Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LPG czy Diesel - który tańszy w eksplatacji?

Featured Replies

Napisano

Witam

Zamierzam kupić Astrę rocznik 96 i dylemat benzyna i robic na gaz czy może diesel? Auto ma być tanie w utrzymaniu i mało palić. Różnica w cenie nie jest tak duża a instalację będzie treba zamontować i serwisować a dodatkowe koszty. W dieslu serwisuje tylko silnik bez reduktorów, dodatkowych regulacji i czyszczeń.

Planowana Astra Kombi ma być z Niemiec i będzie robić przebiegi min 100km dziennie w mieście.

Prośba poradźcie co wybrać, podajcie swoje spalanie LPG i ON

Pozdrawiam

Grzegorz

Napisano

Jesli nie boisz sie problemow z uruchomieniem auta zima (problemy moga byc ale wcale nie musza) to bierz diesla. Jak zalatwisz sobie jeszcze gdzies tanio ropy to juz wogole tanio jazda wychodzi

Napisano

> Prośba poradźcie co wybrać, podajcie swoje spalanie LPG i ON

Mi jakbym nie jeździł na pełnym baku (36l) zawsze wychodzi 360 +- 3 km smile.gif oczywiście w mieście - w trasie nie wiem.

Napisano

Moja Asterka pali 5.5-6 l/100km w mieście i okolo 5l w trasie.

Napisano

> Witam

> Zamierzam kupić Astrę rocznik 96 i dylemat benzyna i robic na gaz czy

> może diesel? Auto ma być tanie w utrzymaniu i mało palić.

> Różnica w cenie nie jest tak duża a instalację będzie treba

> zamontować i serwisować a dodatkowe koszty. W dieslu serwisuje

> tylko silnik bez reduktorów, dodatkowych regulacji i czyszczeń.

> Planowana Astra Kombi ma być z Niemiec i będzie robić przebiegi min

> 100km dziennie w mieście.

> Pozdrawiam

> Grzegorz

miasto -> ok 9 - 9,5

trasa - jazda 110 - 130 -> ok. 7 - 7,5

Napisano

bierz dieselka smile.gif Ja mam lpg i powoli żałuję że nie kupiłem TD jakiegoś.Nie bedziesz się martwić o całą instalację gazową,regulacje i inne pierdoły.Poza tym strasza podwyżką autogazu.

Napisano

> gazową,regulacje i inne pierdoły.Poza tym strasza podwyżką

> autogazu.

taaaa, a ropa i benzyna to stanieje hehe.gif

co by się nie działo z gazem to i tak będzie się opłacać, a co do konkretów podwyżek o których głośno to akcyza na benzyny zmniejszona 15 września 2005 zostanie podniesiona spowrotem i beznyna zdrozeje jakieś 35 groszy, a akcyza na gaz po podniesieniu spowoduje wzrost ceny lpg o 25 groszy.

Na dzień dzisiejszy wychodzi, ze benzyna osiągnie 4,5 (ropa tylko ciut taniej) a gaz od 2 do 2,2pln.

Jesli auto ma jeżdzić 100km dziennie w mieście to na dzisiaj:

- na Pb95 będzie to kosztować około 36-38 pln (zakładam 8,5-9 l na 100km w jeżdzie miejskiej)

- na ropie będzie to kosztować 26-28 pln ( zakładam 6,5-7 na setkę)

- na lpg będzie to kosztować 19-21 pln (zakładam 10-11 na setkę)

Jeśli w każdym dniu roboczym zrobi te 100 km to miesięcznie wyjdzie 2200-2300 km, czyli na benzyne wyda 832pln, na ropę 607pln a na gaz 450pln.

Montując zatem instalację LPG zwróci się ona po 5-6 miesiacach (zakładam dobrą II gen za 2kpln).

Jeśli natomiast przyjąć, ze nawet za tyle samo (wątpie) kupi diesela '96 i benzynę '96 do której zainstaluje lpg, to po 12 miesiacach zwracają się koszty (2kpln) instalacji i z każdym miesiacem wydaje mniej 150 na paliwo.

Tak to wygląda. Tak samo się ostatnio zastanawiał mój koleś i tak to wychodzi.

Do tych suchych kalkulacji nalezy dodać jednak tak istotne sprawy jak fachowość założonej instalacja LPG oraz znalezienie 10 letniego diesela w dobrym stanie.

Napisano

> Mi jakbym nie jeździł na pełnym baku (36l) zawsze wychodzi 360 +- 3

> km oczywiście w mieście - w trasie nie wiem.

Tak jak u mnie - może troche większa tolerancja wink.gif

miasto - 10-10.5L

trasa minimum ok. 8L, średnio ok 9L

Z benzyniakami i gazem może być nieciekawie jak wejdą zapowiadne zmiany akcyzy, o ON na razie cisza.

Napisano

> Tak jak u mnie - może troche większa tolerancja

> miasto - 10-10.5L

> trasa minimum ok. 8L, średnio ok 9L

> Z benzyniakami i gazem może być nieciekawie jak wejdą zapowiadne

> zmiany akcyzy, o ON na razie cisza.

Jest jeszcze jedno ale...- do diesla zawsze możesz lać opał albo roślinny, a tu już gaz robi się droższy. Ja leje latem opał z roślinnym pół na pół, a litr takiej mieszanki mam za 2,6 więc przy spalaniu do 6l/100 koszt 100 km to ok 15 zł. Diesel w 10 letniej astrze to nie jakiś nowoczesny cammon-rail więc nic mu się nie stanie jak nie będziesz przesadzać z proporcjami OR.

Napisano

> Diesel w 10

> letniej astrze to nie jakiś nowoczesny cammon-rail więc nic mu

> się nie stanie jak nie będziesz przesadzać z proporcjami OR.

O tym to się przekonasz jak zrobisz kilka kkm cfaniaczek.gif

jak padnie pompa, wtryski itd to cena się wyrówna wink.gif.

Pozdr

Napisano

> Jest jeszcze jedno ale...- do diesla zawsze możesz lać opał albo

> roślinny, a tu już gaz robi się droższy. Ja leje latem opał z

no nie przesadzajmy !!! równie dobrze można powiedzieć że do auta z gazem możemy tankować lpg przepompowany z butli turystycznych hehe.gif gaz ten sam a akcyza na niego mniejsza więc tańszy,

zaraz ktoś napisze, diesel lepszy bo ma ropę z Ukrainy albo od sąsiada który ma odwiert i kradie z rafinerii hehe.gif

Napisano
  • Autor

Dzieęki za wieści

jak się jeździ LPG to obecnie wiem (17 letnia Favoritka - pali 8-9 w mieście) ale wiem jak wygląda to po 80 tys km. O reduktor też trzeba dbać a i czem są jazdy -szczególnie w zime przy -30. Kiepska regulacja gazu i panewki są powybijane. Diesla nigdy nie miałem tak wiec nie wiem jak to z nim wygląda.

HMM zakrecony.gif dalej nie wiem co brać??

w benzynie jest więcej zawodnych elementów (aparat,moduł, przewodyWN,itp) w dieslu jest tego mniej ale jak siądzie to na parkingu nie naprawie...

będę dalej myślał

pozdrowionka

Napisano

> Witam

> Pozdrawiam

> Grzegorz

...Miałem taki dylemat w lutym - doszedłem jednak do wniosku ,że nie che auta z LPG. Jeżdżiłem takim autkiem prawie 3 latka i miałem dość. Szczególnie ,że tankując za każdym razem liczba przejechanych km wyrażnie się różniła. Na stacjach LPG strasznie oszukują i nigdy nie wiadomo ile tak na prawde zatankowaliśmy. Bywało ,że po zatankowaniu 20l LPG przejeżdżałem 40-50km!!! Teraz mam dieselka i wiem ,że każde moje następne autko będzie z silnikiem diesla smile.gif Niech 100km będzie mnie kosztowało te 5-10 pln więcej to i tak uważam ,że warto smile.gif pozdrawiam...

Napisano

Polonez 1,6 LPG

Audi 80 1,8 LPG

Opel Kadet 1,6 LPG

BMW 318is LPG

Astra 1,7 DTL

next...

już na zawsze diesel po wszystkich przejściach z "kuchenkami" mam dość ... rano zima czy lato wsiadam odpalam i nie odmawiam modlitw o jakieś niefalowania silnika itp....

POZDRAWIAM i życzę DIESLA!!

Napisano

> Dzieęki za wieści

> jak się jeździ LPG to obecnie wiem (17 letnia Favoritka - pali 8-9 w

> mieście) ale wiem jak wygląda to po 80 tys km. O reduktor też

> trzeba dbać a i czem są jazdy -szczególnie w zime przy -30.

> Kiepska regulacja gazu i panewki są powybijane.

wiesz, to wszystko o czym piszesz to kwestia fachowości montażu i serwisowania instalki okresowej, zresztą tak samo moze być i z autem bez lpg.

> miałem tak wiec nie wiem jak to z nim wygląda.

a co do diesela z '96 roku to myślę że i przy -30st.C możesz mieć problemy hmm.gif

> HMM dalej nie wiem co brać??

> w benzynie jest więcej zawodnych elementów (aparat,moduł,

> przewodyWN,itp) w dieslu jest tego mniej ale jak siądzie to na

> parkingu nie naprawie...

> będę dalej myślał

wiadomo, ze decyzja nie jest łatwa i że nie można brać pod uwagę tylko takiej kalkulacji jak podałem, ja absolutnie nie jestem wrogiem dieseli i nie upieram się że lpg to najlepsze wyjście. Sam mam auto z lpg, więc jeżdże i się cieszę że tanio i bez problemów, auto odkupiłem od ojca już instalką (pół roczną), ale teraz jeżdze na tyle mało, ze pewnie już bym gazu nie wstawiał, ale skoro mam to yay.gif

Jeśli Ty natomiast będziesz jeżdził aż tak dużo, bo 100 km dziennie po mieście plus pewnie jakieś trasy, urlopy itp, to diesel jes twart zastanowienia. Problem może tkwić w znalezieniu dobrego 10 letniego egzemplarza. Róznica w cenie dobrego diesela i benzyniaka powinna jakaś w końcu być.

Ja jak będę w przyszłości zmieniał auto to też chętnie rozważe zakup diesela, jednak jeśli dalej będę robił 11-12 tyśkm rocznie to nie wiem czy będzie mi się opłacało dokładać do np 3 letniej Astry H 1.7CDTi w stosunku do takiej samej 1.6 benzynki hmm.gif różnica pewnie będzie wynosić z 4-5 tysiaków niewiem.gif

Powodzenia w wyborze !

Napisano

> a co do diesela z '96 roku to myślę że i przy -30st.C możesz mieć

> problemy

Przynajmniej w isuzu nie ma problemów i to 93 rok.

Napisano

> ...Miałem taki dylemat w lutym - doszedłem jednak do wniosku ,że

> nie che auta z LPG. Jeżdżiłem takim autkiem prawie 3 latka i

> miałem dość. Szczególnie ,że tankując za każdym razem liczba

> przejechanych km wyrażnie się różniła. Na stacjach LPG strasznie

> oszukują i nigdy nie wiadomo ile tak na prawde zatankowaliśmy.

> Bywało ,że po zatankowaniu 20l LPG przejeżdżałem 40-50km!!!

> Teraz mam dieselka i wiem ,że każde moje następne autko będzie z

> silnikiem diesla Niech 100km będzie mnie kosztowało te 5-10 pln

> więcej to i tak uważam ,że warto pozdrawiam...

Szczerze mówiąc, to chyba bym teraz zrobił podobnie. Nie narzekam na LPG, ale... Mimo wszystko, jeśli faktycznie podniosą akcyzę tak, że LPG bedzie wynosić 60 - 70% ceny NoPB, to montaż nowej instalacji nie będzie opłacalny. Zauważcie, że przy podniesieniu akcyzy na NoPB (i ON!) do poziomu poprzedniego, cena wzrośnie do 4,5 a 60 - 70% z tego to 2,7 - 3,1 PLN!

Spalanie LPG to 20 - 30% więcej, niż NoPB a więc najbardziej niekorzystny stosunek cen to 4,5 do 4,03 PLN. A czy 50 gr oszczędności ma większe znaczenie? Na pewno nie dla tych, któzy chcieli by zakładać instalację LPG. Bardziej korzystny stosunek ceny (60% i 20% więcej) to 4,50 do 3,24 a więc 1,26 złocisza oszczędności a na 100km (przy średnim spalaniu 8/100) jest to tylko Tu już się opłaca jeździć, ale czy zakłądać? 10 PLN oszczędności na 100 km też robi swoje i dla tych, którzy intensywnie eksploatują autko, ma niebagatelne znaczenie (do 20 tys. km instalacja II gen się amortyzuje). Przy tym gorszym stosunku, będzie to już tylko 4 zł oszczędności na każdej setce km.

Dlaczego dobry diesel nie jest zły? Duuuuży zasięg, elastyczność silnika (duży moment!) możliwośc stosowania alternatywnego paliwa w tym przypadku można marginalizować: akcyza na gnojówkę podniesiona zostanie do poziomu ON a więc będzie dostępna głównie dla tych, którzy mają ogrzewanie domu tym drogim paliwem (będą zwroty akcyzy po jakimś tam czasie) - dla pozostałych "z drugiej ręki" z pewnością będzie znacznie droższa niż obecnie. Mieszanki ON z rożlinnym mają przyszłość, szczególnie jeśli instalacja będzie dostosowana do podgrzewania dość gęstego mazidła roślinnego. Choć obecnie i tak da się to mieszać 50/50 i gdy cieplo jeździć bez problemów. A czy pompa i wtryski przeżyją długo taką eksploatację? Nie wiadomo smile.gif.

Reasumując, jeśli miałbyś możliwość kupienia samochodu z zainstalowaną instalką LPG, to ciągle warto. W przypadku czarnego scenariusza zbierania narodowej daniny na becikowe i podwyzki dla wszystkich protestujących pod banderą Podpisu - nie warto. Pozostaje diesel i oszukiwanie państwa okradającego biednych obywateli na akcyzie oleju roślinnego, kupowania ON od rosyjskich tirowców itp. (na trasie na Świecko sprzedają za 3 zł)

Napisano

Mam gazik

miałem diesla

mamy w domu diesla

i

dla mnie nie ma jednoznacznej odpowiedzi LPG/ON, bo i jedno i drugie ma zalety/ wady. Trzeba wybrać co komu pasuje.

Sam przegladając ogłoszenia patrze w kierunku diesla.

Dla mnie minusy klekota to jednak problemy zimą - trzeba się dobrze pilnować żeby przy -30' nie stanąć na drodze - benzyna/LPG jest tu o niebo lepsze. O ile o stan autka możemy sami zadbać i jak coś zawalimy to już nasza wina, ale nigdy nie wiemy jaki ON zalejemy.

Co do problemów z instalką - jak jest OK to praktycznie raz w roku przegląd, tu wszystko zależy od gazownków - ja po "wyprostowaniu" mojej, drugi rok właściwie tylko leje gazik.

Zakładanie, że dieslem się tylko jeździ też może być błędne - nie wszystkie nowe wynalazki są tak bezawaryne, a stary może być skatowany i też o swoje się upomni.

co do cen to gaz jest loterią - co chwile straszą podwyżkami, a cena ON jest jednak stabilniejsza (gospodarka stoi na ON), dodatkowo można coś taniej kupić.

Napisano

> Przynajmniej w isuzu nie ma problemów i to 93 rok.

zagwarantujesz mu to ?

napisałem mogą być problemy a nie, ze będą na 100% cfaniaczek.gif

Napisano

moim zdaniem jak samochod 10 letni to bedzie ciezko znalezc diesla u okupanta nie wyjezdzonego (tam kupuja diesla wlasnie po to zeby duzo jezdzic) no chyba ze sie akurat trafi i wtedy nalezy takiego brac ale z tego co slyszalem to lepiej Isuzu niz GM a jak nie to benzyna + sensownie zalozony LPG tez nie powinna sprawiac klopotu a jak na razie jest troche tansze

Napisano

> zagwarantujesz mu to ?

> napisałem mogą być problemy a nie, ze będą na 100%

...Ale kolega też nie może dać gwarancji ,że ktoś dobrze założy ins LPG i nie będzie z nią kłopotów...

Napisano

> ...Ale kolega też nie może dać gwarancji ,że ktoś dobrze założy ins

> LPG i nie będzie z nią kłopotów...

jezuuu, a gdzie ja napisałem, ze lpg to zakladać byle gdzie i resztę masz w nosie ?

napisałem, ze duuużo zależy od fachowości montażu i regulacji i trzeba zakladac tam gdzie ludzie polecają i wtedy jest sopra szansa, ze będzie dobrze ale oczywiście 100% nie ma nigdy tak samo jak niestety z diselkami, Twój '93 pali pewnie spokojnie przy -80 w Irkucku ale autor wątka może trafićtakiego co przy -5 będzie klął

Napisano

> jezuuu, a gdzie ja napisałem, ze lpg to zakladać byle gdzie i resztę

> masz w nosie ?

> napisałem, ze duuużo zależy od fachowości montażu i regulacji i

> trzeba zakladac tam gdzie ludzie polecają i wtedy jest sopra

> szansa, ze będzie dobrze ale oczywiście 100% nie ma nigdy tak

> samo jak niestety z diselkami, Twój '93 pali pewnie spokojnie

> przy -80 w Irkucku ale autor wątka może trafićtakiego co przy -5

> będzie klął

...Mój jest '96 zlosnik.gif Nie chce się z nikim kłócić poprostu - nie uważa kolega ,że dobrych instalatorów LPG i uczciwych stacji jest w naszym kraju jak na lekarstwo???...

Napisano
  • Autor

Witam

Jedno wiem gratuluje Wam WAS samych!!! To fotum jest naprawdę fajnie obsadzone. GRATULUJE. Widzę różnicę między Skodą a OPLEM.

W bardzo szybkim czasie otrzymałem informację że nie da sie tak jednoznacznie określić czy LPG, czy DIESEL!

Pozdrawiam WSZYSTKICH 20.GIF

Grzegorz Łęcki

Napisano

da sie jesli ktos ma o tym pojecie tak jak np. ja , jak diesel , to dobry ! i zawsze bedzie lepszy i tanszy od lpg . chocby palił ten z lpg tyle samo paliwa , bowiem dochodzą wam przeglady , swiece , kable filtry

.Słowiem nie ma to jak diesel ale musi palic do 5.5 l ON i najpepiej , jak to bedzie TDI , WTEDY TO JEST TO ! lejesz i jezdzisz ! mało tego lejesz olej jadalny i jedziesz i wladza cie w dupsko moze pocałować , Tdi swietnie sobie radzi z olejem roslinnym jadalnym , który to kupujesz za 2.08 zł

Zadnych problemów w dieslach !! tych z roczników 90 , do hadi i innego gówna bron boze , to nawet jak na oleju Napedowym jezdzi to ma kłopot zlosnik.gif

Napisano

> da sie jesli ktos ma o tym pojecie tak jak np. ja , jak

> diesel , to dobry ! i zawsze bedzie lepszy i tanszy od

> lpg . chocby palił ten z lpg tyle samo paliwa , bowiem

> dochodzą wam przeglady , swiece , kable filtry

prosze, przestań powtarzać obiegowe opinie, przegląd raz w roku droższy o 70pln, świece, kable, filtry itp wymienia się

tak samo często jak na benzynie

> .Słowiem nie ma to jak diesel ale musi palic do 5.5 l ON i

> najpepiej , jak to bedzie TDI , WTEDY TO JEST TO ! lejesz

> i jezdzisz ! mało tego lejesz olej jadalny i jedziesz i

> wladza cie w dupsko moze pocałować , Tdi swietnie sobie

> radzi z olejem roslinnym jadalnym , który to kupujesz za

> 2.08 zł

hehe.gif a jak się zatrudnisz w McDonaldzie to jeszcze taniej hehe.gif

porównujmy normalne ceny a nie jakieś kombinacje w "polskim" stylu, tak to mozemy jak jużpisałem przepompowywaćlpg z butli turystycznych do samochodow i będzie jeszcze taniej palacz.gif

> Zadnych problemów w dieslach !! tych z roczników 90 , do

> hadi i innego gówna bron boze , to nawet jak na oleju

> Napedowym jezdzi to ma kłopot

jeśli dla Ciebie miarą dobrego diesela jest to czy jeździ na opale i słonecznikowym czy nie to nie mam nic do dodania hehe.gif

Napisano

ja dieslem zrobiłem prawie 20kkm za pół roku i nie narzekam. wychodzi mi od 18 do 25 zł/100km na ropę. przegladów nie biorę pod uwagę bo i tak od czasu do czasu trzeba coś zrobić i nie ważne czy On, Pb czy LPG. Ja tam jestem zadowolony i następnego też kupię na ON

Napisano

> Witam

> Pozdrawiam

> Grzegorz

Kup diesla i lej do niego 50/50 ON i najtańszy olej rzepakowy grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif podobno w lecie sie sprawdza super

Pozdrawiam

Napisano

> Jesli nie boisz sie problemow z uruchomieniem auta zima (problemy

> moga byc ale wcale nie musza) to bierz diesla.

Dobry aku, dobre paliwo i troche specyfika żeby się parafina nie wydzielała i nie będzie problemów a przynajmniej nie powinno

Ja swoją odpalałem bez problemu przy -30 yay.gif

Napisano

> prosze, przestań powtarzać obiegowe opinie, przegląd raz w roku

> droższy o 70pln, świece, kable, filtry itp wymienia się

> tak samo często jak na benzynie

> a jak się zatrudnisz w McDonaldzie to jeszcze taniej

> porównujmy normalne ceny a nie jakieś kombinacje w "polskim" stylu,

> tak to mozemy jak jużpisałem przepompowywaćlpg z butli

> turystycznych do samochodow i będzie jeszcze taniej

> jeśli dla Ciebie miarą dobrego diesela jest to czy jeździ na opale i

> słonecznikowym czy nie to nie mam nic do dodania

Tak obiegowe opinie , pierdoły a nie opinie , ja liczyc umiem , i siwece musisz wymienic co 10 tys , kable co ... tu róznie , co 15 tys , ja swiece wymienic musialem po 9 tys pzrebiegu i nie mialem byle czego Bo NGK i znowu po 20 zł za szt. tyle dobrze ze wystrzały nie spowodowały popsucia przepływki , czego w przypadku mej BMW powiedziec jzu sie nie da , koszt innej to około 500-700 zł uzywana !!! O tankowani paliwa do auta tez zapominacie , wszak ono paliwa nie spala wcale , zlosnik.gif jezdzisz z pustym zbniornikiem taaaaa! oczywiscie !!

prawdopodobienstwo kłopotów z instalką lpg jest niestewty wieksze , kazda wymiana foltra powietrza to ponowna regulacja , znowu 30 zl , policzcie to , ale pozadnie , a tak mam sobie TDI -ka

VW -gena np . spala mi to 5 litórw ON na trasie przy predkosciach 170 około 5.3 l i nikt mnie niech nie poprawia bo nie pierwszego ma który tak spalał , i nich ci bedzie ze tankuje tylko na stacji ON i wez to policz , zadnych kłopotów z silnikiem , spalaniem naprawami regulacjami , zrobiłem nim juz 60 tys ma pzrejechane 320000 km i smiga jak złotko !

Jestem zwolennikiem lpg , ale dlaczego ? dlatego ze zadne luksusowe auto nie sapal chocby było w TDI - 5.5 L ON

a VW to poprostu taczka , ale fajnie spala ...ot co , astra to samo , . To oczywiscie moje zdanie , dlatego smuszony jestem jezdzic na lpg , bo ja cenie sobie komfort w pzreciwnym wypadku jestził bym TDI VW - ja ! tym 110 KM to jest to , Kochani ja mam juz 9-te auto na lpg , wiec mam rozeznanie , co ja bo liczyc umiem !

dla minie miara dobroci diesla jest to , jaki ma momant obrotowy i jak sie to ma do jazdy , i ile w niego włozono do pzrebiegu 300000 km , to jest dobroc w dieslu , Ty do dodania nic nie masz bo za krótko zyjesz na tym swiecie , gdy bedziesz mial diesla hdi , jtd , albo o oznaczeniu jakims "comon rail" to sie dowiesz co jest dobre , puki co jalepsze sa silniki VW diesle i td jak i TDI i wczesniejsze francuskie , te co teraz robia mozna sobie podarować , sasiad ma tawrie 1500 dci , ma przejechane 60 tys i jzu wtryskiwacze musiał wymieniac wpysk.gifzakrecony.gif dajcie sobie spokój z tym cudostwem jak i hdi , wszystko jest dobrze , ale do czasu !

Napisano

> prosze, przestań powtarzać obiegowe opinie, przegląd raz w roku

> droższy o 70pln, świece, kable, filtry itp wymienia się

> tak samo często jak na benzynie

W dieslu kabli WN nie ma, więc się nie wymienia wink.gif

Nie wiem ile wytzrymują świece, czy wtryski, ale też chyba dłużej.

Inne są koszty utrzymania i serwisowania diesla, a inne benzyniaka.

Do starej beczki lałem ON i nic poza filtrem oleju i powietrza nie wymieniałem.

Częstsze wymiany świec, kabli i innych el. to oczywiście dobra wola, ja tam nic wiecej nić Opel kazał nie robie smile.gif, no może filtr PP o powietrza - ale to nasze czyste drogi.

Napisano

> Tak obiegowe opinie , pierdoły a nie opinie , ja liczyc umiem

> , i siwece musisz wymienic co 10 tys , kable co ... tu

> róznie , co 15 tys , ja swiece wymienic musialem po 9

> tys pzrebiegu i nie mialem byle czego Bo NGK i znowu

> po 20 zł za szt.

uff ...

jak liczysz, tak jak piszesz, to wszystko jasne cfaniaczek.gif

Ja to jestem niesamowitym szczęściarzem, bo na świecach robie po 60kkm - trzeci kpl., kable mam orginałki 170kkm.

I kurde śmiem narzekać na moją niunie blush.gif

Może wywal tą instalke, bo rzeczywiście marne oszczędności wink.gif

Napisano

> W dieslu kabli WN nie ma, więc się nie wymienia

nie zrozumiałeś, poprzednikowi chodziło o to, że jak masz lpg to częściej wymieniasz te rzeczy niż jak masz benzyne bez lpg, a to moim zdaniem gówno prawda

Napisano

pomimo że jestem zwolennikiem diesla to też się zdarzja "wpadki" Np jeśli padnie pompa wtryskowa np. w tych nowocześniejszych to będzie spory wydatek. Mój ojcie teraz robi astrę G z 2,0 dieslem. Padła pompa i klient zapłaci prawie 3000 pln.

Wydaje mi się że ciężko określić który tańszy. jeśli ON tańszy na codzień to w nie daj boże takiej j.w. wpadki to kicha, albo odwrotnie. dzisiaj i jedno i drugie tanie nie jest a zarobki do d..y

Napisano

> uff ...

> jak liczysz, tak jak piszesz, to wszystko jasne

> Ja to jestem niesamowitym szczęściarzem, bo na świecach robie po

> 60kkm - trzeci kpl., kable mam orginałki 170kkm.

> I kurde śmiem narzekać na moją niunie

> Może wywal tą instalke, bo rzeczywiście marne oszczędności

claps.gif

Mój ojciec na lpg zrobił 70kkm i też nie narzeka. ma escorta 1,3 na jednopunkcie, instalkę z emulatorem tankuje lpg średnio 8l/100 km i jeździ

Napisano

Ja tez jezdze ! i nie narzekam , inaczej bym to jzu zmienił na diesla , sek w tym ze takie TDI WYCHODZI jednak taniej , i o tym pisze !!

Napisano

jeśli chodzi o samo paliwo to może i tak. Ale jak Przycisniesz diesla to też spali. I nikt mi nie wmówi że ma 150 koni ppali poniżej 5 l/100km bo są tacy.

Ostatnio słyszałem ze frontera . 2,2 Pb pali 8 l/100 km.

Tylko że zastanawiam się czy pchała opla czy jechała na holu

Mój ON pali przy jeździe do 100km/h i dwie osoby ok 4,5. Ale jak lecę na wariata to już wychodzi ponad 6

Napisano

> Tak obiegowe opinie , pierdoły a nie opinie , ja liczyc umiem

> , i siwece musisz wymienic co 10 tys , kable co ... tu

> róznie , co 15 tys , ja swiece wymienic musialem po 9

> tys pzrebiegu i nie mialem byle czego Bo NGK i znowu

> po 20 zł za szt. tyle dobrze ze wystrzały nie

screwy.gif przestań

> spowodowały popsucia przepływki , czego w przypadku mej BMW

> powiedziec jzu sie nie da , koszt innej to około 500-700

chłopie ! autor wątka rozważa astrę a nie BMW i to z '96 roku, więc w przypadku polularnych X16SZ/SZR C14SE/C16SE tam nie ma przepływomierzy i ok.gif

> zł uzywana !!! O tankowani paliwa do auta tez

> zapominacie , wszak ono paliwa nie spala wcale , jezdzisz

> z pustym zbniornikiem taaaaa! oczywiscie !!

no wiesz, dwóch na raz nie spala zlosnik2.gif , a po odpaleniu od wiosny do zimy myślę ze 99% użytkowników przełącza od razu na gaz, a zimą po 2-3 minutach i to wszystko

> prawdopodobienstwo kłopotów z instalką lpg jest niestewty

> wieksze , kazda wymiana foltra powietrza to ponowna

> regulacja , znowu 30 zl , policzcie to , ale pozadnie , a

screwy.gif co za bzdury !!! chyba, że wymieniasz po 100kkm zapchany i brudny jak cholera to wtedy trzeba podregulować ! Ale chwila, przecież Ty wymieniałeś pewnie co 5 albo 10 kkm hehe.gif

A tak BTW, wielu użytkowników reguluje sobie gaz samodzielnie cfaniaczek.gif

> tak mam sobie TDI -ka

> VW -gena np . spala mi to 5 litórw ON na trasie przy

przypominam, ze autor wątka zastanawia się nad astrą a nie VW, a Ty swoje

> predkosciach 170 około 5.3 l i nikt mnie niech nie

> poprawia bo nie pierwszego ma który tak spalał , i nich

hahaha.gifzlosnik2.gifhehe.gifzlosnik2.gifhahaha.gif nie, no nie moglem się powstrzymać, jakie te VW z lat '90 były wspaniałe !!! Te durnie z VW wzięli i posuli silniki bo mi passat TDI 130KM na niemickich autostradach palił nawet 8-9 litów !!! 5,3 to do max 130-140 km/h. Tak się składa, ze miałem okazję ostatnio jechaćz kumplem jego passatem B7 2.0TDI 140KM i jakoś skubany nie chciał palić 5,3 przy 170km/h

> ci bedzie ze tankuje tylko na stacji ON i wez to

> policz , zadnych kłopotów z silnikiem , spalaniem naprawami

> regulacjami , zrobiłem nim juz 60 tys ma pzrejechane

> 320000 km i smiga jak złotko !

jasne !!! Ty tak masz i się ciesz, ale daj to na piśmie kupującemy 10 letniego diesla z nie wiadomo jakim przebiegiem

> Jestem zwolennikiem lpg , ale dlaczego ? dlatego ze zadne

> luksusowe auto nie sapal chocby było w TDI - 5.5 L ON

> a VW to poprostu taczka , ale fajnie spala ...ot co , astra

> to samo , . To oczywiscie moje zdanie , dlatego smuszony

> jestem jezdzic na lpg , bo ja cenie sobie komfort w

> pzreciwnym wypadku jestził bym TDI VW - ja ! tym 110 KM

> to jest to , Kochani ja mam juz 9-te auto na lpg , wiec

> mam rozeznanie , co ja bo liczyc umiem !

no nie wiem hmm.gif

> dla minie miara dobroci diesla jest to , jaki ma momant

> obrotowy i jak sie to ma do jazdy , i ile w niego włozono

taaa, astra z '96 w dieselu to ma kosmiczny moment !!!

A przypominam, ze o takiej ewentualnie jest ten wątek, a Ty się spuszczasz na swoim VW hehe.gif jakby ludzie nie czuli różnicy między 1.7D astrą a 1.9TDI VW

> do pzrebiegu 300000 km , to jest dobroc w dieslu , Ty do

> dodania nic nie masz bo za krótko zyjesz na tym swiecie ,

ooo yikes.gif a kto Ci dał prawo do decydowania co ja mam do dodania a co nie ? Nie wiem ile Ty masz lat, czy jesteś starszy ode mnie czy nie, ale to nie ma dla mnie znaczenia w dyskusji, z każdym rozmawiam normalnie, ale widzę że koledze to legitymacja ze ZBOWIDu chyba zaimponuje tylko

> gdy bedziesz mial diesla hdi , jtd , albo o oznaczeniu

> jakims "comon rail" to sie dowiesz co jest dobre , puki co

> jalepsze sa silniki VW diesle i td jak i TDI i

a najlepsze telewizory to Sony bo Panasonic to szajs hehe.gifhehe.gif taka sama argumentacja

> wczesniejsze francuskie , te co teraz robia mozna sobie

> podarować , sasiad ma tawrie 1500 dci , ma przejechane 60

tawrie dci screwy.gif chłopie, idź się wyspać , a wtedy napisz jak już Thalię DCi

> tys i jzu wtryskiwacze musiał wymieniac dajcie sobie

> spokój z tym cudostwem jak i hdi , wszystko jest dobrze ,

> ale do czasu !

Na koniec dodam, że dawno nie czytałem takiego steku bzdur w dodatku ubarwionych w takie teksty. Bez względu co napiszesz dalej, ja kończę ten temat (zresztą i tak zboczył z tematu) i nie dam się sprowokować Tobie obojętnie co napiszesz.

Dodam jeszcze, ze lubię diesele, podobają mi się i być może następny to będzie diesel jednak nie z 90 roku na gnojówkę, słonecznikowy, opałowy czy inny szajs tylko właśnie nowoczesny diesel z wysokim momentem i kulturą pracy.

Mimo wszystko pozdrawiam !!!

Napisano

> Witam

> Pozdrawiam

> Grzegorz

Powiem tak, ja mam Astre I F Caravan 1,7d. jak szukalem auta to tylko diesel, bo w benzyniefakt kupisz go taniej niz wersje z dieslem ale musisz tez zalozyc instalacje LPG co wiaze sie z dodatkowymi kosztami i jesscze serwisowanie LPG no i benzynki troszke na rozruch!!! Mnie pali okolo w miescie 6 w trasie schodzi nawet do 4,5 ale nie przekraszam 120 km/h , Ja jest bardzo zadowolony z diesla bo w domu moja mama ma Hyundai Atos 1.0 na gas i wiem ze lepiej diesla ale szkoda bo auto ma 5 lat a niecale 70tys km. Wracajac do sprawy sam musisz podjac decyzje bo to Ty placisz. Diesel to diesel benzyna to benzyna - wszystko ma swoje plusy jak i minusy.

Pozdrawiam Aronmaster

Napisano

> Wracajac do sprawy sam musisz podjac decyzje bo to Ty placisz.

> Diesel to diesel benzyna to benzyna - wszystko ma swoje plusy

> jak i minusy.

> Pozdrawiam Aronmaster

Popieram.

Napisano

> Powiem tak, ja mam Astre I F Caravan 1,7d. jak szukalem auta to tylko

> diesel, bo w benzyniefakt kupisz go taniej niz wersje z dieslem

Z związku z tym, że może za jakiś czas będe zmieniał autko, ciekawi mnie jaka jest różnica np w 3-5 letnich autkach diesel/benzyna.

Przeglądając ogłoszenia nie widać tak dużej różnicy, a niestety diesle mają sporo większe przebiegi, czy więc tańszy nie okaże się droższy?

Sam nie wiem, robie po ok 10kkm rocznie, jeżeli miałbym dać za pewnego klekota 2kzł więcej to by chyba wartało, pod warunkiem że nic nie zacznie się sypać.

Napisano

> Witam

> Pozdrawiam

> Grzegorz

miasto - 10 l LPG

trasa - do 120km/h -7,3 l LPG

A4 - 160-190 km/h - 13 l LPG

pozdrawiam waytogo.gif

Napisano

Czepiasz sie przejezyczen ,oki mozna i tak !

Kup sobie diesla nowoczesnego , owszem kup , i jezdzij nim dłuuuugo , ja Ci tego zycze , tylko najpierw posczytaj na forach o ich uzutkowaniu i kłopotami z nimi , jak i pogadaj z ludzmi co takowe mają !

Teraz , dlaczego pisze koledze o VW cały czas , bo moze warto dołozyć troche i zapomniec o astrze w dieslu i kupić własnie tdi VW gdzie to własnie golf , czy wento , czy też pasast 90 konny spala 5.3 i nic wiecej i wlasnie przy do 170 km /h ja sobie tego z palca nie wyssałem passat B-5 jest juz ciezszy , wiec bedzie palił wiecej .To logiczne , tak samo jak 130 konny Nie pisalem o tym bo kolega sie zastanawia nad astra , wiec skoro ja pisze o TDI to o podobnej klasie silniku .

Co jest dobre w dieslach ?? hmm zastanówmy sie , dlaczewgo np peuegot 406 combi w pełnej opcji bez skóry ładny bezwypadkowy z roku 99 w silniku HDI kosztuje max 20 tys zł bo za tyle kupie go bez problemu !! i mnie w reke pocałują , zaś dlaczego VW golf TDI czy inne niemieckie badziewnie kosztuje z roku powiedzmy 94 czy to golf czy passat około 14 tys i o klimie zapomnij ??? a no wlasnie dlatego ze tdi VW to najniezawodniejszy silnik , i wszyscy to wiedza , ale chcesz nowoczesnego , Twopja sprawa !

Napisano

> Co jest dobre w dieslach ?? hmm zastanówmy sie , dlaczewgo np

> peuegot 406 combi w pełnej opcji bez skóry ładny

> bezwypadkowy z roku 99 w silniku HDI kosztuje max 20

> tys zł bo za tyle kupie go bez problemu !! i mnie w

> reke pocałują , zaś dlaczego VW golf TDI czy inne

> niemieckie badziewnie kosztuje z roku powiedzmy 94 czy to

> golf czy passat około 14 tys i o klimie zapomnij ???

Chłopie porównujesz francuza do pancerwagena?

Porównaj dwa VW - diesla i benzyniaka,

porównaj Audi, skode, ale wewnątrz marki, a nie francuskie auto (które jak wiadomo nie cieszą się dobrą opinią) do niemieckiego

(które owiane się legendą niezawodności zwłaszcza VW)

> a no wlasnie dlatego ze tdi VW to najniezawodniejszy

> silnik , i wszyscy to wiedza ,

chyba konstruktorzy VW o tym nie wiedzą, bo podobno przymierzają się to CR, rezygnując z głośnego TDI na pompowtryskiwaczach hmm.gif

Pozdr

Napisano

Przyznam , ze nie wiem o co ci chodzi , nie bede porównywał diesla z benzyniakiem , bo gebelsa zadnego poza tdi bym w zyciu nie kupił , to oczywiscie moje zdanie , i to tylko dlatego ze jako jedyny spala tak jak pislem , skoda ? nie dziekuję , to juz wole lagune , albo peuegota ! to oczywiscie moje znawu zdanie , bo z racji swojego wieku jzu jezdziłem prawie tym wszystkim , i takie mam zdanie na ten temat

Chce dodac iż oscylujemy około rocznika 96 , by było wszystko jasne !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.