Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pleśn na drewnie?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

W zeszłym roku w wakacje firma postawiła mi werandę z drewna świerkowego (jak dobrze pamiętam). Drewno zostało od razu zabezpieczone impregnatem. Dwa razy, raz przez nich potem sam nalowałem. I było ok.

W tym roku zauważyłem takie naloty na niektórych elementach. Co z tym zrobić? Chodzi aby to nie zjadło drewna i aby nie szpeciło. Aczkolwiek to pierwsze ważniejsze.

Pozdrawiam

20210419_172510.jpg

20210419_172303.jpg

Napisano
2 godziny temu, skrzatekMK napisał:

Drewno zostało od razu zabezpieczone impregnatem.

to coś słabo

to prawdopodobnie jest sinizna i nic z tym nie zrobisz. Możesz próbować wybielać przy pomocy NaOH lub pomalować ciemniejszym środkiem do konserwacji drewna,

Jakby drewno było zabezpieczone ciśnieniowo przed to nie byłoby problemu

Napisano
3 godziny temu, skrzatekMK napisał:

Co z tym zrobić?

dzwonić do wykonawcy, jest jeszcze rękojmia :ok: niestety sam raczej z tym nic nie zrobisz.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, bergerac napisał:

dzwonić do wykonawcy

No żeby chciał odebrać telefon 🤬 A jak już odbierze, to zbywa, że teraz nie ma czasu, ale przyjedzie obejrzy.

Rozumiem, że po chemii z powrotem zaimpregnować. Poprzednio użyłem https://www.castorama.pl/impregnat-do-drewna-sadolin-hybrydowy-bezbarwny-0-75-l-id-1110373.html Jest coś lepszego?

Napisano
2 godziny temu, skrzatekMK napisał:

No żeby chciał odebrać telefon 🤬 A jak już odbierze, to zbywa, że teraz nie ma czasu, ale przyjedzie obejrzy.

Rozumiem, że po chemii z powrotem zaimpregnować. Poprzednio użyłem https://www.castorama.pl/impregnat-do-drewna-sadolin-hybrydowy-bezbarwny-0-75-l-id-1110373.html Jest coś lepszego?

To napisz oficjalną reklamacje, wyślij poleconym z potwierdzeniem odbioru. Ma 14/30 dni na odpowiedź, jeśli nie odpowie to masz reklamację uznaną i idziesz z papierem do rzecznika konsumenta lub do sądu. Tyle.

A tak na marginesie, to drewno wygląda bardziej na surowe niż na impregnowane :skromny:

Edytowane przez komor

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, komor napisał:

A tak na marginesie, to drewno wygląda bardziej na surowe niż na impregnowane

No sam je impregnowałem tym Sadolinem co podałem.

Godzinę temu, komor napisał:

idziesz z papierem do rzecznika konsumenta lub do sądu

Wolałbym tego uniknąć. To "rodzina" :zgryz:

Napisano
W dniu 16.05.2021 o 17:17, skrzatekMK napisał:

Cześć,

W zeszłym roku w wakacje firma postawiła mi werandę z drewna świerkowego (jak dobrze pamiętam). Drewno zostało od razu zabezpieczone impregnatem. Dwa razy, raz przez nich potem sam nalowałem. I było ok.

W tym roku zauważyłem takie naloty na niektórych elementach. Co z tym zrobić? Chodzi aby to nie zjadło drewna i aby nie szpeciło. Aczkolwiek to pierwsze ważniejsze.

Pozdrawiam

20210419_172510.jpg

20210419_172303.jpg

Mi to wygląda na pleśń. Jakim impregnatem to robiłeś? Drewno było suszone? Bo jak impregnowales mokre to pleśń może wyjsc. W sumie to co wykonawca ma do tego? Papier ścierny w łapę i na nowo impregnować. 

Napisano
  • Autor
7 minut temu, sadlos napisał:

Mi to wygląda na pleśń. Jakim impregnatem to robiłeś? Drewno było suszone? Bo jak impregnowales mokre to pleśń może wyjsc. W sumie to co wykonawca ma do tego? Papier ścierny w łapę i na nowo impregnować. 

Impregnowałem Sadolinem jak wyżej. Czy bylo suszone to nie wiem.

Tak myślałem, żeby papierem to spróbować usunąć i jeszcze raz zaimpregnować. Tylko czym?

Napisano
11 godzin temu, skrzatekMK napisał:

Jest coś lepszego?

od bezbarwnego sadolinu na zewnątrz to wszystko jest lepsze ;]

weź to odbarw i pomaluj jakimś jasnym czymkolwiek do zabezpieczania drewna

Napisano

Raczej nie było suszone. Spróbuj wybielaczem (chlor) potraktować zarażone miejsca, ale generalnie jak już raz wejdzie to ciężko wychodzi.

A wymiana tych elementów ?

Napisano
16 godzin temu, skrzatekMK napisał:

Impregnowałem Sadolinem jak wyżej. Czy bylo suszone to nie wiem.

Tak myślałem, żeby papierem to spróbować usunąć i jeszcze raz zaimpregnować. Tylko czym?

Jeśli ktoś buduje i impregnuje coś z mokrego drewna to szczerze mało poważy jest ;]

Ja wszystkie drewniane budowle impregnowałem bez żadnych podkładów drewnochronem extra, po 1-2 latach narazie nie ma zastrzeżeń. Jeśli u Ciebie wszyło tak szybko to błąd w technologii został gdzieś popełniony.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.