Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po przeglądzie! Lipa z tylnimi hamulcami!

Featured Replies

Napisano

Wczoraj byłem na przeglądzie i wyszło że z przodu hamulce ok. Tylko 4%różnicy miedzy prawym a lewym ale zato tył ma róznicę 34%!!! Ogólnie hamulce są dobre. Muszę coś zrobić żeby z tyłu nie było takiej dużej różnicy miedzy prawym a lewym. Przed przeglądem wymieniłem szczeki, rozpieraki i bembny. Co wymienić żeby to naprawić (cylinderki, linke ręcznego)? To samo jest na recznym też taka duża różnica.

Napisano

Witam jak by było działo się to tylko przy hamowaniu to bym sprawdził reduktor i cylinderki ale jak sę tak samo dzieje na ręcznym to może coś przy składaniu pomyliłeś sprawdź jeszcze raz czy wszystko jest na swoim miejscu.

Napisano
  • Autor

> Witam jak by było działo się to tylko przy hamowaniu to bym sprawdził

> reduktor i cylinderki ale jak sę tak samo dzieje na ręcznym to

> może coś przy składaniu pomyliłeś sprawdź jeszcze raz czy

> wszystko jest na swoim miejscu.

Tak się zastanawiam czy to nie linka ręcznego. Czasami grzeje się okropnie prawe koło. Rozpierak nie wraca do końca. Złożone jest napewno dobrze przejechałem juz po wymianie 1tyś km. Nie moge naciągnąć recznego bo grzeje się.

Napisano

a czy jak odepniesz linke przy grzejącym sie kole to rozpierak wraca do końca, bo może coś go blokuje lub o coś obciera

Napisano

> Tak się zastanawiam czy to nie linka ręcznego. Czasami grzeje się

> okropnie prawe koło. Rozpierak nie wraca do końca. Złożone jest

> napewno dobrze przejechałem juz po wymianie 1tyś km. Nie moge

> naciągnąć recznego bo grzeje się.

u mnie jest to samo. zapiekl sie hamulec w tylnym prawym kole i sie grzal sporo. jak zwrocilem na to uwage, to zatrzymalem sie na najblizszym parkingu, zdjalem kolo i naciagnalem hamulec, zeby nie tarl. od tego czasu nie uzywalem recznego i juz sie nie grzeje, ale ostatnio na przegladzie wyszly syfy na tylnej osi. reczny ma problemy z prawym kolem, a nozny z lewym. czlowiek na przegladzie nie chcial mnie pusic z tym, ale ugadalem sie z nim, ze bede to zaraz robil i jakos to przeszlo. roznica byla duzo wieksza niz u kolegi, ale fizycznie nie zwrocilem uwagi na roznice w hamowaniu. kto poradzi co tu z tym zrobic, co wmienic? czy zapieczenie hamulca recznego z jednej strony moze wplywac na roznice w hamowaniu na drugiej stronie?

Napisano

Kurcze ja mam tak samo. Tylko juz sie nauczyłem odciagac recznie ten rozpierak (w tylnym prawym) ale jak zapomniałem tyo tak się plyn zagrzał ze mi pedał w padł w podłoge i miałem chwile grozy!

Więc dołączam sie do pytania:)

Napisano
  • Autor

> a czy jak odepniesz linke przy grzejącym sie kole to rozpierak wraca

> do końca, bo może coś go blokuje lub o coś obciera

W jednym kole wraca do końca w drugim nie!! Nasmaruje albo wymienię linke recznego i może tez zmienie cylinderki bo mam w zapasie. Może okładziny po zagrzaniu jusz sie nie nadają. Raz jak ugotowałem hamulce tylnie to przy dotknieciu bębna poparzyłem się. Drugim razem zaczeły piszczeć. Pobawie się z tym bo mam jeszcze jeden komplet nowych okładzin brembo. Tylko linke kupie jak co. Może ktoś jeszcze coś napisze bo jak narazie to widze że dużo centomaniaków ma problem z tymi wspaniałymi hamulcami tylnimi.

Napisano

Może rozpieraki do wymiany. Mi też jedno koło się grzało bo zatarty był właśnie rozpierak. Ewentualnie jeszcze może być cylinderek zapieczony. Z tyłu to w ogóle najlepiej zmienić wszystko od razu czyli rozpieraki, szczęki i cylinderki. Ewentualnie jeszcze można linkę od ręcznego zmienić, ale jak linka jest zapieczona to łatwo to poznać. Zaciągasz ręczny siłą ile się da i opuszczasz i jak linka jest ok to przy ponownym zaciąganiu będzie taki sam opór jak przy pierwszym, a jeśli linka jest zatarta to będzie dźwignia od ręcznego tak luźno chodzić przy drugim zaciągnięciu.

Napisano

> Wczoraj byłem na przeglądzie i wyszło że z przodu hamulce ok. Tylko

> 4%różnicy miedzy prawym a lewym ale zato tył ma róznicę 34%!!!

> Ogólnie hamulce są dobre. Muszę coś zrobić żeby z tyłu nie było

> takiej dużej różnicy miedzy prawym a lewym. Przed przeglądem

> wymieniłem szczeki, rozpieraki i bembny. Co wymienić żeby to

> naprawić (cylinderki, linke ręcznego)? To samo jest na recznym

> też taka duża różnica.

jezeli na recznym i noznym taka samo - wiec wina moze byc tylko szczek/bebnow

Napisano

pewnie rozpieraki trzebaby wymienic i moze cylinderki przy okazji! dlatego ja przy robocie tylnych hampli sie nie bawilem w pojedyncze wymiany tylko kupilem oryginalne tarcze kotwiczne z pelnym osprzetem (zmontowane juz) i do tego nowki bebny, od ponad roku wszystko idealnie

Napisano

> jezeli na recznym i noznym taka samo - wiec wina moze byc tylko

> szczek/bebnow

a jesli na recznym nawala jedna strona, a na noznym druga?

Napisano

> a jesli na recznym nawala jedna strona, a na noznym druga?

to na jednym rozpieraki , a na drugim roznie (cylinderek/tłoczek , konczace sie szczeki , zablokowane samoregulatory itp)

Napisano

> to na jednym rozpieraki , a na drugim roznie (cylinderek/tłoczek ,

> konczace sie szczeki , zablokowane samoregulatory itp)

dobra. robie wymiane kompletu + nowe bebny, bo jak miedzy zebami rekinow widac te zardzewiala kupe, to az zal d. sciska... smile.gif

Napisano
  • Autor

> pewnie rozpieraki trzebaby wymienic i moze cylinderki przy okazji!

> dlatego ja przy robocie tylnych hampli sie nie bawilem w

> pojedyncze wymiany tylko kupilem oryginalne tarcze kotwiczne z

> pelnym osprzetem (zmontowane juz) i do tego nowki bebny, od

> ponad roku wszystko idealnie

Rozpieraki są nowe. Stare to tylko zostały cylinderki i linka. Ale to też zmienie w przyszłym tygodniu

Napisano

> dobra. robie wymiane kompletu + nowe bebny, bo jak miedzy zebami

> rekinow widac te zardzewiala kupe, to az zal d. sciska...

nowe tez po pewnym czasie zerdzewieja smile.gif

wiec o tym sie nei sugeruj

ps. pomaluj na czarno nowe na samym poczatku smile.gif

Napisano

> jezeli na recznym i noznym taka samo - wiec wina moze byc tylko

> szczek/bebnow

No i jeszcze tarcz kotwicznych, czy jak by to nazwac, te bolce na ktore szczeki sie naklada moga sie wytrzec, szczeka ma luz i bedzie nierowno lapac.

Napisano

> nowe tez po pewnym czasie zerdzewieja

> wiec o tym sie nei sugeruj

wiem, wiem...

> ps. pomaluj na czarno nowe na samym poczatku

... i juz na to wpadlem smile.gif lepszego wyjscia nie widze... no chyba, ze tarcze dac tez na tyl (widzialem w jakims CCS taki patent)

Napisano

Ja po mierzeniu siły hamowania z tyły na lewej stronie miałem 0,46 kN (lub KN -nie znam się) a na prawej 0,91 więc dziś lub jutro pikne szczęki ferodo wędrują na tył...

palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.