Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skutki jazdy dieslem na benzynie

Featured Replies

Napisano

Witam, czy ktos sie spotkal z takim tematem? Nasunęła mi sie taka mysl aby dolewac benzyny do ropy, po powrocie z niemiec, gdzie na niemieckim paliwie silnik byl nie do poznania yikes.gif. Więc sobie mysle ze do polskiej ropki (ew. opału) móglbym sobie dolewac troche benzynki, tylko co sie stanie jesli przedobrze? Co pierwsze poleci? Ma ktoś już jakies doswiadczenia w tym temacie? Może gdzieś coś pisze o tym w internecie? Wyczytalem ze do 20% nawet sie zaleca w zimie. A jak by tak z 50/50?

Napisano

Ne polecam kosztowalo mnie to niecałe 300zł (płykanie całego układu, płukanie silnika i baku)... dolalem troche benzyny (jakieś 5l na cały bak... Samochód odpalal a po dodaniu gazu duził sie i gasł... NIE POLECAM takich ezperymentów!!!!

Napisano

> Ne polecam kosztowalo mnie to niecałe 300zł (płykanie całego układu,

> płukanie silnika i baku)... dolalem troche benzyny (jakieś 5l na

> cały bak... Samochód odpalal a po dodaniu gazu duził sie i

> gasł... NIE POLECAM takich ezperymentów!!!!

Dziwne że sie dusił bo naogół to diesel kopa dostaje jak się mu trochę benzyny doleje. Kolega zatankował do Transita przez pomyłkę bezzynę (a miał diesla), zalał ok 25l i przepalił wszystko-a kopa miał jak odrzutowiec.Ale w takich ilościach to nie polecam bo można rozwalić pompę. Jak wlejesz na cały bak1-2l to nic się nie stanie a będziesz miał żwawszy silnik

Napisano

Teoretycznie w znikomych ilościach nie powinno być z tym problemów. Ciężko tylko stwierdzić, gdzie znajduje się granica takiego eksperymentu. Pamiętam kiedyś w czasach wielkich mrozów mój tato wlewał na pełny bak ON pół litra denaturatu, co podobno miało zapobiegać zamarzaniu oleju napędowego. Prawda jest taka, że w starych silnikach diesla łatwiej było o takie eksperymenty. Nowsze silniki są pod tym względem bardziej wybredne.

Miłych prób życzę i podziel sie doświadczeniami.

Napisano

> Może gdzieś coś pisze o tym w internecie? Wyczytalem ze do 20%

> nawet sie zaleca w zimie. A jak by tak z 50/50?

W książce "Sam naprawiam..." jest nawet tabela ile można dolać benzyny na zimę, żeby zapobiec wytrącaniu się parafiny. Jak dobrze pamiętam to 10-20% benzyny można zalać.

Napisano
  • Autor

> Dziwne że sie dusił bo naogół to diesel kopa dostaje jak się mu

> trochę benzyny doleje. Kolega zatankował do Transita przez

> pomyłkę bezzynę (a miał diesla), zalał ok 25l i przepalił

> wszystko-a kopa miał jak odrzutowiec.Ale w takich ilościach to

> nie polecam bo można rozwalić pompę. Jak wlejesz na cały bak1-2l

> to nic się nie stanie a będziesz miał żwawszy silnik

Wlasnie zalalem ze 2L na ok 20L ropy tak na probe. Jezeli bedzie jakas zauwazalna poprawa to bede dolewal. Te nasze paliwa to jest poprostu kaszanka, wiec trzeba je czyms wzmocnic smile.gif. Zastanawiam sie co oni w niemcach dodają ze mają duzo lepsze? No doslownie silnika sie nie poznaje. icon_eek.gif Zatankowalismy tam najtanszą niemiecka rope i sie okazalo ze ona bije na leb na szyje nawet te nasze vpowery czy inne cuda blush.gif. A zastanawialem sie co mi to auto tak muli, myslalem ze moze sie przyzwyczailem i mi sie wydaje, ale jednak nie. W koncu w porownaniu z innymi autami na skrzyzownaich jest bardzo zwaze, poprostu wszyscy jezdzą na polskim paliwie. Wygląda na to ze w polsce mamy coraz gorsze paliwo i co raz drozsze oslabiony.gif. Pamietam jak przyjechalem astrą z niemiec dwa lata temu, bylem podekscytowany jaki ma power, ale jak widac z czasem ekscytacja minela. Dwa tygodnie temu wrocilem z niemiec i znow jeste podekscytowany wink.gif. Cos to chyba oznacza hmm.gif.

Napisano

hehe.. ekscytacja minela.. smile.gif

ja tez mialem tak w zeszly tydzien...

jezdze i mowie ze cos to auto kopa nie ma :/

no ale coz... dziewczyna mi mowi ze "juz sie przyzwyczailes"

ale ja myslalem ze naprawde cos tam nie teges...

no i wsiadlem do Renault Megane 90KM hm...

no i okazalo sie ze sie juz przyzwyczailem smile.gif

Jezeli chodzi o paliwo.. DIESEL

to osobiscie jezeli juz w PL tankuje to tylko UltimateDiesel na BP

uwazam ze auto jezdzi rownie dobrze jak na niemieckim paliwie.

w niemczech rowniez tankuje UltimateDiesel... coz.. paliwo super smile.gif

lepsze od v-power. zdrcydowanie

Napisano

Ale wiecie o tym że jak lać benzyne to o jak najniższej liczbie oktanowej a nie najwyższej! hmm.gif

Napisano
  • Autor

Wrazenia z dolewki benzyny - zadne, nic sie nie poprawilo oslabiony.gif

Napisano

W zimie dolewam ok 15 % benzyny zapobiegawczo przed wytrącaniem parafiny i troszke lepiej zapala rankiem w lecie nie stosuje benzynki bo raczej nie pomaga na wzrost mocy

a od niedawna zaczołem dolewac olej roslinny w ilosci ok 25% chodzi tak samo jak wczesniej przy tej ilości nie smierdzi frytkami i mam troszke taniej , ostatnio w LIDLU kupiłem sojowy za 2,19 za l

Napisano
  • Autor

> W zimie dolewam ok 15 % benzyny zapobiegawczo przed wytrącaniem

> parafiny i troszke lepiej zapala rankiem w lecie nie stosuje

> benzynki bo raczej nie pomaga na wzrost mocy

> a od niedawna zaczołem dolewac olej roslinny w ilosci ok 25% chodzi

> tak samo jak wczesniej przy tej ilości nie smierdzi frytkami i

> mam troszke taniej , ostatnio w LIDLU kupiłem sojowy za 2,19 za

> l

Tez zaczynam o tym myslec, wczesniej smigalem na OO z taniego zrodelka, ale sie skonczylo. Ale glownie teraz chcodzi mi o to zeby troche zwiekszyc moc, nie wiem moze jak zaleje troche wiecej benzynki to cos da. Teraz cieplo wiec i tak malo mi pali, ale chcialbym sie nieco zwawiej poruszac cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.