzędzie, mimo że miejsca tez sporo to jakoś dziwnie rzuca na naszych drogach. Mozna przywalić głową w dach. Moze to jakies dziwna konfiguracja zawieszenia w tym konkretnym egzemplarzu, trzeba sie przejechac zanim się kupi.

Trzeba się liczyć z wysokimi częściami zamiennymi. Padła chłodnica. Udało się na szczęscie skleić, bo znalezienie całej w rozsadnej cenie graniczy z cudem. O cenie nowej lepiej nawet nie wspominać.

Ogólnie samochód ok, jednak ja bym nie kupił. Ani naprawde duzy jak bym oczekiwał po vanie, ani szybki, ani oszczędny, ani ładny. Ot taki zwykły samochod do przemieszczania się bez jakis emocji.

Kumpel ma ten samochod do wozenia pracownikow na budowe i jakis towarow od czasu do czasu i tu się spisuje znakomicie.

Pozdrawiam

• 2 miesiące później...
Napisano

Tato ma Espace II 94 od 9lat wiec co nieco wiem juz o tym aucie jakby kogos interesowało.

Napisano

claps.gifCze wszystkim "espasowcom" claps.gif

Colliber , kupiłem 2ę,mocno zaniedbaną ,ale szybko przywrócę jej blask, bo niesamowicie spodobał mi się komfort tego samochodu,zakupiłem już wszystkie materiały potrzebne do "uzdatnienia" ,a to oznacza :

- pasek rozrządu ( contitech)

- rolka napinająca pasek rozrządu(skf)

- pasek alternatora (gates)

- pasek wspomagania (gates)

- pasek klimy (gates)

- filtr oleju (filtron)

- filtr paliwa (filtron)

- filtr powietrza ( filtron)

- olej silnikowy LOTOS 15W40

- olej przekładniowy HIPOL 15F

- olej przekładniowy ATF IID(do wspomagania)

- świece NGK

Przegląd przeszedł spoko,ale się grzeje,i w ogóle szwankuje elektryka , jednak mam nadzieję że pomału z zacną pomocą WAZELINY TECHNICZNEJ na wszystkich konektorach damy radę

ok.gif

Napisano

> 2,2l, ale zdziwiło mnie wyposarzenie (jest klima)

ojczulek ma 2.0 i bez klimy frown.gif ale fajnie sie jezdzilo, swego czasu to duzo nim sie najezdzilem, i jezdzi do dzis ma chyba 260tys.km

Napisano

Padła mi cała wiązka przednia z powodu wadliwej stacyjki, więc do roboty poszły:

-stacyjka

-altek

-rozrusznik

-wentylatory chłodnicy

Klima nie działa , ale nie będę jej narazie robił bo ciułam na sprzęgło i tarcze hamulcowe , silnik też wymaga regulacji............

Napisano

u ojczulka altek byłrobiony, posypał sie kiedyś w drodze, wydech kompletny i jest z tym problem bo nie ma żadnych tanich zamienników tylko Walker (ponad 500zł), amorki tył, spręzyny, tarcze przod, ostatnio jakies przypały były z półośką napedową od storny skrzyni bo jest beznadziejnie zorbione i cos sie ukreciło i był duzy problem zeby nie kupować nowej skrzyni ale jakos wykabinowali, ogolnie to sprawy eksploatacyjne, slinik smiga ładnie

Napisano

> Też zadałem to pytanie ,ale tylko kolega Colliber mnie nie olał

Też bym nie olał ale mam megankę, wiec co miałem napisać o ESPACu "że nie wiem" zlosnik.gifhehe.gif

Delco

Napisano

No nie żebym narzekał ,bo auto było w rękach "wyjątkowego TYFUSA" , i cena była dobra ,ale wkurza mnogość "drobnych" awarii angryfire.gifsciana.gif , lecz komfort wręcz rozpieszcza............... jump.gifyay.gifdrive.gif

Napisano

A może by tak kolega Colliber coś dla mnie znalazł na wolnym czasie ? Chodzi mi o takie autko jak scenik I i II generacji. Byłbym bardzo wdzięczny smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.