Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grande Punto - stukanie pod kierownicą

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, przejrzałem już wątki ale wszystkie są w archiwum i nie ma żadnych fotek dostępnych.

Czy ktoś wie co może być powodem stukania pod kierownicą? Przekładnia kierownicza, końcówki mam nowe a dalej słyszę to stukanie. Chyba było od samego początku, auto z 2007 ale chciałbym się go pozbyć.

Z tego co wyczytałem na forum to stukać mogą elementy wspomagania albo krzyżak łączący przekładnię ze wspomaganiem, czy ktoś wie na co zwrócić uwagę przy wspomaganiu? Zdjąłem zaślepkę od OBD i przy kręceniu kierownica widzę, jak cała metalowa obudowa wspomagania lekko się porusza, czy tak powinno być?

Napisano
W dniu 21.10.2020 o 20:26, spamiarz87 napisał:

Witam wszystkich, przejrzałem już wątki ale wszystkie są w archiwum i nie ma żadnych fotek dostępnych.

Czy ktoś wie co może być powodem stukania pod kierownicą? Przekładnia kierownicza, końcówki mam nowe a dalej słyszę to stukanie. Chyba było od samego początku, auto z 2007 ale chciałbym się go pozbyć.

Z tego co wyczytałem na forum to stukać mogą elementy wspomagania albo krzyżak łączący przekładnię ze wspomaganiem, czy ktoś wie na co zwrócić uwagę przy wspomaganiu? Zdjąłem zaślepkę od OBD i przy kręceniu kierownica widzę, jak cała metalowa obudowa wspomagania lekko się porusza, czy tak powinno być?

Możesz zrobić zdjęcie obudowy, która się porusza? Popatrzę u mnie.

Kiedy objawiają się owe stuki? Na postoju, podczas jazdy? Głośne są?

Napisano

Sprawdź śrubę na wieloklinie który łączy wał kierowniczy [ten z krzyżakami] z przekładnią kierowniczą. W Punto 2 tak miałem, zmieniłem śrubę na taką o lepszej klasie dokręciłem mocno tak żeby jej nie zerwać i od 6 lat i 180kkm mam spokój.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dniu 23.10.2020 o 00:56, Majkiel napisał:

Możesz zrobić zdjęcie obudowy, która się porusza? Popatrzę u mnie.

Kiedy objawiają się owe stuki? Na postoju, podczas jazdy? Głośne są?

Jutro postaram się zrobić fotki. Fakt poruszania się samochodu lub postoju raczej nie ma znaczenia - na postoju przy krótkich ale intensywnych ruchach kierownicą słychać stukanie. Podczas jazdy w jakimś konkretnym ustawieniu kierownicy (jazda na wprost) bez ruszania nią też słychać.

Napisano
  • Autor
W dniu 23.10.2020 o 18:29, steyr napisał:

Sprawdź śrubę na wieloklinie który łączy wał kierowniczy [ten z krzyżakami] z przekładnią kierowniczą. W Punto 2 tak miałem, zmieniłem śrubę na taką o lepszej klasie dokręciłem mocno tak żeby jej nie zerwać i od 6 lat i 180kkm mam spokój.

Chodzi o śrubę na krzyżaku przy nogach czy na drugim końcu pod kierownicą? Przekładnia była wymieniania na nową i dolna śruba przy nogach była odkręcana i jest dokręcona poprawnie. Do tej górnej nie ma dostępu łatwego, chyba musiałbym coś wymontować.

Napisano
10 godzin temu, spamiarz87 napisał:

Chodzi o śrubę na krzyżaku przy nogach czy na drugim końcu pod kierownicą? Przekładnia była wymieniania na nową i dolna śruba przy nogach była odkręcana i jest dokręcona poprawnie. Do tej górnej nie ma dostępu łatwego, chyba musiałbym coś wymontować.

Gdzieś na jakimś forum.pisali że powodem stuków jest wałek układu wspomagania.pewnie chodzi o ten co są krzyżaki. 

Napisano
  • Autor

Tutaj filmik jak to wygląda (brzmi). Kręcenie kierownicą przy włączonym silniku - krótkie, szybkie ruchy lewa/prawa. Słychać stukanie na nagraniu bardziej niż w rzeczywistości. Do tego rusza się - wydaje mi się - całe wspomaganie:

https://youtu.be/Lrhey1349cc

Napisano
12 godzin temu, spamiarz87 napisał:

Tutaj filmik jak to wygląda (brzmi). Kręcenie kierownicą przy włączonym silniku - krótkie, szybkie ruchy lewa/prawa. Słychać stukanie na nagraniu bardziej niż w rzeczywistości. Do tego rusza się - wydaje mi się - całe wspomaganie:

https://youtu.be/Lrhey1349cc

Też by mnie to denerwowało. Musiałbyś zdjąć całe plastiki obudowy kolumny kierowniczej. I sprawdzić czy coś widać co się poluzowało.

Masz może endoskop ? Mógłbyś zaglądnąć glebiej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.