Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprzęgło coś cięzko chodzi...

Featured Replies

Napisano

Panowie, czy da się jakoś wyregulować sprezegło co by lżej się wciskało spineyes.gif bo cos mi sie wydaje, że jakoś cięzko się wciska but.gif jak stoje sobie codzinnie w korkach to nieraz mnie noga boli od częstych zmian biegów 270635636-JUMP2.gif

Napisano

Niestety, sprzegielko sie konczy

Napisano

> Panowie, czy da się jakoś wyregulować sprezegło co by lżej się

> wciskało bo cos mi sie wydaje, że jakoś cięzko się wciska jak

> stoje sobie codzinnie w korkach to nieraz mnie noga boli od

> częstych zmian biegów

Może to oznaczać już jego kres. W swoim bolidzie niedwano wymieniłem kompletne. Jak wsiadłem i nacisnełem pedał sprzegła to myślałem że przebiłem podłoge w aucie. Wydaje mi się że za stopień siły jaki trzeba użyć jest odpowiedzialny docisk, a to jest raczej element nieregulowalny. Istnieje jeszcze szansa że z linką od sprzęgła coś jest nie halo.

Napisano

> Może to oznaczać już jego kres. W swoim bolidzie niedwano wymieniłem

> kompletne. Jak wsiadłem i nacisnełem pedał sprzegła to myślałem

> że przebiłem podłoge w aucie. Wydaje mi się że za stopień siły

> jaki trzeba użyć jest odpowiedzialny docisk, a to jest raczej

> element nieregulowalny. Istnieje jeszcze szansa że z linką od

> sprzęgła coś jest nie halo.

Jesli to nie sprzeglo , to moze to byc linka , oj jak pieprznie w korku to klopot bedzie ...

Napisano

> Jesli to nie sprzeglo , to moze to byc linka , oj jak pieprznie w

> korku to klopot bedzie ...

hehe, jakis tydzien temu moj teścio przyszły przyjezdzal do mnie z domu (traska ok.550km) i połowe drogi bez sprzegła wogóle jechał bo przewódł padł w Galancie smile.gif ale on to zdolny jest... aha no i jeszcze z przyczepka 2 osiowa smile.gif

Napisano
  • Autor

to jak się kończy to ile kosztuje new sztuka? a jakie inne efekty wykańczania sprzęgła są zlosnik.gif

Napisano

> to jak się kończy to ile kosztuje new sztuka? a jakie inne efekty

> wykańczania sprzęgła są

Problemy zaczynają sie zazwyczaj od trudności wrzucenia wstecznego, poźniej dochodzą do tego 1 i 2 i to już jest ostatni sygnał. Możliwe jeszcze, że przy wciśniętym pedale na słychać jakiś dziwny stukat ew. popiskiwanie- łożysko oporowe 30.GIF

Jak wymieniać to oczywiście kpl. sprzęgło przeciętnie ok 300 (valeo) a wymiana od 150 pln do nawet 300 pln zależy od warsztatu

Napisano

Problemy z wrzuceniem biegu moga byc zwiazane ze slabym naciagniecie linki sprzegla albo z synchronizatorami w skrzyni. 3 najczestrze objawy to halas przy wcisnietym sprzegle (lozysko oporowe), ciezko pracujace sprzeglo (docisk) i puszczajace sprzeglo (zuzyta tarcza). To ostatnie moze byc rowniez przyczyna ze zbyt duzym naciagniecie linki ale to raczej niemozliwe jesli wczesniej nikt przy niej nie dlubal.

Napisano

Podepne sie pod wątek, zaczyna mi juz popiskiwać łożysko oporowe, czy ktoś wymieniał samo łożysko czy da rade to zrobic? Sprzegło generalnie dobrze pracuje, bez rozbierania trudno powiedziec jaki stan tarczy i docisku, jakby były ok to bym samo łożysko wymienił.

Napisano

> Podepne sie pod wątek, zaczyna mi juz popiskiwać łożysko oporowe, czy

> ktoś wymieniał samo łożysko czy da rade to zrobic? Sprzegło

> generalnie dobrze pracuje, bez rozbierania trudno powiedziec

> jaki stan tarczy i docisku, jakby były ok to bym samo łożysko

> wymienił.

Bez rozbierania nie wymienią Ci samego łożyska...

Napisano

> Bez rozbierania nie wymienią Ci samego łożyska...

wiem, wiem, ale mam takiego mechanika który mi to wymieni i to za grosze, chociaz trzeba bedzie przypatrzec sie dobrze tarczy i dociskowi, moze wszystko sie wymieni żeby nie rozbierać 2 razy ale jak mowie mnie to grosze bedzie kosztować wiec moze oplaci sie tylko łożysko wymienić, ale tak jak pisałem chodzi ładnie sprzegło tylko czasem przy zapalaniu popiśnie sobie łożysko.

Napisano

> wiem, wiem, ale mam takiego mechanika który mi to wymieni i to za

> grosze, chociaz trzeba bedzie przypatrzec sie dobrze tarczy i

> dociskowi, moze wszystko sie wymieni żeby nie rozbierać 2 razy

> ale jak mowie mnie to grosze bedzie kosztować wiec moze oplaci

> sie tylko łożysko wymienić, ale tak jak pisałem chodzi ładnie

> sprzegło tylko czasem przy zapalaniu popiśnie sobie łożysko.

Jak to przy zapalaniu??? Żabą nie jestem więc nie kumam hehe.gif

Napisano

> Jak to przy zapalaniu??? Żabą nie jestem więc nie kumam

zapalasz silnik, zwykle pierwszy raz w danym dniu z rana, silnika zapali i czaem przez 1-3sekundy słyszysz taki pisk/rzęzienie nie wiem jak to wytlumaczyc i to jest wlasnie łożysko oporowe które powoli sie kończy/zaciera i trze o docisk, jak łożysko całkiem padnie to będzie tak piszczało juz cały czas i po jakims czasie wytrze słoneczko.

Napisano

> Problemy zaczynają sie zazwyczaj od trudności wrzucenia wstecznego,

> poźniej dochodzą do tego 1 i 2 i to już jest ostatni sygnał.

> Możliwe jeszcze, że przy wciśniętym pedale na słychać jakiś

> dziwny stukat ew. popiskiwanie- łożysko oporowe

> Jak wymieniać to oczywiście kpl. sprzęgło przeciętnie ok 300 (valeo)

> a wymiana od 150 pln do nawet 300 pln zależy od warsztatu

Witam u mnie tak to wyglada: wsteczny wchodzi ze zgrzytem, lekkim oporem, ale jest na to metoda wystrczy wrzucic 1 lekko puscic sprzeglo i wtedy R wchodzi jak w maslo smile.gif na poszczegolnych biegach ciagnie rowno. Lozyska jak narazie nie slychac wiec sprzeglo chyba jest ok?? Podejrzwam synchronizaror wstecznego, ale slyszalem teorje, ze R nie posiada takowego? Gdzie moze byc przycznyna?

Napisano

Ja mam sprzęgiełko wymienione około 10000 kkm (Valeo) wstecz, a wsteczny i tak ciężko wchodzi. Po przejażdżkach innymi BBM`ami smiało stwierdzam, że tyn typ tak ma.

Czyli wg mnie póki co nie ma się czego obawiać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.