Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wykup auta z leasingu prywatnie i dalsza odsprzedaż

Featured Replies

Napisano

Chcę wykupić auto z darmowego leasingu, i je podarować :phi: ojcu.

Czy mogę zrobić tak, że powiedzmy wykupię je jeszcze w bieżącym miesiącu, zarejestruję na siebie, i z końcem grudnia zrobimy darowiznę?

Czy olać to i dać mu umowę darowizny + moja faktura wykupowa ale nie rejestrować go na mnie?

Czy może zarejestrować na niego na podstawie umowy darowizny, a jak odbierze twardy dowód to zarejestruje już w Niemczech?

Ojciec zabiera samochód na eksport, zarejestruje je na siebie w Niemczech i pytanie czy zaraz skarbówka się do niego nie doczepi jak auto zniknie z wydziału komunikacji? :hmm: 

Napisano
4 godziny temu, swienty napisał:

Chcę wykupić auto z darmowego leasingu, i je podarować :phi: ojcu.

Czy mogę zrobić tak, że powiedzmy wykupię je jeszcze w bieżącym miesiącu, zarejestruję na siebie, i z końcem grudnia zrobimy darowiznę?

Czy olać to i dać mu umowę darowizny + moja faktura wykupowa ale nie rejestrować go na mnie?

Czy może zarejestrować na niego na podstawie umowy darowizny, a jak odbierze twardy dowód to zarejestruje już w Niemczech?

Ojciec zabiera samochód na eksport, zarejestruje je na siebie w Niemczech i pytanie czy zaraz skarbówka się do niego nie doczepi jak auto zniknie z wydziału komunikacji? :hmm: 

A ten darmowy Leasing był na firmę?

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, kondziu napisał:

A ten darmowy Leasing był na firmę?

Działalność  :oki:

Napisano
1 minutę temu, swienty napisał:

Działalność  :oki:

Jest to chyba podobne do tego o co pytałem ostatnio na HP i sam sobie odpowiedziałem :

https://ksiegowosc.infor.pl/podatki/vat/rozliczenia-vat/5283206,Nieodplatne-przekazanie-samochodu-firmowego-rozliczenie-VAT.html.amp

byc może pewnym wyjściem jest cesja leasingu na nowego właściciela, chociaż to tez trzeba doczytać bo jak wiemy u nas nic nie jest takie oczywiste z p. Widzenia podatkowego, dodatkowo cesja pewnie tylko firma-firma.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, kondziu napisał:

Jest to chyba podobne do tego o co pytałem ostatnio na HP i sam sobie odpowiedziałem :

https://ksiegowosc.infor.pl/podatki/vat/rozliczenia-vat/5283206,Nieodplatne-przekazanie-samochodu-firmowego-rozliczenie-VAT.html.amp

byc może pewnym wyjściem jest cesja leasingu na nowego właściciela, chociaż to tez trzeba doczytać bo jak wiemy u nas nic nie jest takie oczywiste z p. Widzenia podatkowego, dodatkowo cesja pewnie tylko firma-firma.

Tu jest zupełnie inny temat. Auto jest jeszcze w leasingu więc nie ma tutaj mowy o majątku firmowym. Mogę wykupić go i zarajestrowac na siebie nie księgując ostatniej faktury. 

Ewentualnie jak inaczej to sprzedać? Najgorsza możliwość to faktura, ale lepszym wyjściem jest jeszcze zarejestrowanie na siebie i sprzedaż na umowę k/s przed upływem 6 mies + zapłata podatku dochodowego. 

Napisano
9 minut temu, swienty napisał:

Tu jest zupełnie inny temat. Auto jest jeszcze w leasingu więc nie ma tutaj mowy o majątku firmowym. Mogę wykupić go i zarajestrowac na siebie nie księgując ostatniej faktury. 

Ewentualnie jak inaczej to sprzedać? Najgorsza możliwość to faktura, ale lepszym wyjściem jest jeszcze zarejestrowanie na siebie i sprzedaż na umowę k/s przed upływem 6 mies + zapłata podatku dochodowego. 

Masz racje-jeśli auto jeszcze w leasingu tu jest to chyba dość dobrze opisane :

https://www.fmleasing.pl/porady/jak-korzystnie-wykupic-przedmiot-leasingu

Napisano
5 minutes ago, swienty said:

Moze niech sie ojciec zorientuje, jak bedzie najwygodniej pod katem rejestracji tego auta w DE.

Pewnie najmniej potencjalnych problemow jak zarejestrujesz na siebie i dopiero wtedy darowizna, zeby byl porzadek z papierami.

Z darowizna z tego co wiem nie musisz czekac 6 miesiecy, bo nie bedzie zadnego przychodu, przynajmniej oficjalnie.

Napisano
  • Autor
6 minut temu, Maciej__ napisał:

Moze niech sie ojciec zorientuje, jak bedzie najwygodniej pod katem rejestracji tego auta w DE.

Pewnie najmniej potencjalnych problemow jak zarejestrujesz na siebie i dopiero wtedy darowizna, zeby byl porzadek z papierami.

Wiesz co, brat kilka lat temu przerejestrował swoje auto do Niemiec i tam nie było absolutnie żadnego problemu. Po prostu wziął papiery, tablice i tam od ręki zarejestrował. 

Problem pojawił się w Polsce, bo Urząd ani Hestia nie potrafiły zrozumieć że samochód został wyeksportowany i zarejestrowany za granicą będąc dalej własnością tej samej osoby.

Do Urzędu musiał dowozić jakieś papiery z Niemiec, a walka z ubezpieczalnią trwała chyba rok. W jednym i drugim miejscu chcieli umowę k/s której nie miał bo auto fizycznie było dalej jego własnością. ;l 

11 minut temu, Maciej__ napisał:

Z darowizna z tego co wiem nie musisz czekac 6 miesiecy, bo nie bedzie zadnego przychodu, przynajmniej oficjalnie.

Przychodu nie będzie żadnego i nie doszukujmy się tutaj drugiego dna. :skromny: 

Napisano
  • Autor

Znalazłem jeszcze taki artykuł:

O rozliczenie auta zapytał prowadzący własną firmę informatyk. Przez trzy lata wykorzystywał je w działalności gospodarczej na podstawie umowy leasingu operacyjnego. Po jej zakończeniu wykupił samochód. Nie chce go już używać w firmie, dlatego nie rozliczył faktury dokumentującej wykup pojazdu w działalności. W najbliższym czasie planuje przekazać auto w darowiźnie najbliższej rodzinie.

Czy spowoduje to konieczność wykazania przychodu i zapłaty podatku dochodowego? Nie. Ustawa o PIT mówi bowiem o przychodzie z odpłatnego zbycia rzeczy. Darowizna polega natomiast na bezpłatnym świadczeniu na rzecz obdarowanego. Mamy więc do czynienia z nieodpłatnym zbyciem. Darczyńca nie otrzymuje ani pieniędzy, ani innych korzyści. Przekazanie samochodu w drodze darowizny nie powoduje więc powstania przychodu. W konsekwencji przedsiębiorca nie musi płacić PIT.

https://www.rp.pl/podatki/art1660261-auto-po-leasingu-mozna-dac-w-darowiznie-zonie-bez-podatku