Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co zrobic z matowym lakierem?

Featured Replies

Napisano

> witam. moje pytanie jak w temacie. może troche amatorskie, ale proszę

> o wszelkie rady.

Najtaniej pasta lekko scierna TEMPO i do pucowania wink.gif.

Latwiejsza ale drozsza opcja do lakiernika na polerowanie koszt od 100-300zl.

Napisano

jak nie masz maszynki do polerki, to pozycz od znajmego lakiernika, pasta ( feracla ) G3, najpierw polerujesz twarda gąbką, póżniej miękką przy (ważne) uzyciu duzej ilosci wody. A jak chcesz zeby efekt byl naprwde ekstra mozesz calosc przeleciec na koniec pasta G4. Koszt maszynki do polerki to ok. 130zł na allegro, gąbki w cenie 20 zł sztuka, wiec moze warto sobie sprawic takową zabawkę......pastę polerską kupisz w kazdym sklepie z lakierami na wagę......

Napisano

> jak nie masz maszynki do polerki, to pozycz od znajmego lakiernika,

> pasta ( feracla ) G3, najpierw polerujesz twarda gąbką, póżniej

> miękką przy (ważne) uzyciu duzej ilosci wody. A jak chcesz zeby

> efekt byl naprwde ekstra mozesz calosc przeleciec na koniec

> pasta G4. Koszt maszynki do polerki to ok. 130zł na allegro,

> gąbki w cenie 20 zł sztuka, wiec moze warto sobie sprawic takową

> zabawkę......pastę polerską kupisz w kazdym sklepie z lakierami

> na wagę......

na początek witamy nowego kącikowicza .....

a poza tym...co do porady powyzej to ja bym był ostrożny jednak...wiele razy było o tym że te maszynki do pucowania z allegro to można o kant d.... rozbić, a nie radzę też próbować tego wiertarką......żeby się zabierać do mechanicznej polerki IMHO trzeba mieć o tym pojęcie a nie tylko motywację typu "będzie szybciej i się nie narobię" Czasem jest szybciej ale ......auto u lakiernika :-)

tak jak pierwsza odpowiedz tak i ja sugeruje kupic paste TEMPO wziąć kilka szmatek, czteropak piwa, poświęcić ze 2h i efekt będzie..... slinka.gif

pozdrawiam banana-wave.gif

Napisano

co do tempa nie mam przekonania, połysk oczywiście bedzie ale nie na długo, jesli te z allegro sa nic nie warte (mozliwe, nie sprawdzałem), to wystarczy szlifierka kątowa z płynną regulacją obrotów, polerka mechaniczna nie jest niczym trudnym, tylko niewtajemniczony musi uważać zeby nie przypalić lakieru.....pracowałem swojego czasu u lakiernika wiec na polerce sie wyjeździłem, tylko ze auto po lakierowaniu trzeba zmatować papierem ściernym przed polerka, a tu jush ten problem odpada....

Napisano

> co do tempa nie mam przekonania, połysk oczywiście bedzie ale nie na

> długo, jesli te z allegro sa nic nie warte (mozliwe, nie

> sprawdzałem), to wystarczy szlifierka kątowa z płynną regulacją

> obrotów, polerka mechaniczna nie jest niczym trudnym, tylko

> niewtajemniczony musi uważać zeby nie przypalić

> lakieru.....pracowałem swojego czasu u lakiernika wiec na

> polerce sie wyjeździłem, tylko ze auto po lakierowaniu trzeba

> zmatować papierem ściernym przed polerka, a tu jush ten problem

> odpada....

no właśnie dla kogoś kto się temu przyglądał i wie o co chodzi nie stanowi to problemu, ale dla kogoś kto chciałby zrobić to pierwszy raz ....no nie wiem ja bym się trochę bał i wolał odżałować te 100 - 200 zł na fachową polerkę....

wszystko zależy od tego jak ten lakier na autku faktycznie wygląda

Napisano

> ....no nie wiem ja bym się trochę bał i wolał

> odżałować te 100 - 200 zł na fachową polerkę....

Dokładnie.

Wyskrobałem 200 PLNów i jestem w 100% zadowolony! Zrobili mi podwójną polerkę + teflon i teraz świeci się jak psu j....a ok.gif

Napisano

no ja nie mam z tym problemów, moze i rzeczywiscie jak sie ktos boi to lepiej dac sobie z tym spokuj i odzalować troche kasy, tempo nie zdziala takich cudów......

Napisano

paste tempo polecam na chwilowe odpicowanie auta (jakaś impreza rodzinna zlosnik.gif ew. sprzedaż auta) jak dobrze potrzesz - efekt piorunujący. wiem bo sam nie moglem poznac swojego auta. natomiast dobrze jest zainwestowac w jakiś wosk, najlepiej w firmowy na stacji benzynowej. polecam Aral Auto Politur. Tylko gdzie tu teraz znalezc stacje Arala ??? oslabiony.gif

Napisano

tak, ale jesli sam. jest wypłowiały to pasta zetrze powirzchniową warstwe i autko bedzie wyglądało jak spod igły, woskiem to na wypad do kościołka można wypucować......wiec albo raz wypolerować, albo co tydzien woskuj

Napisano

> witam. moje pytanie jak w temacie. może troche amatorskie, ale proszę

> o wszelkie rady.

pastra lekkoscierna TEMPO dobra na wszystko - daje rady - jak dobrze zrobisz to bedzie ok - tylko trzeba w spora ilosc flanelowych (najlepszy efekt po nich)szmatek sie zaopatrzec (takie szmatyki z koszul ) i jeszcze troche czasu jest potrzebne hyh tak z kilka godzin zlosnik.gif potem jakas politurke albo wosk i bedzie ok - tez tak robilem ze swoja astra zlosnik.gif

Napisano

zgadza sie, jak jest mocno zniszczony lakier to TEMPO zetrze zmatowiały lakier i odmieni go niedopoznania, ale po jakims czasie lakier znów matowieje i operacje tak czy siak trzeba bedzie powtórzyc a warstwa lakieru bedzie coraz cieńsza.

Napisano

> zgadza sie, jak jest mocno zniszczony lakier to TEMPO zetrze

> zmatowiały lakier i odmieni go niedopoznania, ale po jakims

> czasie lakier znów matowieje i operacje tak czy siak trzeba

> bedzie powtórzyc a warstwa lakieru bedzie coraz cieńsza.

Na jaki czas ten zabieg przynosi efekt?

Napisano

> Na jaki czas ten zabieg przynosi efekt?

na niedługi, góra pół roku....

Napisano

Poszukaj w googlach i archiwum pl.misc.samochody - temat wałkowany setki razy: politura, wosk, odnowa lakieru itp.

Generalnie 'odmładzanie' samochodu powinno sie odbywać w 2 fazach:

1. Regeneracja lakieru - preparat typu politura do lakieru/Color Back (polecem Turtle Wax albo Plastmal)

2. Woskowanie - zabezpiecza lakier przed działaniem niekorzystnych czynników (polecam Carnauba)

Można kupić regenerator i wosk w jednym, efekt będzie, ale raczej na krótko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.