Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa zmywarki - prawdopodobnie grzałka.

Featured Replies

Napisano

Zmywarka w ostatniej fazie suszenia wywala mi różnicówkę.

Metodą dedukcji doszedłem do wniosku, że będzie to prawdopodobnie wina grzałki.

Jak się do niej dostanę, to se pomierzę dla upewnienia.

Kompletnie nie znam się na AGD, poza tym że kiedyś już ją rozbierałem żeby oczyścić przytkane sitko pompy (co się przy tym nakląłem to moje).

Grzałka w takich sprzętach jest 1, wodę podgrzewa i suszy ta sama, jak to jest rozwiązane?

Zmywara jest stara jak świat, ale że to 45-tka, a nowa ma być 60-tka muszę ją reanimować do czasu zmiany mebli (temat zmywary przyspieszy remont).

Gdzieś w necie są dostępne jakieś serwisówki takiego sprzętu żebym nie szargał se zdrowia przy jej rozbebeszaniu (dokładnie to Electrolux ESL46010)?

Ktoś coś wie?

@maras77 liczę na Ciebie.

Na innych zresztą też.

Napisano
Godzinę temu, ZUBERTO napisał:

Grzałka w takich sprzętach jest 1, wodę podgrzewa i suszy ta sama, jak to jest rozwiązane?

Raczej jest oddzielna, przeplywowa.

Godzinę temu, ZUBERTO napisał:

Gdzieś w necie są dostępne jakieś serwisówki takiego sprzętu żebym nie szargał se zdrowia przy jej rozbebeszaniu (dokładnie to Electrolux ESL46010)?

Ktoś coś wie?

Są. Na Elektrodzie. Tylko musisz mieć jakieś punkty żeby ściągnąć bo zabiera za ściąganie.

Napisano

Zobacz na stronie north.pl Oni wrzucali do sieci wiele manuali, przy okazji mają części.

Napisano
4 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Zmywarka w ostatniej fazie suszenia wywala mi różnicówkę.

Raczej nie grząłka, bo w zmywarkach nie ma grzałki do suszenia. Grzanie jest za pomocą wody w ostatnim cyklu i płukania gorącą wodą.

Gdyby to była grzałka, to by wywalało bezpiecznik na poczatku.

Ja stawiam na uszkodzenie izolacji kabla od nabłyszczacza, zaworu dozowania soli lub uszkodzenia tych zaworów.

Przejrzyj kable idące z obudowy do drzwiczek.

Ewentualnie pompa odprowadzająca wodę, ale wtedy wywalało by też na samym początku, więc mała szansa.

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, maras77 napisał:

Raczej nie grząłka, bo w zmywarkach nie ma grzałki do suszenia. Grzanie jest za pomocą wody w ostatnim cyklu i płukania gorącą wodą.

Gdyby to była grzałka, to by wywalało bezpiecznik na poczatku.

Ja stawiam na uszkodzenie izolacji kabla od nabłyszczacza, zaworu dozowania soli lub uszkodzenia tych zaworów.

Przejrzyj kable idące z obudowy do drzwiczek.

Ewentualnie pompa odprowadzająca wodę, ale wtedy wywalało by też na samym początku, więc mała szansa.

Pożyjemy zobaczymy, zamówiłem grzałkę i faktycznie jest 1, przepływowa. Ostatnio mieliśmy wrażenie, że nie domywa, może szlak ją brał?

Jeżeli nie to wymiar kary będzie nieduży, 50zł.

Teraz sobie uświadomiłem, że nawet dla testu kolejnego mycia nie puściłem.

Przejrzałem pobieżnie przewody i nic nie widzę takiego, ale to stary sprzęcior, trochę tego się w niej pałęta.

Nie wiem kto to wymyślił, ale żeby się dostać do jej bebechów musiałem zdjąć oba boki, przednią dolną blachę i spód, przy okazji odpinając co nieco. Nie mam azjatyckich rączek, ukruszyłem kawałek niepotrzebnego moim zdaniem plastiku, jak to poskładam i zagada to będzie cud.

;]

Edytowane przez ZUBERTO

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Znów zostałem bohaterem w swoim domu. :yay:

To wszystko za 50zł, kupę jobów i pewnie ze 3h pracy (takiej, którą się szanuje, z tydzień to mi zajęło samo podejście do montażu).

Wyrok odroczony, zmywara działa, nowa kuchnia się projektuje, choć wg mnie ta mogłaby jeszcze z 5 lat pociągnąć.

PS. @maras77 jednak to była grzałka.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał:

Znów zostałem bohaterem w swoim domu. :yay:

To wszystko za 50zł, kupę jobów i pewnie ze 3h pracy (takiej, którą się szanuje, z tydzień to mi zajęło samo podejście do montażu).

Wyrok odroczony, zmywara działa, nowa kuchnia się projektuje, choć wg mnie ta mogłaby jeszcze z 5 lat pociągnąć.

PS. @maras77 jednak to była grzałka.

Miejmy nadzieję, że naprawa jest trwała i to była grzałka. Równie dobrze mogłeś poruszyć kabelek, na którym był upływ ;)

Obserwuj - jak problem powróci, to szukaj gdzie indziej. :ok:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.