Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaswiadczenie z US - zaswiadczenie z US ze podatek od spadku zostal uregulowany

Featured Replies

Napisano

Czesc

Przy sprzedazy dzialki potrzebuje takiego dokumentu:

"zaswiadczenie z US ze podatek od spadku zostal uregulowany"

Zlozylem pismo do US Bielany o wydanie takiego zaswiadczenia ale dostalem informcje telefoniczna ze zalacznik z sadu ktory dolaczylem "wyrok dzialu spadku" jest zly. musi byc "wyrok nadania spadku".

Pani prosila mnie o wycofanie pisma bo i tak na nie dostane odpowiedz negatywna.

Moze ktos ma doswiadczenie w temacie zalatwienia tego papierka ?

Napisano
4 godziny temu, PawelWaw napisał:

Czesc

Zlozylem pismo do US Bielany o wydanie takiego zaswiadczenia ale dostalem informcje telefoniczna ze zalacznik z sadu ktory dolaczylem "wyrok dzialu spadku" jest zly. musi byc "wyrok nadania spadku".

Pani prosila mnie o wycofanie pisma bo i tak na nie dostane odpowiedz negatywna.

Nie wycofywuj, niech ta Pani napisze odpowiedź negatywną, oprze się na przepisie prawnym i pouczy obywatela jak przystało na urzędnika posługującego się KPA. 

Napisano
  • Autor
5 minut temu, mPh napisał:

Nie wycofywuj, niech ta Pani napisze odpowiedź negatywną, oprze się na przepisie prawnym i pouczy obywatela jak przystało na urzędnika posługującego się KPA. 

slusznie. wycofalem bo bylem mily ale juz wyslalem drugie przez epuap. 

niech mnie czegos naucza :)

Napisano

Zamieściłeś w dziale "Zrób to sam", czyli oczekujesz porady jak zrobić takie zaświadczenie? ;)

Napisano
  • Autor
14 minut temu, torelek napisał:

Zamieściłeś w dziale "Zrób to sam", czyli oczekujesz porady jak zrobić takie zaświadczenie? ;)

tak lubie ten dzial od kiedy nie ma tego moderatora milego ze wszystko tu wstawiam :)

Napisano
16 godzin temu, PawelWaw napisał:

Czesc

Przechodziłem w sumie trzy razy coś takiego.

Jedno dotyczące spadku, i dwa dotyczące darowizny.

Spadek rozumiem nie był z pierwszej linii? Nie było zwolnienia z podatku tylko rzeczywiście trzeba było zapłacić?

Odręczna prośba do US:

Niniejszym proszę o wydanie zaświadczenia potrzebnego do przedłożenia w kancelarii notarialnej, że nabycie przez mnie w drodze darowizny spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego nr xx najdującego się w budynku położonym przy ul.xx w Gdyni, było zwolnione od podatku od spadków i darowizn.

Dołączam kserokopię aktu notarialnego REPERTORIUM A Numer xxxxxx dotyczącego tej darowizny.

W odpowiedzi:

IMG_20190411_120547.jpg.b27f1d13e20fbbce6edda6c9757b5ebc.jpg

U mnie zarówno przy spadku jak i przy darowiznach było zwolnienie z podatku. Ty musiałeś coś zapłacić? Więc masz pewnie potwierdzenie opłacenia tegoż. Napisałbym taką samą prośbę jak wyżej wkleiłem i dołączył po prostu kopię potwierdzenia ;]

Aha- jeśli działka i Twoje miejsce zamieszkania się różnią to pisemko składasz do US odpowiedniego dla działki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.