Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kto ma klimę w astrze F proszę o pomoc

Featured Replies

Napisano

Panowie ponieważ mój poprzedni wątek się wypalił i już nikt na niego nie zagląda dlatego założyłem nowy.

No więc sprawdziłem te oba czujniki co są umieszczone na bańce co idzie na dole pomiędzy chłodnica i silnkiem

Sprawa wygląda następująco

czujnik S341 ma faktycznie piny 1 i 2 zwarte do siebie, co powoduje włączenie wentylatora, ale na czujniku są rozwarte piny 3 i 4. Jeśli pin 3 i 4 zewre na wtycze wentylator włącza się na max obroty.

czujnik S36 jest rozwarty cały czas i nawet jak zewrę wtyczkę klimatyzacja nie startuje.

Czy tak powinno byc, ze przy nabitej klimie czujnik S36 jest rozwarty.

Może ma ktoś miernik i zejdzie do siebie sprawdzic czy ma tak samo.

Na zdjęciu w załączniku znajduje się zdjęcie, które piny są u mnie zwarte, a które rozwarte. Może ktoś sprawdzic jak jest u niego

277027005-Nowyobraz.jpg

post-39690-14352471364433_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

co Panowie ja mam tylko Astrę F z klimą.

Wezme jutro miernik na spota we Wrocku to dopadnę kogoś z klimą i zobaczę jak to jest u niego.

pozdrawiam

Napisano

> co Panowie ja mam tylko Astrę F z klimą.

> Wezme jutro miernik na spota we Wrocku to dopadnę kogoś z klimą i

> zobaczę jak to jest u niego.

> pozdrawiam

Ja u siebie też mam problem z klima i chyba na AK już się więcej nie dowiem. Będę szukał odpowiedzi gdzieś indziej. Powodzenia

Napisano

z tego co we wrocku podpatrzylem to chodzi o jakis czujnik - mowiles ze jak zwarte na krotko bylo to dzialalo i sie klima uruchamiala - a moze same styki sa powalone ? hm... albo jest zwarcie gdzies - hyh... tylko teraz pytanie gdzie. jak beda jakies postepy to napisz ...

Napisano

> co Panowie ja mam tylko Astrę F z klimą.

Przepraszam że się wtrące ale mam małe pytanko ?????????.Może kol. Przemula oriętuje się to mi z kolei podpowie .

Jaki jest koszt założenia klimy i czy to się wogule opłaca?

Jak dużo z tym roboty co trzeba zkompletować?

silnik C14NZ.

A może sobie odpuścić?

ale zapału mi nie brak.

hmm.gif

Napisano
  • Autor

koszt nowej zaczyna się od 2500zł.

Możn chyba popatrzec na allegro czy ktoś nie ma do sprzedania kompletnej klimy z Astry. Na pewno będzie dużo taniej

Napisano

To ja ci od raz mowie ze sie nie oplaca.. cena uzywanej klimy (nie wiadomo czy sprawnej) to koszt z montazem okolo 2500zl a nowej to okolo 5000 pozatym nie wiem jak silnik 1,4 by to zniosl.. u mnie w 1.8 po odpaleniu klimy czuc spore obciazenie na silniku (mam na mysli np. jazde po miescie ruszanie wyprzedzanie) tak wiec nie wiem jak by to bylo przy 1,4

Napisano

> To ja ci od raz mowie ze sie nie oplaca.. cena uzywanej klimy (nie

> wiadomo czy sprawnej) to koszt z montazem okolo 2500zl a nowej

> to okolo 5000 pozatym nie wiem jak silnik 1,4 by to zniosl.. u

> mnie w 1.8 po odpaleniu klimy czuc spore obciazenie na silniku

> (mam na mysli np. jazde po miescie ruszanie wyprzedzanie) tak

> wiec nie wiem jak by to bylo przy 1,4

ta też myślałem, dzięki

Napisano

> Panowie ponieważ mój poprzedni wątek się wypalił i już nikt na niego

> nie zagląda dlatego założyłem nowy.

> No więc sprawdziłem te oba czujniki co są umieszczone na bańce co

> idzie na dole pomiędzy chłodnica i silnkiem

> Sprawa wygląda następująco

> czujnik S341 ma faktycznie piny 1 i 2 zwarte do siebie, co powoduje

> włączenie wentylatora, ale na czujniku są rozwarte piny 3 i 4.

> Jeśli pin 3 i 4 zewre na wtycze wentylator włącza się na max

> obroty.

> czujnik S36 jest rozwarty cały czas i nawet jak zewrę wtyczkę

> klimatyzacja nie startuje.

> Czy tak powinno byc, ze przy nabitej klimie czujnik S36 jest

> rozwarty.

> Może ma ktoś miernik i zejdzie do siebie sprawdzic czy ma tak samo.

> Na zdjęciu w załączniku znajduje się zdjęcie, które piny są u mnie

> zwarte, a które rozwarte. Może ktoś sprawdzic jak jest u niego

S341 zawiera styki czujnika niskiego i wysokiego ciśnienia 1 2 styki te powinny być zwarte jesli po włączeniu kilimy ciśnienie jest odpowiednie jeśli jest za niskie lub za wysokie rozwierają się.

styki 3 i 4 włączają wentylator chłodnicy, który może być też włączony stykami czyjnika temperatury cieczy chłodzącej S24 (2 i 3) i w tym czujniku są też styki 1 i 3 (one moga nie zamykać obwodu sprężarki)

S63 to styki czujnika zwierające się gdy włączymy klimę i mówią one ECU żeby zwiększył obroty silnika

do ECU o klimy ida dwa sygnały

- zwiększ obroty

- ciśnienie ok

i wraca masa (jeśli ciśnienie jest OK)

do przekażnika sprężarki na schemacie jest to K256

Napisano
  • Autor

w tym czujniku są też styki 1 i 3 (one moga nie zamykać

> obwodu sprężarki)

> S63 to styki czujnika zwierające się gdy włączymy klimę i mówią one

> ECU żeby zwiększył obroty silnika

> do ECU o klimy ida dwa sygnały

> - zwiększ obroty

> - ciśnienie ok

> i wraca masa (jeśli ciśnienie jest OK)

> do przekażnika sprężarki na schemacie jest to K256

Czyli 1 i 3 też powinien byc zwarty?

Troszkę to dziwne?

Powiedz mi jeszcze bo jak wiesz to miałem robionego swapa. Ten silnik 2.0 8V pochodzi z astry GSI bez klimy. Czy może by to przyczyna, że klima się nie włącza. Tak jak pisałem, wentylator się załącza i przekaźnik też. tylko sprzęgiełko nie zaskakuje nie ma napięcia na tych kabelkach co idą do kompresora

Napisano

> ta też myślałem, dzięki

myśle, że odczułbyś mocno spadek mocy w swoim c14nz, ja mam c14se a więc 22KM więcej i czuję wyraźnie spadek mocy na włączonej klimie. Mniej jest odczuwalny u mnie spadek mocy na gazie do benzyny niż na klimiei bez klimy, a najgorzej to wiadomo na gazie i z klimą

Napisano

> To ja ci od raz mowie ze sie nie oplaca..

Fakt - co prawda, nie widzę jaki rocznik ma jego Asterka, ale może się okazać, że zainstalowanie klimatyzacji przekroczy jej dotychczasową wartość (no, dla tych najstarszych roczników to chyba tak będzie), co wcale nie oznacza, że podwoi wartość samochodu. Oj, niestety - nie.

> nie wiem jak silnik 1,4 by to zniosl.. u

> mnie w 1.8 po odpaleniu klimy czuc spore obciazenie na silniku

> (mam na mysli np. jazde po miescie ruszanie wyprzedzanie) tak

> wiec nie wiem jak by to bylo przy 1,4

Hymmm... Dziwne, przy Twoich 125KM tak to odczuwasz? Może ja mam problemy z odczuwaniem, ale przy moim słabszym silniku (1,6) i to na dodatek na LPG II g. tego aż tak nie odczuwam. Troszeczkę, i owszem, ale naprawdę niewiele. Czyżby u Ciebie były aż tak duże opory pracy sprężarki, że silnik musi aż tyle mocy przekazać na przepompowanie czynnika chłodniczego?

Faktem jest, że w 1,4 (szczególnie tych słabych), włączenie klimatyzacji (szczególnie przy LPG) zamula dość znacznie. Jednak auto bez możliwości włączenia klimatyzacji, to zdecydowanie nie to, co tygryski lubią najbardziej smile.gif, oczywiście trzeba rozsądnie używać, a nie puszczać sobie strumień zimnego (np. 5 - 8 *C) powietrza na rozgrzaną upałem twarz. Dodatkowo dochodzi tępienie grzybków (najlepiej 2x w roku) i co najmniej raz na dwa lata serwis klimatyzacji. Ale warto. A nawet trzeba. No chyba, że ktoś chce marudzić, że klimatyzacja nie jest zdrowa...

Napisano
  • Autor

Powiem wam, że jak dla mnie to moja klima chodzi ok, tzn chodzi ale nie załącza się kompresor. Sterownik śmiga dobrze ponieważ auto zachowuje się tak jakby była włączona klima:

- wiatrak od chłodnicy włącza się ne pół gwizdka

- przy wciśniętym guziku klimy, jak wyłącze zapłon to nadmuch

jeszcze chodzi przez 2-3 sekundy

- jak mam wyłączony nadmuch "0" i włączę klimę to

nadmych się włącza.

Tylko czemu nie ma napięcia na sprężarce. Może mi tkoś powiedziec gdzie biegną przewody do sprężarki, od jakiego czujnika i gdzie on jest usadowiony???

pozdrawiam

Napisano

brązowo-żółty do przekażnika przed podszybiem (masa) ale zza czujnika temeratury gdzieś na chłodnicy

czarno-żółty do szujników ciśnienia (niskie wysokie) i ECU (+ )

Te dane pochodzą z katalogu Auto data, wg schematów z Etzold'a jest nieco inaczej ale tam są czujniki dwa dwustykowe a ty pisałeś że masz cztery styki na jednym i dwa na drugim czujniku cisnienia.

Napisano
  • Autor

> brązowo-żółty do przekażnika przed podszybiem (masa) ale zza czujnika

> temeratury gdzieś na chłodnicy

> czarno-żółty do szujników ciśnienia (niskie wysokie) i ECU (+ )

> Te dane pochodzą z katalogu Auto data, wg schematów z Etzold'a jest

> nieco inaczej ale tam są czujniki dwa dwustykowe a ty pisałeś że

> masz cztery styki na jednym i dwa na drugim czujniku cisnienia.

Ok klima działa i chłodzi. Dzisiaj jadę na kontrolę ciśnienia i ogólnej wydolności klimatyzacji. Ale problem polega na tym, że przy włączonej klimi auto całe drży. Mam wrażenie jakby pracowało jak czołg i słychać takie buczenie. Jak wyłączę klimę to wszystko wraca do normy.

Kolejna sprawa to spadające za nisko obroty i gasnący silnik. Jak jadę i chcę zredukować lub wrzucić luz to obroty spadają 500 lub czasami niżej i zgaśnie mi silnik w czasie jazdy. Dzieje się to na LPG i noPB. Może krokowiec muszę wymienić ponieważ ten nie wyrabia z szybką zmianą obrotów.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.