Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po 6-cio dniowym postoju - Bateria 12V (akumulator) TYLKO 27%

Featured Replies

Napisano

😱 SZOK 😱

CITIGOe nie miał nigdy okazji tak długo odpoczywać.

Nie minął tydzień, a akumulator 12V zszedł swoim napięciem do 27%. Rozumiem, że dodatkowo do tego mógł przyczynić się zamontowany monitoring jego stanu, ale co by się stało gdybym pojechał na pełnoprawny 14-to dniowy urlop?!

Owszem nie ma rozrusznika to by nie było problemu "z odpaleniem" pojazdu, ale rozumiem, że komunikacja poprze aplikację MyŠkoda była by niemożliwa.

Wczorajsza krótka jazda pozwoliła 😇"alternatorowi" naładować baterię w 50% 👍

12V_akumulator.png

Napisano

Po prostu wyładowałeś akumulator interfejsem OBD czy czego tam sobie użyłeś do "monitoringu".

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, format napisał:

Po prostu wyładowałeś akumulator interfejsem OBD czy czego tam sobie użyłeś do "monitoringu".

Chciałbym wierzyć w to wierzyć, ale ponad 12% 😱 dziennie to coś takiego nie zżera akumulatora. 

Napisano

U nas Skoda stała 16dni nie ruszana w garażu z zasięgiem ok 50km. Po powrocie zasięg był identyczny, przerwę jedynie dało się odczuć po szuraniu hamulców przy hamowaniu.

Napisano
30 minut temu, sherif napisał:

U nas Skoda stała 16dni nie ruszana w garażu z zasięgiem ok 50km. Po powrocie zasięg był identyczny, przerwę jedynie dało się odczuć po szuraniu hamulców przy hamowaniu.

Ale kolega pisze o aku 12 nie bateriach;)

U nas tez 2 tyg stalo auto, ale nie sprawdzilem ile bylo przed wyjazdem wiec nie wiem jaki to mialo wplyw. 

Zastanawia mnie gdzie mozna sprawdzic stanu aku 12 w sposob jaki kolega pokazal?

Napisano

A co się stanie jak ten 12V zdechnie? Auto pojedzie czy będzie pupa jak w spalinowych?

Krawiec

Napisano
2 godziny temu, krawiec napisał:

A co się stanie jak ten 12V zdechnie? Auto pojedzie czy będzie pupa jak w spalinowych?

Nie pojedzie bo nie będziesz miał czym wysterować przekaźników. 

Napisano
3 godziny temu, zinger napisał:

Zastanawia mnie gdzie mozna sprawdzic stanu aku 12 w sposob jaki kolega pokazal?

Kolega włożył sobie interfejs na OBD, a OBD ma podane zasilanie przez cały czas, niezależnie od tego czy auto jest włączone czy nie. Tym interfejsem wylądował sobie akumulator. Jego prawo.

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, format napisał:

Kolega włożył sobie interfejs na OBD, a OBD ma podane zasilanie przez cały czas, niezależnie od tego czy auto jest włączone czy nie. Tym interfejsem wylądował sobie akumulator. Jego prawo.

Kolega @formatjest w błędzie!

Zastosowałem rozwiązanie monitora stanu akumulatora marki CTEK który powinien charakteryzować się niskim zużyciem energii.

Owszem alarm w samochodzie również pobiera energię nawet jak nie jest włączony, no i "monitoring" Škody kto wie co robi - chociaż ja w tym czasie nie korzystałem z aplikacji MyŠkoda.

CETEK.png

Edytowane przez wyrozumialy1

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, zinger napisał:

Ale kolega pisze o aku 12 nie bateriach;)

U nas tez 2 tyg stalo auto, ale nie sprawdzilem ile bylo przed wyjazdem wiec nie wiem jaki to mialo wplyw. 

CTEK CTX BATTERY SENSE - MXS 5.0 monitor

WWW.CTEK.COM

Napisano
16 minut temu, wyrozumialy1 napisał:

Kolega @formatjest w błędzie!

Zastosowałem rozwiązanie monitora stanu akumulatora marki CTEK który powinien charakteryzować się niskim zużyciem energii.

Owszem alarm w samochodzie również pobiera energię nawet jak nie jest włączony, no i "monitoring" Škody kto wie co robi - chociaż ja w tym czasie nie korzystałem z aplikacji MyŠkoda.

CETEK.png

Zostawiles to wpiete w aku na czas nieobecnosci?

Tylko po co?

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, zinger napisał:

Zostawiles to wpiete w aku na czas nieobecnosci?

Tylko po co?

Wpięte jest cały czas - aby monitorować stan akumulatora 12V.

Dzięki temu zauważyłem właśnie spadek do 27% (informacja naładuj akumulator) podczas postoju auta przez 6 dni, a raczej mało możliwe aby ów urządzenie pożarło tyle. 😱

Napisano
2 minuty temu, wyrozumialy1 napisał:

Wpięte jest cały czas - aby monitorować stan akumulatora 12V.

Dzięki temu zauważyłem właśnie spadek do 27% (informacja naładuj akumulator) podczas postoju auta przez 6 dni, a raczej mało możliwe aby ów urządzenie pożarło tyle. 😱

Hmm...to moze przy kolejnej okazji wypnij na czas wyjazdu i bedziesz wiedzial, czy to to urzadzenie zjadlo aku czy nie?

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, zinger napisał:

Hmm...to moze przy kolejnej okazji wypnij na czas wyjazdu i bedziesz wiedzial, czy to to urzadzenie zjadlo aku czy nie?

Taka sytuacja może szybko NIE powtórzyć się ;) 

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor
W dniu 28.07.2021 o 10:25, zinger napisał:

Chyba polepszyło się po zmianie oprogramowania zegarów - nawet przy monitoringu rejestratora w trybie postojowym.