Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW Touran - BXE kopci na czarno przy dodawaniu gazu

Featured Replies

Napisano

Pacjent to Touran z 2008 r.

Przebieg oryginalny niecałe 90000km, pierwszy właściciel, nadmieniam że korba nie wyszła bokiem, co się zdarza w tym modelu silnika ;] 

Serwisowany w ASO, po gwarancji jeździł do różnych warsztatów. Najpierw właściciel pojechał do ASO, bo auto przy przyspieszaniu szarpało.

Z relacji wynika, że dwukrotnie wymieniono wtryskiwacze, auto przestało szarpać.

Coś się z tym autem działo później i jakiś rzeźnik wymienił ECU, po zmianie ECU zaczął kopcić na czarno.

Nie znam się na VW i nie dość dobrze na dieslach, właściciel zmarł i ciotka tym teraz zarządza. Z opowiadań ciotki to podobno nie da się podłączyć do sterownika, w ogóle na diagnostyce nie ma żadnych informacji o samochodzie.

Nie mam VCDS'a, więc nie sprawdzę tego, bo to jest chyba już na magistrali CAN, więc VAG-COM chyba tu nic nie da, jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi.

To jest stan obecny.

Od czego zacząć chcąc nakierować jakoś, żeby zminimalizować to kopcenie? Kopci na tyle, że w lusterku widzę czarną chmurę, po rozgrzaniu trochę mniej.

Tak sobie myślę, że najpierw i tak trzeba podpiąć się pod komputer, potem:

• sprawdzenie dolotu, może nieszczelność jest na IC
  • wtryski na kompie, może leją, może nikt tego nawet nie wymieniał, a skasowali $$$ za nowe, bo właściciel średnio kumaty
  • jak ECU wymieniany, nie wiadomo z czego to pochodzi to może trzeba zrobić chipa, ale nie w sensie podnoszenia mocy, a samej korekty paliwa, może za dużo go dostaje :hmm:

Wuj jeździł tym samochodem po kilku mechanikach i za każdym razem wracał z tym samym problemem, może AK pomoże ;] 

Edytowane przez analyzer64

Napisano

Chyba nie wtryski a pompowtryski-a to nie to samo...

Choć przy takim przebiegu to one powinny być jak nowe.

Co do ECU to ja bym szukał wersji oryginalnej, ze tak powiem czyli zgodnej z modelem auta albo choć silnika...

Szukaj  speca od vaga, w warszawie nie jeden taki przecież jest...

Napisano
  • Autor

Tak, pompowtryski ma ten silnik :ok: 

Pewnie trzeba będzie tak zrobić, oddać do kogoś kto się zna dobrze na VAGu.

Samochód wydaje się, że moc ma odpowiednią, nie czuć że jest w jakiś sposób zamulony, nie wiem niestety jak jeździł wcześniej, ale nie czuję żeby mocy nie miał.

Edytowane przez analyzer64

Napisano

Jak wyżej. Jedź do kogoś, kto robi chiptuning i modyfikacje i robi VAG. To może być wina komputera, ale równie dobrze czegoś innego. Skoro auto buja się po mechanikach bez rezultatu, to pojechanie do dobrego speca i tak w ostatecznym rachunku pewnie wyjdzie najtaniej.

Napisano

Zaczalbym od wizyty u elektryka i ogarnal podlaczenie pod ECU, pozniej mozna go od nowa postawic i zobaczyc. Moze ma jakies zabezpiecznie anty kradziezowe i nie czyta.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, wujek napisał:

Zaczalbym od wizyty u elektryka i ogarnal podlaczenie pod ECU, pozniej mozna go od nowa postawic i zobaczyc. Moze ma jakies zabezpiecznie anty kradziezowe i nie czyta.

Ale tu wydaje mi się, że ktoś chyba musiał zdjąć właśnie blokadę CP (chyba, że VW w tamtym okresie nie zakładało blokady CP), jeśli ECU jest z innego auta. Kluczyk, licznik są oryginalne, od tego samochodu, więc immobiliser musiał być przekodowany, chyba że i to jest w jakiś sposób pominięte/wycięte programowo :hmm:  

Napisano
Teraz, analyzer64 napisał:

Ale tu wydaje mi się, że ktoś chyba musiał zdjąć właśnie blokadę CP (chyba, że VW w tamtym okresie nie zakładało blokady CP), jeśli ECU jest z innego auta. Kluczyk, licznik są oryginalne, od tego samochodu, więc immobiliser musiał być przekodowany, chyba że i to jest w jakiś sposób pominięte/wycięte programowo :hmm:  

Dlatego co bys nie zrobil z silnikiem bedzie zle do momentu ustalenia co z tym ECU jest nie tak. Najpierw do ogarnietego elektryka i przygotowac sie na kilku dniowe szukanie przyczyny.

Napisano

Vag com obsluguje can

A poza tym jak masz vag com to ten sam kabel powinien obsluzyc vcds light chyba. Jak masz to czemu nie sprobowac?

Napisano

Zakładając, że nie połączysz się ze sterownikiem to zacząłbym od sprawdzenia dolotu w tym EGR. Później pompowtryski do sprawdzenia + wymiana uszczelnień.

Jeżeli połączysz się z kompem to w necie jest mnóstwo manuali do diagnozy. 

Może przepływomierz.

Edytowane przez DamU

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, patgaw napisał:

Vag com obsluguje can

A poza tym jak masz vag com to ten sam kabel powinien obsluzyc vcds light chyba. Jak masz to czemu nie sprobowac?

Nie mam VCDSa ani Vag Com, ale ten drugi tańszy i łatwiej dostępny, klona VCDS bym musiał z Chin ciągnąć :ok:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.