Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Instalacja Sat i net

Featured Replies

Napisano

U szwagra z racji rychłej wprowadzki chcę skończyć swoje dzieło w postaci instakacji sat i net

Dom 125m2,piętrowy 

Na piętrze 3 pomieszczenia z pojedynczym przewodem sat i lan 5 kat, na parterze 2 pomieszczenia, kotłownia lan 5 kat oraz salon 2 przewody sat i lan 5 kat. 

Net będzie ciągnięty od dostawcy światłowodem, sat będzie z CP. 

Cala infrastruktura będzie spinana na poddaszu bdb zaizolowanym termicznie. 

Potrzebuje multiswicha do sat. 

Czy ciągnąć 4 kable od anteny sat czy wystarczy dwa do multi?

Jaki multi teraz jest dobry. 

Jesli chodzi o net to jak mądrze rozwiązać przy standardowych żelbetowych stropach 18cm gęsto zbrojonych? 

Myslalem o switchu na poddaszu i po routerze na kazdy poziom spietych w 1 sieć. 

Jaki sprzęt wybrać dla amatora co by był malo awaryjny (stąd TP link chyba odpada z racji wlasnych doświadczeń). 

U siebie kilka lat temu robiłem sat na multi Terra i działa do dnia dzisiejszego, net rozgalezilem na switchu gigiwym z Zyxela. 

Iść u szwagra w to co u mnie czy ktoś coś więcej. 

Potrzebne będzie 

Antena sat plus konwerter 

Multiswitch

Switch do neta 

Router x2

Ktoś coś pomoże? 

Napisano

Potrzebujesz zwykłe AC a nie routera do wifi. Oczywiście na routererze też zadziała tylko po co. 

Od siebie proponuje ubiquiti najtańszy  AC-LITE na pewno się sprawdzi i ma Poe:oki:

U siebie też zrobiłem instalacje sat i nawet kupiłem multiswitcha (niepodłączony) a od roku ciągniemy wszystko z internetu i nikomu nic nie brakuje, także temat instalki sat do przemyślenia.

Napisano

Jeśli chodzi o Sat, to możesz to ogarnąć poprzez unicable. 1 konwerter, 1 rozgałęźnik pod unicable i tyle. Uważać trzeba tylko w cyfrze, bo nie wszystkie dekodery działają pod unicable w Multiroom.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, ccLot napisał:

Potrzebujesz zwykłe AC a nie routera do wifi. Oczywiście na routererze też zadziała tylko po co. 

Od siebie proponuje ubiquiti najtańszy  AC-LITE na pewno się sprawdzi i ma Poe:oki:

U siebie też zrobiłem instalacje sat i nawet kupiłem multiswitcha (niepodłączony) a od roku ciągniemy wszystko z internetu i nikomu nic nie brakuje, także temat instalki sat do przemyślenia.

nie chce się szwagier uzależniać od jednego dostawcy sat i net - w sumie go popieram

Napisano

Jeśli dostawca neta nie daje od siebie routera, to na wejściu całej instalacji trzeba dać router. ;) Co do sprzętu, ja bym to rozwiązał APkami od Ubiquiti.

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ale moze warto wspomnieć, że ubiquiti konfiguruje się dość nieszablonowo?

I masz do wyboru albo dokupić klucz sprzętowy albo apka pod windows albo na telefon.

Z tym, że jak już zepniesz APka do windowsa i nie daj boziu stracisz aplikacje (np reset windows) to musisz resetować APki...

Poza tym u mnie w mieszkaniu jakoś ten AP dupki nie urywa...