Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samodzielna wymiana oleju

Featured Replies

Napisano

Wiem, że to niegodne autokącika, ale sam wymieniam olej po 3000km w aucie żony

Silnik gorący, bo wróciła z pracy, więc się zlewa, ale olej do wlania ma temperaturę ~0C.

Czy trzeba odczekać aż silnik ostygnie, aby wlać zimny olej ?

Napisano

Odkręć kurek, niech stary olej spokojnie skapuje. Zrob sobie kawe, zjedz ciastko. Zakrec kurek zalej nowy. Ja tak robie zawsze. Po godzinie najgorszy syf nawet zlatuje. A to co na koncu jest zawsze najgorsze.

Napisano

Olej wstaw na godzinkę do korytarza w domu a auto akurat ostygnie.
Tylko nie zapomnij wlać bo rano może być "ała"

Napisano
Godzinę temu, hefi napisał:

Olej wstaw na godzinkę do korytarza w domu a auto akurat ostygnie.
Tylko nie zapomnij wlać bo rano może być "ała"

Jeszcze korek spustowy trzeba zakręcić/dokręcić;]

Napisano
4 godziny temu, jqr napisał:

Silnik gorący, bo wróciła z pracy, więc się zlewa, ale olej do wlania ma temperaturę ~0C.

Zanim zrobisz co tam trzeba ze starym olejem to silnik zgubi część temperatury, obstawiam, że na moment zalewania świeżym będziesz miał najwyżej 60 stopni różnicy. Nawet żeby było i 100 to nie ma obaw, silnik nie takie różnice temperatur znosi. Ale dla łatwości zalewania nowy olej bym podgrzał trochę bo szybciej i wygodniej leje się produkt bardziej płynny. 

Napisano

Ja bym poczekał aż złapie pokojowej temperatury, stary olej spuszczasz i te 30-60 minut odczekaj, potem możesz lać.

Co innego spuścić stary i od razu lać taki zimny, jeszcze tym bardziej po wałku rozrządu, nie wiem jak jest u Ciebie czy olej leje się po wałku czy jest jakaś przestrzeń czy osłona. W citroenie miałem jeszcze plastikową osłonę nad wałkiem.

Napisano
2 godziny temu, analyzer64 napisał:

Ja bym poczekał aż złapie pokojowej temperatury,

Racja - IMO to żaden problem potrzymać bańkę oleju w mieszkaniu przez powiedzmy 10 godzin - i wlewasz taki o temp 20C ( A w przypadku @K3 nawet 25C - bo u niego inaczej jest zimno)

Napisano
8 godzin temu, jqr napisał:

W ogóle bym się nie przejmował. Zlewasz stary, wlewasz nowy. Tylko nie zapomnij o wymianie filtra.

Nie mam pojęcia, gdzie Ty trzymasz olej, że ma temp 0stC. Zwykły garaż przydomowy to +10stC. Mieszkanie to +20stC.

Temperaturami się nie przejmuj.

Jako opcję - pomyśl o płukance silnika. Jeśli ma ca 200tys przebiegu warto przepłukać przed zmianą oleju.

Napisano
  • Autor

mam garaż wolnostojący, nieogrzewany i przy mrozie w środku mam temperaturę minimalnie na plusie

odczekałem aż silnik przestygł, nowy filtr zalany przed montażem - dzięki za rady

przy okazji w czasie zlewania oleju musiałem podnieść auto wyżej z lewej strony aby zajrzeć w zawieszenie i zlało się wyraźnie więcej oleju, myślę że 300ml

wcześniej wchodziło 5,8l do maxa, a teraz wlałem 6l i jest 3/4 stanu

po odpaleniu, 2 razy sprawdzałem czy nie ma wycieku i auto jest poziomo, po prostu zlało się więcej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.