Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płukanie + uszlachetnianie starego trupa

Featured Replies

Napisano
5 godzin temu, bochumil napisał:

Co on daje oprócz zmiany koloru oleju? ;)

To głównie dodatek obniżający tarcie, trochę boru, sporo molibdenu + nieco uzupełnia ZDDP.

Kolor oleju zmienia też AR9200, zrobiłem ponad 1000km i silnik nieco ciszej pracuje w górnych obrotach, zaobserwowałem tę poprawę od 3500rpm.

Napisano
19 godzin temu, analyzer64 napisał:

To głównie dodatek obniżający tarcie, trochę boru, sporo molibdenu + nieco uzupełnia ZDDP.

Kolor oleju zmienia też AR9200, zrobiłem ponad 1000km i silnik nieco ciszej pracuje w górnych obrotach, zaobserwowałem tę poprawę od 3500rpm.

Jestem sceptyczny co do takich specyfików. Nawet bardzo sceptyczny. Nie zmieni mojego zdania kilka testów na youtube, z których jeden podejrzewany jest przez komentujących o sponsoring (Garażowe Hobby), a drugi o szarlatanerię czyli warunki testów odbiegające od warunków występujących w silnikach spalinowych (Piotr Tester).

Testowałem dodatki różnych producentów do oleju przekładniowego, do oleju silnikowego oraz do paliwa. Nic się zarówno w pracy skrzyni jak i silnika nie zmieniło. Nie zmieniły się korekty wtryskiwaczy, nie poprawiło się spalanie. Dynamika auta poprawiła się po wlaniu zdaje się 4 krotnie pomnożonej dawki cetaneboostera od Archoila. Przy dawce zalecanej efekt jest żaden ewentualnie mieści się w efekcie placebo. Stosowałem również olej 2T od LM. Ten szeroko zachwalany dodatek do ropy miał wyciszyć silnik i poprawić korekty wtryskiwaczy. Nic takiego się nie wydarzyło.

To wszystko oczywiście moje spostrzeżenia i moje wnioski po przetestowaniu wielu specyfików. Być może komuś coś pomogło, być może komuś wydaje się że coś mu pomogło. Ja za wszystkich wypowiadać się nie mogę ;)

Napisano

To nie jest tak, że jakaś chemia zawsze robi robotę. Zależy w jakim stanie jest dany układ, np. wtryskowy, jak wtryski są w dobrym stanie to chemia niekoniecznie poprawi korekty.

Podobnie modyfikatory tarcia, silnik po zalaniu tego nie zacznie pracować aksamitnie jak jakiś Rolls&Roys. Modyfikator tarcia raczej ma na celu opóźniać proces degradacji silnika a nie go naprawiać.

Koledzy na oil club wielokrotnie pisali, że po zalaniu np. AR9200 silnik wolniej się nagrzewał, więc to tarcie na pewno było mniejsze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.