Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak naprawić fugę narożną?

Featured Replies

Napisano

Czołem

zrobiło mi się pod oknem takie kuku jak na zdjęciu.

Jest jakiś prosty sposób by to jakoś ogarnąć?

wersję dla laika poproszę 😁

20200524_204600.jpg

Edytowane przez bb_maciek

Napisano

kup fuge i zafuguj, ewentualnie silikon ale fuga bedzie szprytniej ;) ewentualnei są takie mazie do naprawy fug, ja bym fugował

Napisano
11 godzin temu, bb_maciek napisał:

zrobiło mi się pod oknem takie kuku jak na zdjęciu.

Jest jakiś prosty sposób by to jakoś ogarnąć?

wersję dla laika poproszę 😁

zrób fotkę od góry, bo nie jestem pewny, czy płytki są dobrze położone. Ale jeśli są, to starą fugę trzeba usunąć i położyć nową. Inaczej się nie da, jeśli ma profi wyglądać.

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, bergerac napisał:

zrób fotkę od góry, bo nie jestem pewny, czy płytki są dobrze położone. Ale jeśli są, to starą fugę trzeba usunąć i położyć nową. Inaczej się nie da, jeśli ma profi wyglądać.

Problem w tym, że nie jest to biały kolor fugi, tylko jakiś odcień szarości

dobrać teraz tak, by nie raziło, będzie ciężko...

20200525_165350.jpg

Napisano

@bb_maciek wykrusz tą fugę, weź w rękę i goń do sklepu - tam będziesz miał wzorniki ;) na moje oko to kolor popielaty atlasa :P 

zawsze też możesz kupić dwa odcienie tego samego producenta i zmieszać w kilku różnych proporcjach, potem dać wyschnąć - porównać które najbliższe i gotowe :) w niektórych sklepach fugi można kupić na gramy, nie trzeba całych pudełek brać

Napisano
  • Autor
42 minuty temu, mPh napisał:

na moje oko to kolor popielaty atlasa :P 

O ile dobrze pamiętam (po opakowaniu) to będzie Mapei Ultracolor (niestety mają opakowania 2 i 5kg 8-))

pozostaje pytanie jaki odcień i jak to zrobić, żeby to wyglądało :hmm: 

Napisano

@bb_maciek to weź mapeja albo celuj z inną firmą, na pół okrągło to nakładasz na kant zaraz zanim zaschnie na mokro delikatnie wygładasz, ewentualnie przygotuj sobie jakiś wihajster z takim promieniem i zdrap wihajstrem

Napisano
Godzinę temu, bb_maciek napisał:

O ile dobrze pamiętam (po opakowaniu) to będzie Mapei Ultracolor (niestety mają opakowania 2 i 5kg 8-))

pozostaje pytanie jaki odcień i jak to zrobić, żeby to wyglądało :hmm: 

Jeszcze zależy ile lat ma fuga, bo producenci okresowo zmieniają odcienie "w ramach ulepszania formuły" i mimo pozornej identyczności z poprzednimi (nawet na wzornikach nie widać różnicy), po położeniu i wyschnięciu ją widać, bo zmieniła się faktura masy ze względu na jakieś nowe dodatki.

Napisano
6 godzin temu, bb_maciek napisał:

Problem w tym, że nie jest to biały kolor fugi, tylko jakiś odcień szarości

dobrać teraz tak, by nie raziło, będzie ciężko...

jedyna opcja wg mnie to usunąć kompletnie fugę, dobrze oczyścić szczelinę i położyć nową fugę. Słabo widzę na zdjęciu, ale wygląda, że łączenie kątowe nie jest do końca prawidłowo zrobione i dlatego fuga się wykruszyła. Ona powinna wypełniać szczelinę, a nie za nią wystawać.

Odnośnie koloru - spróbuj tam gdzie kupowałeś, może będą mieli fakturę w kompie. Mi znaleźli mój zakup farby Tikurrila po kilku latach :) 

Napisano

I do tego ja bym zrobił silikonem, co jest wydłubał, okleil, i wypełnił. Da silikonem najczęściej w kolorze fug.

Napisano

jeśli mapei to kolor nazywa się manhattan. Fuga wykruszyła się bo jest za mała szczelina więc ja, oprócz wydłubania starej fugi, poszerzyłbym szparę za pomocą szlifierki. Jeśli nie masz takiej możliwości wydłub fugę i zrób to silikonem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.