Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

vechicle protection system

Featured Replies

Napisano

witam

mam jakis problem ze stilonem.Stalo mi sie to juz po raz 2 z tym ze za 1 razem mu rpzeszlo.Auto postalo dzis na deszczu caly dzien i potem nie chce odpalic.Przy przekreceniu kluczyka miga symbol klodki i pojawia sie napis taki jak w tytule check vechicle protection system.I auto kreci ale nie odpala.CO to moze byc bo juz mi rece opadaja... aa dodam jeszcze ze ostatnio jak mi sie to stalo to odpalil pojezdizlem troche i jak go gasilem to po przekrecenieu silnika i wyciagnieciu go z stacyjki silnik dalej chodzil!!dopiero ponowne wlozenie i krzekrecenie pomoglo,dziwna sprawa

Napisano

Tak na chłopski rozum jak kreci i nie odpala i jeszcze masz komunikat to wina immobilisera (?)

Napisano

W instrukcji napisano, że można obejść immobilizer naciskając odpowiednią ilość razy gaz (zależnie od cyferek w fiat code).

U mnie strona 268 awaryjne uruchamianie silnika.

Spróbuj to wykonać, będziesz wiedział czy to immobilizer.

Napisano

Wyraźnie włącza Ci się immobilizer.

Spróbuj umyć sobie kluczyk w benzynie ekstrakcyjnej. Spryskaj środek stacyjki jakimś contact sprayem na ułatwienie przewodzenia.

Jeżeli to Ci nie pomoże, to możesz mieć luźną kostkę od immobilizera. Nie wiem, gdzie to jest w Stilo, ale w Punto I taka kostka obluzowała mi się na wybojach raz był kontakt' a raz nie i fiacik raz zapalał, raz nie. Czasami musiałem odpalać procedurą awaryjną przez wprowadzanie pedałem gazu kodu.

Tak czy inaczej najpierw wyczyść kluczyki i stacyjkę - od tego bym zaczął. Potem albo egzaminer albo nurkuj pod kierownicę i szukaj połączenia immobilizera ze stacyjką.

Napisano
  • Autor

dzieki za pomoc sprubuje pierw tak jak mowisz.A jak wprowadzac ten kod?bo mam instrukcje niemeicka i nie mgoe sie wyznac o co tam chodzi

Napisano

> dzieki za pomoc sprubuje pierw tak jak mowisz.A jak wprowadzac ten

> kod?bo mam instrukcje niemeicka i nie mgoe sie wyznac o co tam

> chodzi

Może Ci pomoże polska wersja tego rozdziału.

AWARYJNE URUCHAMIANIE SILNIKA

Jeżeli układ Fiat CODE zablokuje uruchomienie silnika, lampki sygnalizacyjne (kłódka) i (silnik) nie zgasną i silnika nie będzie można uruchomić. Uruchomienie silnika będzie można wykonać przy pomocy procedury awaryjnej.

Zaleca się bardzo uważne przeczytanie opisanej poniżej procedury, przed rozpoczęciem jej wykonania.

Jeżeli podczas wykonywania procedury awaryjnego uruchamiania silnika wystąpi pomyłka, należy obrócić kluczyk w wyłączniku zapłonu w położenie STOP i powtórzyć procedurę od początku (od punktu 1).

1) Odczytać kod elektroniczny 5-cyfrowy znajdujący się na karcie kodowej CODE.

2) Obrócić kluczyk w wyłączniku zapłonu w położenie MAR.

3) Wcisnąć do oporu i przytrzymać naciśnięty pedał przyspieszenia. Lampka sygnalizacyjna (silnik) powinna zapalić się na osiem sekund, a następnie zgasnąć. Z chwilą zgaśnięcia lampki (silnik) zwolnić pedał przyspieszenia.

4) Lampka sygnalizacyjna zaczyna pulsować, gdy lampka błyśnie tyle razy, ile wynosi pierwsza cyfra kodu znajdującego się na karcie kodowej CODE; nacisnąć i przytrzymać naciśnięty pedał przyspieszenia do momentu aż lampka sygnalizacyjna (silnik) zaświeci się (na 4 sekundy) i zgaśnie. Z chwilą zgaśnięcia lampki zwolnić pedał przyspieszenia.

5) Lampka sygnalizacyjna (silnik) zacznie teraz pulsować: gdy lampka błyśnie tyle razy, ile wynosi druga cyfra kodu znajdującego się na karcie kodowej CODE nacisnąć i przytrzymać naciśnięty pedał przyspieszenia.

6) Wykonać procedurę w ten sam sposób dla pozostałych cyfr kodu znajdującego się na karcie kodowej CODE.

7) Po wprowadzeniu ostatniej cyfry przytrzymać naciśnięty pedał przyspieszenia. Lampka sygnalizacyjna (silnik) zaświeci się (na 4 sekundy) i zgaśnie. Z chwilą zgaśnięcia lampki sygnalizacyjnej zwolnić natychmiast pedał przyspieszenia.

8) Szybkie pulsowanie lampki sygnalizacyjnej (silnik) (przez około 4 sekundy) potwierdza, że procedura została wykonana prawidłowo.

9) Uruchomić silnik obracając kluczyk w wyłączniku zapłonu z położenia MAR w położenie AVV.

Jeżeli natomiast lampka sygnalizacyjna (silnik) pozostanie zapalona, obrócić kluczyk w wyłączniku zapłonu w położenie STOP i powtórzyć czynności procedury rozpoczynając od punktu 1).

UWAGA Po wykonaniu uruchomienia awaryjnego zalecane jest zwrócenie się do ASO Fiat, ponieważ wyżej opisana procedura musiałaby być wykonywana przy każdym uruchomieniu silnika.

Instrukcja Obsługi - FIAT STILO

Napisano

> Spróbuj umyć sobie kluczyk w benzynie ekstrakcyjnej. Spryskaj środek

> stacyjki jakimś contact sprayem na ułatwienie przewodzenia.

IMO to czynności tylko kosmetyczne. A psikanie do stacyjki jakimiś sprejami może jej raczej zaszkodzić.

Chyba, że użytkujesz auto w bardzo agresywnym i zapylonym środowisku.

Transponder immobilizera znajduje się w obudowie kluczyka (w zalanej kapsułce)

i nie komunikuje się z częścią odbiorczą (w stacyjce) poprzez kluczyk lecz drogą radiową.

> Jeżeli to Ci nie pomoże, to możesz mieć luźną kostkę od immobilizera.

to bardziej prawdopodobne ok.gif

Napisano
  • Autor

dzis rano to wogole mialem pokaz mzoliwosci fiacika.Nie chcial oczywiscie odpalic normalnie.Docisnelem kluczyk przy przekrecaniu i odpalil,po czym od razu pojawila sie kontrolka check engine i swieci do teraz.Silnika nie moge normalnie zgasic tylko musze jeszcze raz przekrecac tak jak do palenia.o co moze chodzic?nie chce dolaczac do niezadowolonych uzytkownikow stilo

Napisano

> dzis rano to wogole mialem pokaz mzoliwosci fiacika.Nie chcial

> oczywiscie odpalic normalnie.Docisnelem kluczyk przy

> przekrecaniu i odpalil,po czym od razu pojawila sie kontrolka

> check engine i swieci do teraz.Silnika nie moge normalnie zgasic

> tylko musze jeszcze raz przekrecac tak jak do palenia.o co moze

> chodzic?nie chce dolaczac do niezadowolonych uzytkownikow stilo

najprawdopodobnie masz uszkodzona stacyjke

Napisano

> dzis rano to wogole mialem pokaz mzoliwosci fiacika.Nie chcial

> oczywiscie odpalic normalnie.Docisnelem kluczyk przy

> przekrecaniu i odpalil,po czym od razu pojawila sie kontrolka

> check engine i swieci do teraz.Silnika nie moge normalnie zgasic

> tylko musze jeszcze raz przekrecac tak jak do palenia.o co moze

> chodzic?nie chce dolaczac do niezadowolonych uzytkownikow stilo

Proponuję sprawdzić sławną wiązkę kabli przechodzącą przez przednie nadkole od strony kierowcy. Potrafi się tam przecierać i jest przyczyną wielu różnych błędów. Jeżeli jeździsz bez osłony pod silnikiem to może też być zasyfina skrzynka z bezpiecznikami ta przy akumulatorze.

Napisano

> witam

> mam jakis problem ze stilonem.Stalo mi sie to juz po raz 2 z tym ze

> za 1 razem mu rpzeszlo.Auto postalo dzis na deszczu caly dzien i

> potem nie chce odpalic.Przy przekreceniu kluczyka miga symbol

> klodki i pojawia sie napis taki jak w tytule check vechicle

> protection system.I auto kreci ale nie odpala.CO to moze byc bo

> juz mi rece opadaja... aa dodam jeszcze ze ostatnio jak mi sie

> to stalo to odpalil pojezdizlem troche i jak go gasilem to po

> przekrecenieu silnika i wyciagnieciu go z stacyjki silnik dalej

> chodzil!!dopiero ponowne wlozenie i krzekrecenie pomoglo,dziwna

> sprawa

Witam, miałem taki przypadek ostatniej zimy. Zajechałem pod dom przekręcam kluczyk a auto chodzi, ponowne przekręcam kluczyk silnik gaśnię . Na drugi dzień wszystko minęło, ale za parę dni miałem to samo i skojarzyłem to że i w jednym i w drugim przypadku jechałem przez bardzo głęboki śnieg. Na dodatek zauważyłem, że właczał mi się samoczynnie silnik wentylatora chłodnicy. I w tym przypadku wszystkie objawy minęły na drugi dzień i do tej pory nie pojawiły się. Przypuszczalnie gdzieś dostaje się wilgoć i powoduje takie przypadki, ale do tej pory nie miałem czasu zlokalizować tego miejsca.

Pozdrawiam

Napisano

> juz mi rece opadaja... aa dodam jeszcze ze ostatnio jak mi sie

> to stalo to odpalil pojezdizlem troche i jak go gasilem to po

> przekrecenieu silnika i wyciagnieciu go z stacyjki silnik dalej

> chodzil!!dopiero ponowne wlozenie i krzekrecenie pomoglo,dziwna

> sprawa

Masz jakoś wtyczkę luźną, przeszedłem to w pierwszym roku wxploatacji stilona, po długiej trasie w kłebach rozpylonego śniegu auto trafiło do garażu a następnego dnia po odpaleni zamigało kontrolkami w liczniku, odpaliło ale sie nie dało wyłączyć, trafiło do serwisu i tam jak się dowiedziałem póżniej po podpięci do egzaminera zlokalizowali usterkę, w moim przypadku był to brak styku w jednej ze wtyczek w komorze silnika, możliwe że u Ciebie trafiła tam wilgoć.

Czeka Cię więc osuszanie wtyczek lub egzaminer i diagnostyka połączen.

Napisano
  • Autor

teraz 2 dni z rzedu swieci slonce i jak reka odjal nic sie nie dzieje.Teraz zastanawiam sie jakie srodki podjac zeby to usunac przed nastepnym deszczem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.