Jump to content

Bejcowanie parkietu

rwIcIk

Recommended Posts

W dniu 20.07.2021 o 20:21, rwIcIk napisał:

Mam parkiet z jesiona. Raczej jasny.

Idzie teraz do renowacji 

Można przyciemnić, zabejcować po cyklinowaniu przed lakierowaniem?

Można, ale trzeba porobić próby jak preparat wejdzie w drewno i jak da odcień. Pamiętaj, że później takie drewno jest trudniej odnowić, bo bejca wchodzi na różną głębokość.

Ja miałem bejcowany dąb pod olej.

• Like 1

10 godzin temu, sherif napisał:

Można, ale trzeba porobić próby jak preparat wejdzie w drewno i jak da odcień. Pamiętaj, że później takie drewno jest trudniej odnowić, bo bejca wchodzi na różną głębokość.

Ja miałem bejcowany dąb pod olej.

Rozmawialiśmy z firmą od renowacji - mogą podkolorować, nawet polecali, bo teraz modne ciemne :)

Obecny jasny odcień nie bardzo pasuje do reszty wyposażenia mieszkania, więc zdecydujemy się.

Firma z dużym doświadczeniem - 18 lat temu układali ten parkiet i przetrwał do tej pory w świetnym stanie. Klepki też od nich wtedy brane :ok:

W dniu 22.07.2021 o 09:38, rwIcIk napisał:

Rozmawialiśmy z firmą od renowacji - mogą podkolorować, nawet polecali, bo teraz modne ciemne :)

Obecny jasny odcień nie bardzo pasuje do reszty wyposażenia mieszkania, więc zdecydujemy się.

Firma z dużym doświadczeniem - 18 lat temu układali ten parkiet i przetrwał do tej pory w świetnym stanie. Klepki też od nich wtedy brane :ok:

Zawsze było modne, ale czy zrobią zależy od stolarza. Jak kładłem w bloku to mi gość odradzał i nie mogłem znaleźć fachowca. W domu na deski położyli mi bejcę i zrobili kilka próbek koloru. Wyszło super, bo zbliżyłem się do koloru okien (złoty dąb):

20141121_164551.jpg.1ffe7d6fc6b0291ad5e3b7889d3e1c85.jpg

• Like 1