Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód , dowód rejestracyjny , współwłaściciel

Featured Replies

Napisano

Panie i Panowie

może ktoś przerabiał temat ostatnio.

Mam auto jestem właścicielem jak współwłaściciel wpisana żona .Chciałbym ją wykreślić z DR .

Co musze zrobić ?? :nie_wiem:

Napisano
10 minut temu, Oscar_ napisał:

Panie i Panowie

Mam auto jestem właścicielem jak współwłaściciel wpisana żona .Chciałbym ją wykreślić z DR .

umowa darowizny chyba musi być od żony i lecisz z tym do wydziału komunikacji, zgłaszasz wykreślenie żony z dowodu

Napisano
7 godzin temu, witek2 napisał:

umowa darowizny chyba musi być od żony i lecisz z tym do wydziału komunikacji, zgłaszasz wykreślenie żony z dowodu

To chyba nie tak bo z żoną ma wspólnotę majątkową, więc nie darowizna tylko powinna się zrzec swojej połowy ? Tak strzelam, bo nie wiem... 

Napisano

Najlepiej zapytać w swoim WK.

No chyba, że wolisz się bujać, udowadniając, że to Ty masz rację nie "Pani z okienka".

Napisano
8 minut temu, tommy__ napisał:

To chyba nie tak bo z żoną ma wspólnotę majątkową, więc nie darowizna tylko powinna się zrzec swojej połowy ? Tak strzelam, bo nie wiem... 

Skąd wiesz, że mają wspólnotę?

Napisano
Teraz, ZUBERTO napisał:

No właśnie nie wiem bo kolega nie napisał, jeśli mają to może wystarczyło by oświadczenie, że nie chce widnieć w dowodzie jako współwłaściciel. Jeśli np kupili samochód przed  zawarciem związku, to będzie inaczej. Jeśli kupili samochód mając podpisaną intercyzę to też inaczej. W dzikim kraju załatwienie prostej sprawy proste na pewno nie będzie, to pewne... :oki:

Napisano
  • Autor
57 minut temu, ZUBERTO napisał:

Mają ale w sumie najprostsze pomysły są najlepsze 👍

Podjadę jutro do WK.

Napisano

Ja swego czasu dopisałem żonę jako współwłasciciela auta aby zaczęła zarabiać na swoje zniżki (6 lat miała auto któym jeździłą w 100% a które było na mnie zarejestrowane). Jak skończyły się pieczątki w dowodzie, spisałem umowę darowizny i idąc po nowy dowód dopisałem Panią. Nie było problemów. Pamiętaj też o OC/AC. 

Edit: auto kupowane i zarejestrowane pierwotnie na mnie, jak i po 6 latach współwłasciciel dodany w trakcie trwania małżeństwa. 

Edytowane przez lnk

Napisano
Mają ale w sumie najprostsze pomysły są najlepsze [emoji106]
Podjadę jutro do WK.
Pytałem o to w WK dzis. Oswiadczenia obydwu stron, 81 pln za zmiane danych w dr i po temacie. Tak mocno skrótowo. Oczywiscie dopytaj i podziel sie bo...czeka mnie to za jakiś czas. Z tym ze ja potrzebuje siebie wykreślić ( jestem pierwszy w dr) a wpisac córkę, czyniac zone pierwszą.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Napisano
Dnia 3.12.2019 o 10:25, Oscar_ napisał:

Panie i Panowie

Ja byłem współwłaścicielem do mamy auta. Robiliśmy umowę darowizny :ok: 

Napisano
  • Autor

Dobra dzwoniłem do swojego urzędu. Umowa darowizny od żony, dowód, karta pojazdu, opłata 10 pln.

Edytowane przez Oscar_

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.