Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nie dzialaja mi swioatla drogowe ? jak wyjac zespolone przel

Featured Replies

Napisano

jak wyjac przelaczniki zespolone w kierownicy ?? niestyka mi cos w nich bo jak porruszam nimi to wlaczy sie swiatlo na sekunde

Napisano

> jak wyjac przelaczniki zespolone w kierownicy ?? niestyka mi cos w

> nich bo jak porruszam nimi to wlaczy sie swiatlo na sekunde

Polecam wizytę na śmietniku

Napisano

A ja oprocz wizyty na smietniku, polecam jeszcze lekture naszego FAQa i uzupelnienie profilu tuk.gif

Napisano
  • Autor

> A ja oprocz wizyty na smietniku, polecam jeszcze lekture naszego FAQa

> i uzupelnienie profilu

Na śmietniku nic nie ma... patrzylem dlatego napisalem tego posta. prosze mi pomoc a nei zwracac uwagi na moj profil czy jnne dane, potrzebje pomocy i jak cos wiedcie to prosze o odpowiedz a nie pouczane mnie.. smietnik... patrzylem na starcie a pozniej napisalem

Napisano

To pewne nowum - zawsze padały mijania.

Poszukaj w archiwum wątków o regeneracji przełącznika zespolonego. To się da zrobić.

Napisano

> To pewne nowum - zawsze padały mijania.

> Poszukaj w archiwum wątków o regeneracji przełącznika zespolonego. To

> się da zrobić.

chyba, że to problem taki jak u Ciebie był swego czasu smirk.gif

Napisano

> chyba, że to problem taki jak u Ciebie był swego czasu

Faktycznie, ale u to też były światła mijania. Zaśniedziały styki "od tyłu" tablicy bezpieczników.

Napisano
  • Autor

> Faktycznie, ale u to też były światła mijania. Zaśniedziały styki "od

> tyłu" tablicy bezpieczników.

jak poruszam prelacznikiem przy kierownicy to sie szapali raz a raz nie.... nie widze watkow o regeneracji, napriawie to ale nie wiem jka sie zabrac do wyjecia tego, pomozcie

Napisano

> jak poruszam prelacznikiem przy kierownicy to sie szapali raz a raz

> nie.... nie widze watkow o regeneracji, napriawie to ale nie

> wiem jka sie zabrac do wyjecia tego, pomozcie

jesli masz poduche odlaczasz klemy na 30 minut i jesli nie to odrazu wykrecja kierownice zdejmujesz kierownice i dostep do przelacznika jest juz robierasz go czyscisz

zakladasz i do tego przekazniki i zapominasz

Napisano
  • Autor

> jesli masz poduche odlaczasz klemy na 30 minut i jesli nie to odrazu

> wykrecja kierownice zdejmujesz kierownice i dostep do

> przelacznika jest juz robierasz go czyscisz

> zakladasz i do tego przekazniki i zapominasz

a jak jest poducha to mam 30 minut ??

Napisano

> Faktycznie, ale u to też były światła mijania. Zaśniedziały styki "od

> tyłu" tablicy bezpieczników.

a do tego szybka i bezbolesna naprawa smirk.gif

Napisano

Quote:

wszystko robisz na wylaczonym zaplonie i nie wlaczasz, dopoki nie zlozysz wszystkiego do kupy

odkrecasz 2 srubki z tylu kierownicy, wyjdzie poduszka. odlaczasz poduszke, odkrecasz duza sruba kierownice. pozniej zdejmujes dolny i gorny platik (jest na kilku srubkach), i chyba jeszcze trzeba zdjac spirale od poduszki i na koncu odkrecic oraz rozlaczyc wlacznik zespolony. jesli gdzies sie myle, niech ktos mnie poprawi

dokładnie.

zaslepka poduchy (jak jest to nie właczać przypadkiem zapłonu bo błedy nałapie) następnie klucz nasadowy (chyba 22). kiera schodzi.

Odkręcasz od spodu plastkowe obodowy kiery.

Przełacznik zespolony jest przykręcony obejma 1 śruba na imbus.

odpinasz kostki i wychodzi cały przłacznik.

jest skręcony takimi małymi sróbkami i na zatrzaski (uwaga zeby nie połamać)

W 90% przypadków wystarczy przeczyścic, poddo ginać spręzynki, psiuknąc jakimś preparatem i pomaga.

dasz rade

To "manual" któregoś z użytkowników AK. Nie mam praw autorskich.

A to cię czeka

277042413-275094219-DSCN1659.JPG

post-60172-14352471447783_thumb.jpg

Napisano

> a jak jest poducha to mam 30 minut ??

jak poducha to wtedy odlaczasz akumulator na 30 minut idziesz na fajka kawe lub piwko wracasz po 30 minutach i dalej na odlaczonym akku bierzesz sie za rozkrecanie wg wskazan kolegow a potem skrecasz do kupy wsio i dopiero podlaczasz akumulator warto jeszcze zalozyc dodatkowe przekazniki wtedy juz cie ta usterka nie spotka nigdy

Napisano

Witam Miałem Ten sam problem z przełącznikiem zespolonym na kolumnie kierownicy i mam złą i dobrą wiadomość 1 dobra jeżeli nie masz poduchy to masz luz i niskie koszta wymiany bo trzeba wymienić cały przełącznik bez względu na to w jakim modelu to sie stanie a jeżeli masz poduche to już gożej bo prawie 2 razy drożej bo dochodzi jeszcze do tego taśma poduszki orientacyjnie od 200 do 400 złociszy i nie majstrój sam przy tym jeżeli masz poduche to tylko moja rada a rozwiązanie chwilowe jeżeli nie masz kaski jest proste ja tak zrobiłem choć fachowy elektryk kręcił noskiem bo chciał zarobić ( połącz przewodem w leflektorze żarówke postojową z mjania zrób to w obu leflektorach koniecznie dla rozłożenia obciążenia i obejdzie się bez wymiany bezpieczników na mocniejsze i po sprawie można latać i szukać po sklepach z używkami następnego przełącznika ) Na marginesie ja mam 1.6 16V i też mi się tak stało i to w nocy w trasie miałem szoka ale zrobiłem obejście i latam tak od 1.5 roku i wszystko jest ok!! POZDRO ale musze to wkońcu naprawić !!!!

Napisano

( połącz przewodem w leflektorze żarówke

> postojową z mjania zrób to w obu leflektorach koniecznie dla

> rozłożenia obciążenia i obejdzie się bez wymiany bezpieczników

> na mocniejsze i po sprawie można latać i szukać po sklepach z

> używkami następnego przełącznika )

A po co sobie tak utrudniać życie?? Zamiast łączyć żarówki można wypiąć z przełącznika kostkę odpowiedzialną za światła i tam zrobić obejście "na krótko". Sposób dużo mniej skomplikowany i IMO bezpieczniejszy. palacz.gif To dużo lepsz sposób bo stosunkowo szybko można przełączyć światła na drogowe. policial.gif

Napisano

mozna na prawic nie trzeba wymieniac no chyba ze sie spalil plomieniem.....

Napisano

Też ten temat przerabiałem...

Nie mam AITBAGa w kierownicy więc podam opis dla wersj bez poduszki.

Z tego co wiem jeśli masz poduszkę (AIRBAG) w kierownicy to bezwględnie należy odłączyć zasilanie (akumulator) gdyż może i najpewniej wystrzeli. Jeśli nie to poprostu trzeba się zabrać za rozkręcanie.

Aby wyjąć (a raczej zdjąć) przeł. zespolony:

1. odkręcić 3 wkęty mocujące dolną osłonę kolumny kierowniczej

2. zdjąć przycisk klaksonu - 2 wkręty są dostępne od strony kokpitu

3. odkręcić kierownicę - potrzebny klucz nasadowy, warto zaznaczyć pozycję kierownicy na osi

4. delikatnie rozłączyć wtyki kabli przy przełaczniku zepsolonym - mają one zapadki które trzeba nacisnąć

5. poluzować obejmę zespolonego - trzeba znaleźć śrubę imbusową w obejmie na plastiku zespolonym (zaciska ona plastik na tulei prowadzacej oś pd kierownicy)

Montaż w kolejności odwrotniej.

W kwestii naprawy i demontażu samego zepsolonego.

Demontaż trzeba robić ostrożnie i na jakiejś gazecie by elementów które wypadną nie pogubić. zarówno do demontażu jak i naprawy i montażu przełacznika przyda się dobre oświetleniei i stół. Garaż jest dobrym miejscem o ile stanowisko bezie czyste.

Naprawa możliwa do wykonania jeśli zniszczenia nie są duże.

Z reguły jeden ze styków wtapia się w korpus przełacznika i trzeba go uwalonić i trochę podpiłować iglaczkiem korpus by styk chodził luźno. Po za tym warto oczyścić (ew. bardzo drobnym papierem ściernym) i zakonserwować specjalnym smarem (nie grafitowym!) wszystkie styki.

Po złożeniu warto sprawdzić jak pracuje (brak oporów, zgrzytów które świadczą że przeł. jest źle złożony oraz wykonać pomiary miernikiem).

Jeśli już się uporasz z przełacznikiem to warto zrobić przeróbkę pt. przekaźniki świateł mijania i drogowych - opisy m.in. na śmietniku i u mnie. Koszt materiałów nie powinien przekroczyć 40 zł (ja zrobiłem za około 20 zł smile.gif ) a mamy spokój na długo z przełącznikiem.

P.S. czy ktoś może mi podać adres mailowy do "przerzucającego kompost". Chcę wysłać opis pod adres na śmietniku ale cały czas wywala mi błąd.

Napisano

poduszzka raczej nie wybuchnie dopuki nie podlaczysz na 2 styki 12volt ale blad zlapie na bank

adres kompostu

[email protected]

Napisano
  • Autor

> poduszzka raczej nie wybuchnie dopuki nie podlaczysz na 2 styki

> 12volt ale blad zlapie na bank

> adres kompostu

> [email protected]

czyli jak odlacze poduche to bedzie blad poduchy ? ja to ominac ?? chce dzisiaj rozkrecic ta kierownice i co zrobic z poducha ?? zeby pozniej nie placic za zgaszenie kontrolki poduchy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.