Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwsza awaria - wycieraczki

Featured Replies

Napisano

jak to fajnie gdy wycieraczki zatrzymają się w połowie szyby smile.gif

jeszcze fajniej jak się wie co z tym fantem zrobić ok.gif

wczoraj zdemontowałem mechanizm i zabrałem się za wybijanie osi ramion wycieraczek . Ta od strony pasażera dała się wycisnąć zwykłą małą żabką . ta od strony kierowcy zapiekła się dość mocno . wybijanie niewiele dało.

podpiąłem więc mechanizm do auta i po włączeniu wycieraczek stopniowo udało mi się wycisnąć ośkę ok. 1,5 cm z korpusu.

Później już nakrętka na gwint i delikatne wybijanie młotkiem. po godzinie wszystko było na wierzchu. korpusy wyczyściłem papierem ściernym , przemyłem czymś w stylu " kamień i rdza", przepłukałem bensyną ekstrakcyjną i przesmarowałem na nowo.

po złożeniu hula wszystko aż miło !!

wybijałem tylko ośki bez rozmontowywania innych elementów , by nie zamęczać się później z ustawianiem części względem siebie.

Napisano

Można prosić o manual "krok po kroku". Mi też się zatrzymują ale tylko na biegu "czasowym".

Na razie nie ruszałem bo za bardzo nie wiem co i jak.

Napisano
  • Autor

da się zrobić - fotek nie będzie, bo aparatu nie miałem niestety.

Napisano

> Można prosić o manual "krok po kroku". Mi też się zatrzymują ale

> tylko na biegu "czasowym".

> Na razie nie ruszałem bo za bardzo nie wiem co i jak.

ja mam to samo,walcze z tym juz dwa miechy,rozbieranie i czyszczenie calego mechanizmu mam juz za soba,niestety nie pomoglo,ostatnio kupilem nawet wlacznik wycieraczek bo pomyslalem ze to moze jego wina,niestety to nic nie dalo frown.gif

Napisano

> da się zrobić - fotek nie będzie, bo aparatu nie miałem niestety.

Miał być manual..... Czekam cierpliwie ale przypominam wink.gif

Napisano
  • Autor

potrzebne narzędzia :

klucze płaskie 13 , 7

mała żabka

wkrętak krzyżak

wkrętak płaski (nóż)

szczypce płaskie

nakrętka M6

papier ścierny

czyściwo

benzyna ekstrakcyjna

smar

zaczynamy od odkręcenia kluczem 13 ramion wycieraczek.zdejmujemy i odkładamy.

małą żabką odkręcamy duże nakrętki przytrzymujące osie wycieraczek na podszybiu. teraz płaskim wkrętakiem - nożem albo czymś podobnym ściągamy trzy zaślepki na podszybiu . pod nimi są śruby krzyzakowe trzymające plastik podszybia . Po ich odkręceniu podszybie można wyjąć - delikatnie , coby nie porysować krawędziami maski !!!

mamy już dostęp do mechanizmu. Rozłączamy gniazdo zasilające i kluczem 7 odkręcamy trzy śruby mocujące mechanizm w przegrodzie .

Po wydobyciu szukamy dobrze oświetlonego stołu na którym przeprowadzamy dalszy ciąg operacji.dobrze by było na nim imadło ( mnie się udało bez).

aby wyjąć z korpusu ośki wycieraczek należy przede wszystkim zdjąć pierścień osadczy - do tego płaskie szczypce w zupełności wystarczą . delikatnie , żeby go nie zgubić .

z osi zdejmujemy jeszcze podkładkę i gumowy pierścień uszczelniający.

teraz możemy wyjąć ośkę - zabawa z tym niezła

można spróbować wyciskać ją pomagając sobie żabką ( jeśli nie zapieczona za mocno to się uda) ewentualnie wybić młotkiem po zamocowaniu w imadle

tutaj przed wybijaniem należy na gwint nakręcić nakrętki , żeby nie zniszczyć przy uderzaniu samego gwintu. całość należy traktować " z uczuciem" najlepiej przez kawałek deseczki .

u mnie wybicie ciężko zapieczonej ośki trwało niemal godzinę , więc spokojnie i bez nerwów.

po wyjęciu sprawdzamy stan osi - zazwyczaj źle nie wygląda , bo cała rdza spokojnie zagościła w korpusie .

korpus przemywamy benzyną i resztki smaru usuwamy czyściwem. teraz kolej na papier ścierny taki 180 wystarczy. po oczyszczeniu resztki rdzy można potraktować jakimś odrdzewiaczem. i ponownie przepłukać benzyną .

teraz smarujemy ośi montujemy całość . Oś w korpus, na oś gumową uszczelkę , podkładkę i pierścien ustalający. całość zapaćkać smarem by nie było miejsca dla wody.

całość operacji powtarzamy dla drugiej osi - teraz juz wprawa robi swoje wink.gif

nie odkręcamy innych elementów, żeby nie było problemów z ustawieniem pracy wycieraczek !!!

po zmontowaniu mechanizmu zanosimy go do samochodu i montujemy w przegrodzie . to już banał i zajmie nie więcej jak 10 minut

Jeśli w międzyczasie nie używaliście piwo.gif to jesteście twardzielami !

gratuluję wytrzymałości smile.gif

Napisano
  • Autor

nie ma sprawy ...

coś jeszcze wyjaśnić ?

Napisano

> nie ma sprawy ...

> coś jeszcze wyjaśnić ?

Na razie nie ale jak się za to zabiorę i miałbym jakiegoś problema to się odezwę.

20.GIF.

Napisano

> jak to fajnie gdy wycieraczki zatrzymają się w połowie szyby

no i wlasnie wczoraj poznalem to uczucie sick.gifangryfire.gif

i jak na razie nie mam czasu i mozliwosci cos z tym fantem zrobic.

ale w najblizszym czasie mam nadzieje ze to naprawie. icon_rolleyes.gif

byle by deszcz nie padal, bo jak narazie wycieraczki stoja mi w 1/3 wysokosci szyby oslabiony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.