Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temperatura silnika 2,0 DTi

Featured Replies

Napisano

Już jakiś czas jeżdzę z tym silniczkiem. Wiem, że dość wolno się rozgrzewają, ale ostatnie dni były dość gorące. Nawet u nas na biegunie zimna dochodziło do 28 st na +, a ja jeszcze nie słyszałem i nie widziałem pracującego wentylatora od chłodnicy (od klimy chodzi nos-stop biglaugh.gif).

Czy u kolegów jest tak samo. Czy ten wentylator jest wogóle potrzebny skoro w tak gorące dni i mimo stania w korkach nie załącza się. Wskazówka jeszcze nigdy nie przeszła poza 90.

Pozdrofka

Napisano

ja mam 2,2 DTI i tez dopiero jak bylo 32 w cieniu i stalem 30min w korku jak na patelni na autostradzie dopiero sie wlaczyl. tak wiec chyba bardzo ciezko przegrzac...

aaa wskazowka od temperatury stala zupelnie pionowo i sie wlaczyl wentylator...

Napisano

> Już jakiś czas jeżdzę z tym silniczkiem. Wiem, że dość wolno się

> rozgrzewają, ale ostatnie dni były dość gorące. Nawet u nas na

> biegunie zimna dochodziło do 28 st na +, a ja jeszcze nie

> słyszałem i nie widziałem pracującego wentylatora od chłodnicy

> (od klimy chodzi nos-stop ).

> Czy u kolegów jest tak samo. Czy ten wentylator jest wogóle potrzebny

> skoro w tak gorące dni i mimo stania w korkach nie załącza się.

> Wskazówka jeszcze nigdy nie przeszła poza 90.

> Pozdrofka

najkrótsza możliwa odpowiedź :TTTM

Napisano

ja sie podepne panowie mam 1.7 TD i mam pytanko do was od jakiej temperatury ma sie wlączać wentylator u mnie?????????????????

Napisano

Ja uważam, że nienagrzewa się wcale strasznie długo. Wystarczy kilka kilometrów (w cieplejsze dni jak teraz mniej) i wskazówka ląduje w okolicach 90 stopni. W sumie przy spokojnej jeździe ciężko go zgrzać. U mnie dopiero po akcjach w górskim terenie wskazówka idzie powyżej 90 stopni. W sumie dziwnie to jest w Oplu, bo w dieslach VW wskazówka staje na 90 stopniach i amen w pacierzu - nie drgnie. W Oplu zależy od tego jak jedziesz, raz masz ~88 raz ~90. Temperatura jest zmienna. (tylko mi nie mówcie, że mam padnięty termostat bo wymieniałem jakieś 3 miesiące temu).

Cóż TTTM i nie ma się czym przejmować.

pozdrawiam

Napisano

panowie mam 1.7 TD i mam pytanko do was od jakiej temperatury ma sie wlączać wentylator u mnie?????????????????

Napisano

Co prawda mam X20DTL ale umnie tez nie słyszałem jeszcze wentylatora chłodnicy nawet w korkach. Termostat wymieniłem zeszłej zimy i temperatura oscyluje w okolicy 90*C. zlosnik.gif

Napisano

mam termostat 95-100 i zalacza sie u mnie przy 100 stopniach czy mam wymienic termostat na taki co bedzie oscylowal w granicach 88-93????

Napisano

> Już jakiś czas jeżdzę z tym silniczkiem. Wiem, że dość wolno się

> rozgrzewają, ale ostatnie dni były dość gorące. Nawet u nas na

> biegunie zimna dochodziło do 28 st na +, a ja jeszcze nie

> słyszałem i nie widziałem pracującego wentylatora od chłodnicy

> (od klimy chodzi nos-stop ).

> Czy u kolegów jest tak samo. Czy ten wentylator jest wogóle potrzebny

> skoro w tak gorące dni i mimo stania w korkach nie załącza się.

> Wskazówka jeszcze nigdy nie przeszła poza 90.

> Pozdrofka

Skoro uzywasz klimatyzacji to jeden wentylator chodzi non stop. Wiec wylacz go na chwile w korku i zobaczysz ze napewno sie wlaczy ten wlasciwy.

Napisano

> Skoro uzywasz klimatyzacji to jeden wentylator chodzi non stop. Wiec

> wylacz go na chwile w korku i zobaczysz ze napewno sie wlaczy

> ten wlasciwy.

A i dobrze powiedziane

Pozdrawiam bliskiego sasiada moich "rodzinnych" stron.

- Stary Gierałtów

- Stara Łomnica :-)

Ehhhh kotlina kłodzka to najpiękniejsza kotlina na świecie....

Napisano
  • Autor

Nawet przy wyłączonej klimie nie włacza się ten właściwy. Nie jest to dla mnie zmartwienie. Poprostu chcem lepiej poznać sprzęt którym jeżdżę. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> mam termostat 95-100 i zalacza sie u mnie przy 100 stopniach czy mam

> wymienic termostat na taki co bedzie oscylowal w granicach

> 88-93????

To zależy jaki masz silnik. Już tyle razy zwracana była uwaga początkującym forumowiczom, aby uzupełniali opisy. Jak można pomóc anonimowi. W każdej marce, tak również i w oplu informacja 1,7 TD nic nie znaczy. W tym oznaczeniu zawierają się dwa silniki, GM i Isuzu, które różnią się diametralnie od siebie. Nik nie jest wróżką i po łączach internetowych nie sposób tego rozróżnić. sick.gif

Jeżeli masz silnik GM, to jest właściwie jeżeli wentylator włącza się gdy wskazówka znajduje się w okolicach 100. Gdy przejdzie 100 to włącza się drugi bieg wentylatora. Trzeba Ci wiedzieć, że wentylator w tych silnikach mają dwa biegi. Pełne otwarcie termostatu następuje dopiero przy temperaturze 103 st C (mowa oczywiście o silniku GM). Wysoka temperatura w tych silnikach nie jest prolemem. Przy wysokich temperaturach w czasie jazdy po mieście, wentylator dość często się załącza.

O silniku Isuzu za wiele Ci nie powiem, bo nie wiem. Słyszałem jedynie od mechaników, że wysoka temperatura im nie służy. Łatwo się przegrzewają i wtedy jest pozamiatane.

Pozdrofka i uzupełnij opis łatwiej będzie Ci pomagać. ok.gif

Napisano

> Nawet przy wyłączonej klimie nie włacza się ten właściwy. Nie jest to

> dla mnie zmartwienie. Poprostu chcem lepiej poznać sprzęt którym

> jeżdżę.

Jak masz wlaczona klimatyzacje powinien sie krecic jeden wiatrak na chlodnicy tez z przodu. I on wyciaga cieplo z chlodnicy i dlatego wewnetrzny watrak nie zalacza sie.

Jak wylaczysz klimatyzacje nie bedzie dzialal zaden wiatrak az do momentu gdy temperatura wzrosnie na tyle aby czujnik sam wlaczyl czujnik.

I tak ma chyba kazdy kto ma klime przynajmniej u mnie tak jest wink.gif

Napisano

> ja mam 2,2 DTI i tez dopiero jak bylo 32 w cieniu i stalem 30min w

> korku jak na patelni na autostradzie dopiero sie wlaczyl. tak

> wiec chyba bardzo ciezko przegrzac...

> aaa wskazowka od temperatury stala zupelnie pionowo i sie wlaczyl

> wentylator...

Nie dość, że długo się silnik nagrzewa to jeszcze dłużej wystyga. Po przyjeździe nawet po 3 godzinach jest bardzo gorący silnik. Ale to pwenie przyczyna dobrze obudowanego silnika, brak przewiewów jak w benzyniakach.

Napisano

panowie jest sprawa bo kupilem czujnik i nie wiem jak go podlaczyc bo nie ma kostki,jaka ma byc kolejnosc tych kabli?? w czujniku bolce sa w trojkacie,wtyczka jest okragla frown.gif HELP

caly czas mowa o dieslu 1.7 TD GM

HELP HELP

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.