Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AIRBAG - Czy to usterka??

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam pytanie odnośnie poduch. Szukałem w archiwum ale nie odnalazłem odpowiedzi bo moj przypadek jest dosyć dziwny. Mianowicie po odpaleniu mojej Asterki zapaliły sie diody i pogasły ale została od AIRBAG'u. Przejechałem kilka kilometrów zatrzymałem się wyłączyłem silnik i po jakiś 2h odpaliłem znowu i tym razem normalnie wszystkie diody zgasły.

1. Co to mógł być za błąd?

2. Z tego co wyczytałem, to u kolegów ten błąd można skasować tylko kompem, a u mnie zgasła sama i do dziś się nie pojawia(znaczy nie świeci ciągle). Czy to jakaś poważna awaria czy tylko mnie nastraszyła??

Napisano

Raczej tylko nastraszyła.

Możliwe też że nie długo znowu się zapali (lużna wtyczka).

Napisano
  • Autor

> Raczej tylko nastraszyła.

> Możliwe też że nie długo znowu się zapali (lużna wtyczka).

No to looz. Zastanawia mnie tylko czemu nie została zapalona dioda na stałe. Czy w astrach G nie zapisuje się ten błąd w kompie??

PS. czy można coś "poprawić" przy tej wtyczce żeby się nie luzowała i gdzie ona jest? Czy to chodzi o wtyczkę pod fotelem pasażera??

Napisano

Błąd poduszek w modelach G zapisuje się na stałe ( info ze stacji diagnostycznej, przerabiałem to samo), a co do styków to zależy. Jeżeli masz poduchy w fotelach to wtyczki są pod fotelami, po rozmowie z mechanikiem jest to dosyć częste że zapala się kontrolka Airbag jak coś się dzieje z wtyczką. Są magicy że jak się ta wtyczka za bardzo wyrobi to po prosty lutują te styki na stałe i jest OK. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Błąd poduszek w modelach G zapisuje się na stałe

Czyli z tego co rozumiem to błąd jest w pamięci kompa przez ileś tam razy poprawnego odpalenia a dioda zapaliła się tylko wtedy gdy styki nie łączyły(o ile to była wtyczka - mam poduchy boczne) tak?

Napisano

Mam to samo u siebie. To jest coś z wtyczką od poduszek bocznych (ten typ tak ma)- luzuje się jak się rusza fotelem. Sama dioda mi się nie kasowała, musiałem jeżdzić do serwisu i płacić po 50 zł. za skasowanie potem pojeździłem kilka miesięcy i znowu to samo. Teraz jeżdżę z palącą się diodą i zdążyłem się do niej przyzwyczaić smile.gif

Napisano

> Mam to samo u siebie. To jest coś z wtyczką od poduszek bocznych (ten

> typ tak ma)- luzuje się jak się rusza fotelem. Sama dioda mi się

> nie kasowała, musiałem jeżdzić do serwisu i płacić po 50 zł. za

> skasowanie potem pojeździłem kilka miesięcy i znowu to samo.

> Teraz jeżdżę z palącą się diodą i zdążyłem się do niej

> przyzwyczaić

trza może wyciąć złączkę i polutować kabelki na stałe

Napisano

> Witam. Mam pytanie odnośnie poduch. Szukałem w archiwum ale nie

> odnalazłem odpowiedzi bo moj przypadek jest dosyć dziwny.

> Mianowicie po odpaleniu mojej Asterki zapaliły sie diody i

> pogasły ale została od AIRBAG'u. Przejechałem kilka kilometrów

> zatrzymałem się wyłączyłem silnik i po jakiś 2h odpaliłem znowu

> i tym razem normalnie wszystkie diody zgasły.

> 1. Co to mógł być za błąd?

> 2. Z tego co wyczytałem, to u kolegów ten błąd można skasować tylko

> kompem, a u mnie zgasła sama i do dziś się nie pojawia(znaczy

> nie świeci ciągle). Czy to jakaś poważna awaria czy tylko mnie

> nastraszyła??

ja nie mam poduszek bocznych, a tez czasami jak rusze fotelem to sie zapala;)

Napisano

> ja nie mam poduszek bocznych, a tez czasami jak rusze fotelem to sie

> zapala;)

Nie musisz miec bocznych. To przewody które biegną do napinaczy pirotechnicznych, które są połączone z AIRBAG-em.

Napisano
  • Autor

> Mam to samo u siebie. To jest coś z wtyczką od poduszek bocznych (ten

> typ tak ma)- luzuje się jak się rusza fotelem. Sama dioda mi się

> nie kasowała, musiałem jeżdzić do serwisu i płacić po 50 zł. za

> skasowanie

Hmm no właśnie a mi się skasowała... może to coś poważniejszego??

Ale jestem dobrej myśli bo po odpaleniu się zapala jak inne więc jest good.

Pozdro i dzienx za odpowiedzi smile.gif

Napisano
  • Autor

Dzisiaj przyjrzałem się dokładniej. Dioda znów mi się zapaliłe po kilku minutach jazdy i paliła się jakieś 10 -15 min po czym zgasła.

Nie mam zielonego pojęcia co to?? Pogrzebałem przy tej wtyczce co koledzy mówili ale loozów tam zero jak na moje oko:P

Może jakieś inne pomysły??

Najdziwniejsze że się zapala i ginie sama i ti w różnych momentach raz świeci od początku raz się zapala w trakcie jazdy.... HELP

Napisano

> Najdziwniejsze że się zapala i ginie sama i ti w różnych momentach

> raz świeci od początku raz się zapala w trakcie jazdy.... HELP

Może to jakieś przebicie (zwarcie) na płytce zestawu wskaźników. Zacytuje Ci odpowiedź dla osoby która miała podobny problem (chyba w Fordzie):

" masz do czynienia, z "luznym stykiem", kontrolka AIRBAG zaswieca sie w momencie wykrycia zbyt duzego oporu elektrycznego na testowanych elementach. Moze to byc tradycyjnie : zlacze pod fotelem, lub tez tasma pod kierownica. Jezeli zapala sie sporadycznie to usterka wystepuja napjparwopodobniej na ktoryms zlaczu do poduszek czy tez napinaczy pasow".

Napisano

Ja temat poduszek też już przerabiałem. Zasdadniczo jak się kontrolka poduszek zapali to już nie gaśnie. U mnie był jednak jeden wyjątek kiedy gasła. Otóż jak odpalałem autko na bardzo słabym akumulatorze to momentalnie zapalała mi się kontrolka poduszek (a także brak wspomagania kierownicy), po kilkunastu sekundach kontrolka sama gasła. Wniosek: zapalanie kontrolki może być spowodowanie problemami z układem zasilania (aku, alternator , etc.)

Napisano

Nie bylbym takim optymista, jesli pali Ci sie kontrolka to w momencie zderzenia system poduszek/napinaczy nie zadziala. Tak wyczytalem w "madrych ksiazkach".

> Hmm no właśnie a mi się skasowała... może to coś poważniejszego??

> Ale jestem dobrej myśli bo po odpaleniu się zapala jak inne więc jest

> good.

> Pozdro i dzienx za odpowiedzi

Napisano
  • Autor

> Nie bylbym takim optymista, jesli pali Ci sie kontrolka to w momencie

> zderzenia system poduszek/napinaczy nie zadziala. Tak wyczytalem

> w "madrych ksiazkach".

> Pozdro i dzienx za odpowiedzi

No teraz to już sam nie wiem ale co fakt to fakt że już kilka dni się nie zapaliła podczas jazdy a także prawidłowo gaśnie po rozruchu. Może faktycznie wina aku-> miałem rozładowany po zimie z powodu usterki regulatora napięcia i może dopiero teraz gdy zacząłem częściej jeździć to się doładował...

Ostatecznie jak mi się znów pojawi to pojade do ASO. szkoda kasy ale trudno.....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.