Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żaróki świecą, a wywala komunikat BULB FAILURE

Featured Replies

Napisano

No właśnie, chyba coś ma skopsane. Bo gdy ostatnio przepaliła się żarówka od świateł stopu to nic nie wyskoczyło (a w instrukcji jest napisane że komunikat dotyczy również świateł STOP).

Teraz wywala mi komunikat że mam przepaloną żarówkę z przodu, ale sprawdziłem wszystkie żarówki i jest okay. Działają postojówki, światła mijania, drogowe, kierunki, oraz halogeny. screwy.gifsciana.gifsciana.gif

Sam już nie wiem co robić. A nie za bardzo chce mi się znowu sprawdzac wszytkie połączenia - bo ręka mnie jeszcze boli po ostatniej wymianie...

PS czy da się jakoś wyłączyć to ustrojstwo, żeby w przyszłości mnie już nie informowało o żadnych przepalonych żarówkach???

Napisano

> Teraz wywala mi komunikat że mam przepaloną żarówkę z przodu, ale

z przodu? czy aby napewno stilo to sygnalizuje? musiałbym zaglądnąć do instrukcji...

Napisano
  • Autor

> z przodu? czy aby napewno stilo to sygnalizuje? musiałbym zaglądnąć

> do instrukcji...

Wywala komunikat < FRONT >

Napisano

> Wywala komunikat < FRONT

Z przodu kontrola jest tylko nad postojowymi.

Napisano

A patrzyles na oswietlenie tablicy rej. z tylu ?? u mnie jak sie przepalila to tez byl komunikat hehe.gifok.gif

Napisano

> Z przodu kontrola jest tylko nad postojowymi.

Nie powiedział bym. Przynajmniej u mnie. Nie sygnalizował spalonej pozycji. Natomiast

jak się zdejmie konektor z reflektora przedniego to faktycznie jest napis 'bulb failure'.

Skoro (przynajmniej u mnie) nie reaguje na mijania (tyle razy sprawdzane zlosnik.gif) i na

pozycyjne to chyba będzie chodziło o kierunki lub p.mgielne.

Z tyłu u mnie też nie sygnalizuje pozycji. P.mgielne tylne tak.

Napisano
  • Autor

> Z przodu kontrola jest tylko nad postojowymi.

Nie tylko...

Napisano

> No właśnie, chyba coś ma skopsane.

> Teraz wywala mi komunikat że mam przepaloną żarówkę z przodu, ale

> sprawdziłem wszystkie żarówki i jest okay.

> Sam już nie wiem co robić. A nie za bardzo chce mi się znowu

> sprawdzac wszytkie połączenia

Znalazłem coś takiego:

"Prawidłowe działanie świateł kontrolowane jest przez funkcję "check" świateł kierunkowskazów: dla każdego z dwóch obwodów (odgałęzienie z prawej i lewej strony samochodu) kontrolowane są:

- obwód otwarty lub brak żarówki odpowiednio przy obciążeniu 21W (przednia prawa, tylna prawa, przednia lewa, tylna lewa)

- zwarcie do masy (żarówka w obwodzie zamknietym lub wiązka przewodów w obwodzie zamkniętym z masą)

- zwarcie do V+ akumulatora (wiązka przewodów w obwodzie zamkniętym z V+ akumulatora)

- zmiana żarówki z 5W na żarówkę 21W

W przypadku wystąpienia jednej z wyżej opisanych sytuacji, Body Computer włącza w sieci CAN stan awaryjny: na zestawie wskaźników zaświeca się odpowiednia kontrolka "awaria świateł" i jednocześnie wyświetlana jest informacja na wyświetlaczu.

Ponadto przekazywana jest informacja o braku jednej z żarówek 21W (przedniej lub tylnej) poprzez wzrost nominalnej częstotliwości pulsowania lampek kontrolnych na zestawie wskaźników i sygnał akustyczny (brzęczek)."

materiały z Dokumentacji Techniczno-Elektronicznej FIAT'a

Zauważ, że powodem BULB FAILURE może być nie tylko przerwa w obwodzie (spalona żarówka) ale i zwarcia w wiązce przewodów.

> PS czy da się jakoś wyłączyć to ustrojstwo, żeby w przyszłości mnie

> już nie informowało o żadnych przepalonych żarówkach???

Przypuszczam, że wątpię. Być może ale nie na pewno. biglaugh.gif

.

Napisano

moim skromnym zdaniem powinieneś sprawdzić połączenia w wiązkach i mocowanie żarówki kierunkowskazu. Też to kiedyś miałem i powodem było właśnie złe umocowanie owej żarówki. oslabiony.gif

Napisano

u mnie też wyskoczył BULB FAILUR i też FRONT jakies 3 tyg temu...

oczywiście wszystkie żarówki były OK...

a ponieważ jestem leniwy nie robiłem z tym nic i po jakimś tygodniu failur zginął...

ZALECAM SPOKÓJ grinser006.gif

Napisano

oczywiście że w każdej sytuacji należy zachować spokój. cfaniak.gif W sytuacji jednak kiedy taki failur stanie się codziennością, trzeba z nim się zmierzyć. zlosnik.gif Wiem co mówię. jakby ci bimbało co około 2 minuty to sam byś szukał wyjźcia z tej sytuacji.

Napisano
  • Autor

> u mnie też wyskoczył BULB FAILUR i też FRONT jakies 3 tyg temu...

> oczywiście wszystkie żarówki były OK...

> a ponieważ jestem leniwy nie robiłem z tym nic i po jakimś tygodniu

> failur zginął...

> ZALECAM SPOKÓJ

Ale ile Kolega czekał z tym problemem?? Bo zamierzam dzisiaj po pracy ostro wziąść się za te cholerne żarówki i po raz kolejny uszkadzając sobie naskórek na ręce posprawdzać wszytkie połączenia... Ale może poczekać???? confused.gifconfused.gifconfused.gif

Napisano
  • Autor

Tak zrobiłem i okazało się że poluzował się wtyk od żarówki kierunkowskazu... Teraz jest już wszystko okay...

Napisano

> Tak zrobiłem i okazało się że poluzował się wtyk od żarówki

> kierunkowskazu... Teraz jest już wszystko okay...

Zaczoles od kierunkowskazow? jezeli tak to miales farta ok.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Zaczoles od kierunkowskazow? jezeli tak to miales farta

Sprawdziłem ...wszystkie żarówki... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Sprawdziłem ...wszystkie żarówki...

To gratuluje samozaparcia claps.gifja po jednej mialem dosc sciana.gif

Napisano
  • Autor

> To gratuluje samozaparcia ja po jednej mialem dosc

Ile razy dzisiaj wypowiedziałem słowo na k... to tylko sąsiedzi wiedzą... Dla mnie system informowania o przepalonych żarówkach to JEDNA WIELKA PORAŻKA....

Napisano

> Ile razy dzisiaj wypowiedziałem słowo na k...

to slowo to chyba KAPITALNIE mi poszlo z zarowkami ok.gifhehe.gif20.GIF

Napisano

> Tak zrobiłem i okazało się że poluzował się wtyk od żarówki

> kierunkowskazu... Teraz jest już wszystko okay...

To bardzo się cieszę że pozbyłeś się failura przynajmniej na jakiś czas. smile.gif u mnie był taki sam ale w zupełnie nowym aucie. Pojawił się po wyjeździe z salonu po zakupie w 2003 r. biglaugh.gifNikt w ASO ani w FAB nie wiedział jak sobie z tym poradzić. Walczyłem z tym failurem 3 miesiące. już nie będę pisał co w tym czasie za teorje powstawały i do jakich podzespołów się przyczepiano. crazy.gif Napisz jeszcze jak możesz jakiego kierunkowskazu dotyczyła ta usterka. U mnie był to lewy kierunek. jeśli u ciebie też to mam niejasne przeczucie co może być tego przyczyną.

Napisano
  • Autor

> To bardzo się cieszę że pozbyłeś się failura przynajmniej na jakiś

> czas. u mnie był taki sam ale w zupełnie nowym aucie. Pojawił

> się po wyjeździe z salonu po zakupie w 2003 r. Nikt w ASO ani w

> FAB nie wiedział jak sobie z tym poradzić. Walczyłem z tym

> failurem 3 miesiące. już nie będę pisał co w tym czasie za

> teorje powstawały i do jakich podzespołów się przyczepiano.

> Napisz jeszcze jak możesz jakiego kierunkowskazu dotyczyła ta

> usterka. U mnie był to lewy kierunek. jeśli u ciebie też to mam

> niejasne przeczucie co może być tego przyczyną.

Patrząc od strony kierowcy to był lewy kierunek... Czyli ten, gdzie jest akumulator... angryfire.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gif

Już rąk normalnie nie czuję... Całe poobdzierane. Aż się w robocie pytają, co mi się stało. W to że wymieniałem tylko żarówki nie chcieli uwierzyć....

Napisano

> Patrząc od strony kierowcy to był lewy kierunek... Czyli ten, gdzie

> jest akumulator..

Czyli ten po stronie kierownicy?.

> Już rąk normalnie nie czuję... Całe poobdzierane. Aż się w robocie

> pytają, co mi się stało. W to że wymieniałem tylko żarówki nie

> chcieli uwierzyć....

Poza tym że ci współczuję to opińją koleżeństwa w pracy bym się nie przejmował. Ważne jest to, że Twoja żona wie co i jak się stało. wink.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli ten po stronie kierownicy?.

> Poza tym że ci współczuję to opińją koleżeństwa w pracy bym się nie

> przejmował. Ważne jest to, że Twoja żona wie co i jak się stało.

A no wie, bo mi kibicowała przez okno...

PS Wspominał kolega coś o kierunku lewym... O co chodziło???

Napisano

Aż się w robocie

> pytają, co mi się stało. W to że wymieniałem tylko żarówki nie

> chcieli uwierzyć....

Nie maja STILOWOZU to nie wiedza co to wymiana jakiejkolwiek zarowki ,i jakie sa przy tym zagrozenia hehe.gif

,,Tylko stilomaniak zrozumie stilomaniaka " ok.gif20.GIF

Napisano

PS Wspominał kolega coś o kierunku lewym... O co chodziło???

Chodzi o to, że jeśli trafia się taka przypadłość to dotyczy raczej lewej strony auta czyli po stronie kierowcy. biglaugh.gif U mnie była to lewa strona, u jednego z userów na tym kąciku też(pisał jakoś w kwietniu o tym, choć teraz się nie udziela zlosnik.gif). U ciebie też się to dzieje po stronie lewej. crazy.gif nie jesteśmy oczywiście reprezętatywną grupą dla wysnucia takich wniosków, ale może jest coś na rzeczy? hmm.gif nie wiem dokładnie którego kierunku dotyczyła moja awaria, ponieważ w ASO nie powiedziano mi o tym. Może to było w reflektorze bądź jak to mówi moja żona w tym "dzyndzlu" przy drzwiach kierowcy. hahaha.gif

W każdym bądź razie może jest jakaś drobna przypadłość w tamtejszych mocowaniach. niewiem.gif Ps. Piszę oczywiście o mocowaniach po stronie lewej, choć nie mogę zrozumieć co ma do rzeczy ta właśnie strona. Narazie to zostawiłem ponieważ failura przez 2,9 roku nie zanotowałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.