Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Multitronic w Audi.

Featured Replies

Napisano

Chodzi dokładnie o Audi b6/b7 z benzynowym 3litrowym silnikiem. Czy te skrzynie to pewnik awaryjności? Czy może jak każdy automat w starym aucie może paść ale nie musi. 

Napisano

To jest zestawienie slabe. Silnik 3.0 benzyna to nieslawny ASN. Droga i skomplikowana wymuana rozrzadu przez wariatory rozrzadu.

Czesto padaja te silniki a uzywki ok 5tys co przy starociu jest malo oplacalne. Multitronik predej czy pozniej padnie. Lepiej manual albo quattro bo ram jest hydrauliczny tiptronic.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, dzikipzs napisał:

To jest zestawienie slabe. Silnik 3.0 benzyna to nieslawny ASN. Droga i skomplikowana wymuana rozrzadu przez wariatory rozrzadu.

Czesto padaja te silniki a uzywki ok 5tys co przy starociu jest malo oplacalne. Multitronik predej czy pozniej padnie. Lepiej manual albo quattro bo ram jest hydrauliczny tiptronic.

Może też być 2.0tfsi lub 3.2fsi.

Co do quattro to prawie bez szans bo to ma być cabrio. Wiem że są ale ilość marginalna. 

Koszt naprawy takiej skrzyni jest porównywalna z klasycznym ASB czy jednak wyższa? 

Napisano
7 minut temu, Danielpoz. napisał:

Może też być 2.0tfsi lub 3.2fsi.

Co do quattro to prawie bez szans bo to ma być cabrio. Wiem że są ale ilość marginalna. 

Koszt naprawy takiej skrzyni jest porównywalna z klasycznym ASB czy jednak wyższa? 

Ponoc regeneracja to ok 7 tys. Wieksza szansa ze bedzie dzialac jesli wspolpracuje ze slabszymi silnikami. Mocniejsze jednostki jeszcze szybciej dobijaja ta skrzynie. Wez manual jesli quattro nieosiagalne.

Napisano
  • Autor

Manual w ogóle nie wchodzi w grę. 

7tyś to tyle co normalny automat. Nie twierdzę że mało ale w skrajnej sytuacji do przeżycia. 

Z quattro nidy nie było multitronika? 

Napisano
21 godzin temu, Danielpoz. napisał:

Manual w ogóle nie wchodzi w grę. 

7tyś to tyle co normalny automat. Nie twierdzę że mało ale w skrajnej sytuacji do przeżycia. 

Z quattro nidy nie było multitronika? 

Z quattro nie bylo multi. Tylko klasyczny automat od ZF bardzo dobry.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, dzikipzs napisał:

Z quattro nie bylo multi. Tylko klasyczny automat od ZF bardzo dobry.

Wyczytałem gdzieś w necie że w cabrio nie było skrzyń multitronic. Nie wiem ma ile to wiarygodna informacja bo co ma piernik do wiatraka🤔

Napisano
2 godziny temu, Danielpoz. napisał:

Wyczytałem gdzieś w necie że w cabrio nie było skrzyń multitronic. Nie wiem ma ile to wiarygodna informacja bo co ma piernik do wiatraka🤔

Nie wiem czy tak bylo. Ale watpie. Najlepiej po vinie konkretna sztuke sprawdzic.

Napisano
  • Autor
W dniu 19.12.2020 o 20:45, dzikipzs napisał:

Nie wiem czy tak bylo. Ale watpie. Najlepiej po vinie konkretna sztuke sprawdzic.

Doczytałem jeszcze że multitronic z 2.0 tfsi to najlepsze połączenie. Czyli wybuchnie skrzynia jak i silnik🤣

3.0 jak piszesz też wybuchowy to VAG w ogóle robi jakiś normalny silnik? 

Napisano
48 minut temu, Danielpoz. napisał:

Doczytałem jeszcze że multitronic z 2.0 tfsi to najlepsze połączenie. Czyli wybuchnie skrzynia jak i silnik🤣

3.0 jak piszesz też wybuchowy to VAG w ogóle robi jakiś normalny silnik? 

Z tamtych lat najbezpieczniejsze 1.8t w b6

,oraz 1.9 tdi i 2.0 tdi po wyeliminowaniu wady napedu pompy olejowej.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dniu 19.12.2020 o 20:45, dzikipzs napisał:

Czy skrzynia 5HP19 to wlaśnie tiptronik w 3.0 ASN? 

Napisano
Godzinę temu, Danielpoz. napisał:

Potwierdza to to, co wyczytałeś wcześniej ? 

Napisano
  • Autor
18 minut temu, sebaso napisał:

Potwierdza to to, co wyczytałeś wcześniej ? 

Oczywiście, co jest w tym dziwnego? Pytam tylko o to co napisałem post wyżej😏

Napisano
  • Autor
42 minuty temu, ghost2255 napisał:

tak

Dziękuję za fachową odpowiedź.😎Jedno słowo a rzeczowo i z sensem👍

Napisano

https://www.transakpp.ru/232/main/info-audi/cvt-01j.html

to jest swietna strona o automatycznych skrzyniach. Prawie każda jest omówiona i są zdjęcia. Moim zdaniem niezłe źródło, aby sobie wyrobić opinię na temat konkretnej skrzyni. Można też poszukać jaka skrzynia siedzi w danym aucie. Tłumacz Google daje radę.

Napisano
  • Autor
8 minut temu, ghost2255 napisał:

to jest swietna strona o automatycznych skrzyniach. Prawie każda jest omówiona i są zdjęcia. Moim zdaniem niezłe źródło, aby sobie wyrobić opinię na temat konkretnej skrzyni. Można też poszukać jaka skrzynia siedzi w danym aucie. Tłumacz Google daje radę.

Dzięki👍

Napisano
Godzinę temu, Danielpoz. napisał:

Oczywiście, co jest w tym dziwnego? Pytam tylko o to co napisałem post wyżej😏

Nie no nic, jestem ciekawy czy faktycznie w cabrio jest tiptronic w osce? Czy to jednak urban legend ? 

Napisano
  • Autor
36 minut temu, sebaso napisał:

Nie no nic, jestem ciekawy czy faktycznie w cabrio jest tiptronic w osce? Czy to jednak urban legend ? 

Dziwnym trafem kupiłem quattro👍

Napisano
3 hours ago, ghost2255 said:

Ciekawa strona. Np. okazuje się że TF80sc to świetna skrzynia i dużo lepsza niz Aw55 z którą chyba w polsce dużo osób ją myli ;)

Napisano
W dniu 15.01.2021 o 10:26, Danielpoz. napisał:

Tak to hydrokinetyk firmy ZF. Mialem taka skrzynie w bmw e39. Bardzo dobra skrzynia.

Napisano
  • Autor
6 minut temu, dzikipzs napisał:

Tak to hydrokinetyk firmy ZF. Mialem taka skrzynie w bmw e39. Bardzo dobra skrzynia.

Widziałem ceny używek i musi być bardzo niechodliwa😂

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dniu 16.01.2021 o 16:27, dzikipzs napisał:

https://allegro.pl/oferta/febi-filtr-olej-7l-5hp19-audi-a4-b5-b6-b7-a6-c5-9979824783

W podobnej cenie jest jeszcze Mannol i inne za to ZF dwa razy drożej. Febi wystarczy? 

Napisano

Febi wystarczy. Zobacz jeszcze Ravenol. 

Napisano
8 godzin temu, Danielpoz. napisał:

https://allegro.pl/oferta/febi-filtr-olej-7l-5hp19-audi-a4-b5-b6-b7-a6-c5-9979824783

W podobnej cenie jest jeszcze Mannol i inne za to ZF dwa razy drożej. Febi wystarczy? 

Rownież polecam Ravenol. W obecnej e60 uzywam i dziala bardzo dobrze.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Miałem chwilę czasu i wymieniłem olej w skrzyni. Filtr był ori ZF z 2005r czyli nikt do tej pory nie wymieniał oleju w ASB. 

Faktycznie musi być to dobra konstrukcja skoro jeszcze żyje😂

Napisano

z tego co wiem, to quattro w audi nie było łączone z multitronic'iem

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, jqr napisał:

z tego co wiem, to quattro w audi nie było łączone z multitronic'iem

Tak wiem. Mam 5HP19.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.