Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2 irytujące sprawy w astrze (piski i drgania)

Featured Replies

Napisano

1. drgania przy ruszaniu lub jazdy po nierównościach miejsce występowania: za deską rozdzielczą w okolicach schowka / wyjścia nawiewu pasażera, drgania występują cały czas jeśli zostanie spełniony któryś z powyższych warunków

2. skrzypienie / pisk występujący przy ruszaniu (pod lekkim obciążeniem) lub również widoczne - słyszalne przy redukcji z wyższego biegu na niższy z za gwałtownym puszczeniem sprzęgła (co powoduje szarpnięciem, gwałtowne przyhamowanie samochodu) BRAK tego objawu przy jeździe po nierównościach wiec to chyba nie zaweicha

Napisano

> 1. drgania przy ruszaniu lub jazdy po nierównościach miejsce

> występowania: za deską rozdzielczą w okolicach schowka / wyjścia

> nawiewu pasażera, drgania występują cały czas jeśli zostanie

> spełniony któryś z powyższych warunków

takimi odgłosami nie przejmuję się - raz tu się coś pojawi, innim razem gdzieś w innym ... przyzwyczaiłam się zlosnik.gif

mozesz wyjąć schowek i popatrzeć - ja np. kiedyś namierzyłem luźną rurę nawiewu na nogi i kawałkiem drutu ją przywiązałem że nie stuka zlosnik.gif

> 2. skrzypienie / pisk występujący przy ruszaniu (pod lekkim

> obciążeniem) lub również widoczne - słyszalne przy redukcji z

> wyższego biegu na niższy z za gwałtownym puszczeniem sprzęgła

> (co powoduje szarpnięciem, gwałtowne przyhamowanie samochodu)

> BRAK tego objawu przy jeździe po nierównościach wiec to chyba

> nie zaweicha

może sprzęgło, może zawieszenie silnika ?

Napisano

Co do drugiej sprawy to może to być uszczelka od wydechu przy samym silniku. Ona jest metalowa, jakby stozkowa. Jak jest padnięta to właśnie piszczy przy gwłtowniejszym puszczeniu sprzęgła.

Napisano
  • Autor

> takimi odgłosami nie przejmuję się - raz tu się coś pojawi, innim

> razem gdzieś w innym ... przyzwyczaiłam się

> mozesz wyjąć schowek i popatrzeć - ja np. kiedyś namierzyłem luźną

jak wyjąć schowe da sie to jakoś prosto czy trzeba sie nagimnastykować?

> rurę nawiewu na nogi i kawałkiem drutu ją przywiązałem że nie

> stuka

> może sprzęgło, może zawieszenie silnika ?

chyba raczej zawieszenie silnika sprzęgło dobre

zastanawia mnie jeszcze to co napisał drugi kolega odnosnie tej uszczelki - dokręcic nasmarować samrem miedzianym co jeszcze mozna zrobić jesli to to?

Napisano

> jak wyjąć schowe da sie to jakoś prosto czy trzeba sie

> nagimnastykować?

chyba ze 6 wkrętów trza wykręcić i już

> chyba raczej zawieszenie silnika sprzęgło dobre

> zastanawia mnie jeszcze to co napisał drugi kolega odnosnie tej

> uszczelki - dokręcic nasmarować samrem miedzianym co jeszcze

> mozna zrobić jesli to to?

niewiem.gif

Napisano

> jak wyjąć schowe da sie to jakoś prosto czy trzeba sie

> nagimnastykować?

Odkręcasz dwie śrubki wewnątrz schowka i dwie pod schowkiem - trzeba trochę zanurkować żeby je zobaczyć. Po odkręceniu wyjmujemy wtyczke od lampki. Cała operacja zajmuje ze 2 minuty ok.gif

Napisano
  • Autor

> Odkręcasz dwie śrubki wewnątrz schowka i dwie pod schowkiem - trzeba

> trochę zanurkować żeby je zobaczyć. Po odkręceniu wyjmujemy

> wtyczke od lampki. Cała operacja zajmuje ze 2 minuty

bow.gif dzis popołudniu zabiore sie za to moze będa jakieś efekty pozytywne.

Napisano

Ja też mam takie piski przy ruszaniu do przodu i do tyłu na małym gazie z szybkim puszczeniem sprzęgła.

Zauważyłem, że przy ruszaniu z dużym gazem problemu nie ma.

Myślałem, że to sprzędło ale wskazówka, że może to być wydech wymaga przyjrzenia sie sprawie. 270751858-jezyk.gif

Napisano

Mam pytanie do kolegi Once - czy ta metalowa uszczelka jest między silnikiem a kolektorem wydechowym czy między przednią rurą wydechową a katalizatorem? (w złączu przegubowym)

Napisano

U mnie C14NZ jest przy samym silniku, tam gdzie wydech jest juz pionową rura. Koszt jest niewielki a wymiana zajmuje chwilke ( 2 śruby). Jak chcesz sprawdzić czy to na pewno to: na postoju puszczając i wciskając co chwile sprzęgło do tego momentu aż zapiszczy (przy zaciągniętym ręcznym) poproś kogoś żeby ci mocno stopą przycisnął wydech końcowy. Jak przestanie piszczeć to ta uszczelka. Tak zdiagnozował to mechanik w moim przypadku, a wymieniłem sobie sam:) pozdro

Napisano

> Co do drugiej sprawy to może to być uszczelka od wydechu przy samym

> silniku. Ona jest metalowa, jakby stozkowa. Jak jest padnięta to

> właśnie piszczy przy gwłtowniejszym puszczeniu sprzęgła.

miałem wymienianą tę uszczelkę (o-ring) przy okazji wymiany rury przedniej i po wymianie niestety też mam takie właśnie "piski" przy ruszaniu . Uszczelka ta jest zamiennikiem i mimo , że była posmarowana pastą i dobrze dokręcona - skrzypi sick.gif

Napisano

> U mnie C14NZ jest przy samym silniku, tam gdzie wydech jest juz

> pionową rura. Koszt jest niewielki a wymiana zajmuje chwilke ( 2

> śruby). Jak chcesz sprawdzić czy to na pewno to: na postoju

> puszczając i wciskając co chwile sprzęgło do tego momentu aż

> zapiszczy (przy zaciągniętym ręcznym) poproś kogoś żeby ci mocno

> stopą przycisnął wydech końcowy. Jak przestanie piszczeć to ta

> uszczelka. Tak zdiagnozował to mechanik w moim przypadku, a

> wymieniłem sobie sam:) pozdro

Jest też inna metoda. Można zgasić silnik, wrzucić bieg i popychaś samochów w przód i w tył. Wtedy ona też się odzywa.

Warto przy okazji napisać, że są dwa rodzaje uszczelek:

1.pierwsza z jakiegoś stopu (jednorodna)

2.druga jest tak jakby z plecionki miedzianej.

Mechanik polecił mi wymianę właśnie tej jednorodnej na taką z plecionki. Pomogło na krótko (jakieś 5tyś km)...

Denerwujące strasznie jest to skrzypienie zwłaszcza kiedy jedzie się po osiedlu późnym wieczorem, gdy dookoła cisza no.gif

Napisano
  • Autor

dzis raz na zawsze rozwiązałem problem

1. drgania w desce powodowało CB zamontowane pod schowkiem => pod nakrętkę założyłem gumową uszczelkę i wszystko lepiej poodkręcałem JEST ok.gif

2. Piski usunięte miejsce pod podwoziem gdzie łączą sie rury wydechu na zasadzie sjręcenia gdzie śrubki są na sprężynkach (widoczne) => rozkręciłem - nie ma tam żadnej uszczelki, wszystko nasmarowałem smarem grafitowym i jest ok.gif

3. FOTEL KIEROWCy od dziś jak mi ktoś powie ze ten fotel ma skrzypieć to osobiście go wpysk.gif i tuk.gif wystarczy wykręcić cały fotel następnie dać go nogami do góry i wszystko najpierw dobrze popsikać WD 40 a potem jakimś smarem w spreju lub olejem zalać w dużych ilościach i odczekać aż spłynie można w między czasie troszkę nim poruszać.

FOTEL JUŻ NIE SKRZYPIIIIIIIIIIIIIIIIIIII yay.gif

Zastanawia mnie jeszcze tylko jedna rzecz tam na tyle jak rozkręcałem znajduje sie jakaś czerwona zawleczka, zostawiłem ja "wsadzoną" ale to chyba sie wsadza jak wyciąga sie fotel nie wiem czy czasem po ponownym montażu nie trzeba tego zdjąć.

Napisano

> czerwona zawleczka

blokada napinaczy pasów? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> blokada napinaczy pasów?

Sądze że to to tylko nie wiem czy jak juz fotel jest spowrotem na miejscu czy czasem nie trzeba tego wyciągnąć.

hmm.gif

Napisano

"2. Piski usunięte miejsce pod podwoziem gdzie łączą sie rury wydechu na zasadzie sjręcenia gdzie śrubki są na sprężynkach (widoczne) => rozkręciłem - nie ma tam żadnej uszczelki, wszystko nasmarowałem smarem grafitowym i jest"

Ja jednak stawiam, że ta uszczelka u Ciebie jest. U siebie też rozkręciłem to złącze i w pierwszej chwili myślałem, że jej tam nie ma ale jak sie lepiej przyjżałem to zobaczyłem, że jest ona zwyczjnie spieczona z rurą katalizatora a ponieważ ciężko jest ją zdjąć bez kanału dałem sobie z nią spokój (przynajmniej do czasu). Pozmarowałem smarem i na razie nie piszczy.Ale jak znam życie to sprawa pewnie niedługo wróci.

• 3 miesiące później...
Napisano

> "2. Piski usunięte miejsce pod podwoziem gdzie łączą sie rury wydechu

> na zasadzie sjręcenia gdzie śrubki są na sprężynkach (widoczne)

> =

> Ja jednak stawiam, że ta uszczelka u Ciebie jest. U siebie też

> rozkręciłem to złącze i w pierwszej chwili myślałem, że jej tam

> nie ma ale jak sie lepiej przyjżałem to zobaczyłem, że jest ona

> zwyczjnie spieczona z rurą katalizatora a ponieważ ciężko jest

> ją zdjąć bez kanału dałem sobie z nią spokój (przynajmniej do

> czasu). Pozmarowałem smarem i na razie nie piszczy.Ale jak znam

> życie to sprawa pewnie niedługo wróci.

masz racje to jest napewno uszczelka, tez mialem to co kolega i dzis wrocilem od mechanika bo sam wolalem sie nie zanbierac:) wymienil uszczelke taka "druciana" jest jak jest nowa:) bo ta stara kompletnie sie wytarla i poprostu ocierala o inny element, tak wiec sprawa rozwiazana

50-zl naprawa ale jeszcze robilem inne pierdoly... cisza az milo smile.gif pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.