Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poradzicie na kilka problemów ??

Featured Replies

Napisano

Witam,

Dzisiaj zabrałem się troszkę za moje maleństwo i ot kilka pytań:

1. Od wymiany tylnych amorków (kombi) na gazowo-olejowe Magneti Marelli auto stało się twardsze z tyłu (normalne) ale właśnie od tej pory zaczęło mi coś lekko pukać z tyłu - bliżej nie zidentyfikowane pukanie. Wyjąłem dziś wszystko co mogłem z bagażnika, przejechałem się i dalej puka. To ja klucze w dłoń i rozbieram tylną klapę (bo jakby stamtąd to pukanie) poprawiłem wszystkie luzy jakie znalałem (cięgna, śrubki itp.) i dalej puka. To się przyjrzałem teleskopom co unoszą klapę i jak jest otwarta i jak się ją jeszcze uniesie lekko do góry to teleskopy maja luz w miejscu gdzie ta "czapeczka" ramienia nachodzi na główkę wkręconą w budę - nawaliłem tam silikonu (żeby się taka uszczelka zrobiła) - wyschło trochę i........... dalej puka angryfire.gif Czy ktoś się z tym zetknął, a jeśli nie to co innego może pukać?? (w zawieszce z tyłu wszystko OK) Ewentualnie jakie i za ile kupić teleskopy?

2. Fotel mi skrzypiał jak stara k..... Jako że wyczytałem tu u jednego gościa że wyjął fotel posmarował wszystko, podokręcał i ustało to tak też zrobiłem - wymontowałem fotel podociągałem wszystkie śrubki, silikonem w sprayu przeleciałem wszystko co było możliwe, poskładałem do kupy, a ta franca dalej skrzypi, tzn. ciut mniej ale skrzypi - może znacie jakieś dobre środki które usuną to zgrzytanie, piszczenie itp.??

3. Na koniec pojechałem do majstra co by mi odkręcił z przodu wydech i wyczyścił i posmarował ten stożkowy oring łączący rurę z silnikiem - JAK TO SIĘ NAZYWA i ILE KOSZTUJE ?? (piszczy straśnie przy gaszeniu silnika lub przy szybszym puszczeniu sprzęgła na wolnych obrotach) , a ten mi na to że nie zrobi bo auto musi ostygnąć, a poza tym smarowanie nic nie da bo smar się zaraz wypali (i nic nie zrobił). Za to mówi że mam wyciek oleju z pod miski - mówię wiem, pewnie uszczelka pod miską do wymiany, a ten powycierał, pokukał i rzecze: MISKA JEST PRZERDZEWIAŁA angryfire.gif

Poszukałem tu na forum, na allegro i najtaniej miskę znalazłem tu od jednego gościa - ma za 80zł (nowa ok 180-200PLN). Ale pytanie brzmi: Czy miska z C16NZ będzie pasowała do X16SZ, a moze ktoś ma do takiego silnika miskę w dobrym stanie za niezbyt wysokie pieniądze ?? Będę wymieniał przy wymianie oleum, za jakieś 3kkm (czyli za miesiąc). Chyba że z tym jeździć, ile da rady ?? Wyciek nie duży - poci się.

Wiem że trochę się rozpisałem ale chciałem dokładnie opisać o co cho.

Dzięki za info i pozdrawiam.

Napisano

> a ten powycierał, pokukał i rzecze: MISKA JEST PRZERDZEWIAŁA

a moze sam zerknij albo podjedz do innego magika niech potweirdzi. jakos nie moge sobie uzmyslowic, zeby miska olejowa mogla przerdzewiec (chyba, ze jakas pognieciona od wypadku moze jest) - moze mam za slaba wyobraznie.

poci sie spod uszczelki ale TTTM.

Napisano

> stożkowy oring łączący rurę z

> silnikiem - JAK TO SIĘ NAZYWA i ILE KOSZTUJE ??

EPC : Uszczelnienie 45,8 mm śr. wewn. przednia część rury do kolektora

nr kat 8 54 962

nr częsci 90541043

cena jak dobrze pamiętam ok 30 PLN

Napisano

> a moze sam zerknij albo podjedz do innego magika niech potweirdzi.

> jakos nie moge sobie uzmyslowic, zeby miska olejowa mogla

> przerdzewiec (chyba, ze jakas pognieciona od wypadku moze jest)

> - moze mam za slaba wyobraznie.

> poci sie spod uszczelki ale TTTM.

A jednak może.

Sam to przerabiałem rok temu

Wymieniałem miskę ze względu na jej przekorodowanie

Napisano
  • Autor

Tak sobie wygłaskałem wczoraj moją Niunię, a tu dziś rano budzi mnie domofon i sąsiadka kryczy - Marcin chodź zobacz co Ci z autem zrobili !!!

Schodzę, patrzę i wymiękłem - jakiś [kurza twarz] SKURWY... wylał mi na auto puszkę butaprenu - pojechał od dachu (szyber też), szyba czołowa i boczna kierowny, maska, błotnik, drzwi lewe. No myślałem, że szlak mnie trafi angryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gif

tak nawalił, że aż pod machę wleciało i między matę wygłuszającą a błotnik, koło koła kapało. angryfire.gifangryfire.gif

Więc od razy szmata w dłoń, benzyna ekstrakcyjna i jadę - ale kapa - nie chce isć za bardzo - telefon do znajomego lakiernika a ten mówi - wal NITRO a potem polerka. Tak też zrobiłem i teraz czekam do poniedziałku aż mi to przepoleruje. Najgorsze jest to, że o ile lakier spoleruję to z uszczelkami już nic nie zrobię - ta przy szybie trochę lipnie wygląda (a nima kasy na nową), plastik na podszybiu porysowany (pójdzie czernidło w ruch), ale szeberku już nie uratuję - ta gąbczasta uszczelka wciągła klej i zaschła crazy.gif(mam nadzieje że nie będzie przeciekać).

Cały dzień spędziłem na szorowaniu mojej Ślicznotki (teraz już nie jest taka śliczna). Zobaczymy w poniedziałek jak będzie po polerce.

Choć Wam miłego wieczoru życzę !!! frown.gif

Napisano

Szczere współczucia frown.gif

A jeśli chodzi o pukanie z tyłu, to może wybiły się tuleje met.gum. w belce zawieszenia?

Napisano

Dlatego ja właśnie jak bede wymieniał u siebie tez tył, to dam olejowe, żadnych gazówek ani gazowo olejowych!. kiedyś dałem takie do omegi i po miesiącu wszystko tukło i trzepało jak wozem drabiniastym! Gazówki to nie na nasze drogi, co z tego że masz twarde amory jak ci przez to wytłucze inne rzeczy!

Napisano

> Szczere współczucia

> A jeśli chodzi o pukanie z tyłu, to może wybiły się tuleje met.gum. w

> belce zawieszenia?

sprawdź też czy rura nie stuka o belkę (prawie że TTTM)

Napisano

nie ma gazowych amortyzatorów, popularnie nazywane gazówki to są właśnie gazowo-olejowe smile.gif

Napisano

> nie ma gazowych amortyzatorów, popularnie nazywane gazówki to są

> właśnie gazowo-olejowe

a np. do Astry II nie ma wyjścia i np. jak zmieniałem z tyłu, to były dostępne tylko gazowo-olejowe

Napisano

też miałem taką sytuacje stukanie ja myśle amorki sprężyny a tu się okazało wydech lekko na gumie obwisł i stykał se po belce

ale wyczaiłem skurkobańca i zrobione na cacy żadnych stuków

Napisano
  • Autor

> też miałem taką sytuacje stukanie ja myśle amorki sprężyny a tu się

> okazało wydech lekko na gumie obwisł i stykał se po belce

> ale wyczaiłem skurkobańca i zrobione na cacy żadnych stuków

Sprawdzałem dziś wydech - jest wporządku. Nawet wsiadłem dziś do bagażnika (kombi) , my serce.gif za kółko i ogień po dziurach hehe.gif Qrcze.. tam się wszytko tłucze - trochę z okolicy nadkola, troche z klapy no i te nieszczęsne plastiki.. cholerka ........ już nie mam pomyłu co by tam poprawić. A jeżeli chodzi o tuleje met.-gum w belce to niewiem jak one się mają z tyłu - ale magik jak mi sprawdzał zawichę z tyłu po założeniu amorów mówi że wszystko OK - żadnych luzów. Sam już nie wiem co tam może być.

A co do amorów gaz-olej - na dziurach lipa straszna - wóz drabiniasty ale za to jak wyskoczysz na trase ... mmmm.... poezja - jak po szynach wink.gif Ale jak bym wiedział ze tak sie będa na dziurach zachowywały to bym wziął olejówki - koleś mi polecił - że niby sie będzie lepiej jeździć :-/

Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.