Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

katalizator?

Featured Replies

Napisano

mam pytanko czy ktoś podmieniał katalizator na strumienice?Jakie wady i jakie zalety sa tego rozwiązania?czy mniej spala i sa lepsze ośiagi

Napisano

> mam pytanko czy ktoś podmieniał katalizator na strumienice?Jakie

> wady i jakie zalety sa tego rozwiązania?czy mniej spala i sa

> lepsze ośiagi

Nie ma lepszych osiagow a pali tyle samo.

Wady sa takie ze nieraz na przegladzie trzeba pogadac z diagnosta, emitujesz wiecej szkodliwych zwiazkow do atmosfery.

A zalety sa takie ze jak wstawisz zamiast kata strumienice one maja dosc grube scianki to ona przezyje auto.

Napisano

> lepsze ośiagi

Było wałkowane tyle razy, że ja kolega użyje opcji szukaj, to dostanie całą masę ciekawej lektury

Napisano

> Było wałkowane tyle razy, że ja kolega użyje opcji szukaj, to

> dostanie całą masę ciekawej lektury

tja. jedni mowili tak inni mowili siak.

Mi tłumikarz mówi tak: nie ma kata, mniejsze spalanie, minimalne

lepsze osiągi. Problemy na przeglądzie, ale ktoś się chwalił że nie

miał z tym problemów(nie pamietam jakis silnik), może EGR załatwia sprawe i spaliny siakieś czystsze od niego wychodzą....

Napisano

no jak wymienisz stary zatkany kat, na pustą przestrzeń to jak ma nie być lepiej? ale już porównując nowego kata, z tanią i tandetną strumienicą z allegro, nie ma różnicy najcześciej, a bywa że tania strumienica wypada gorzej

Napisano

> lepsze ośiagi

nie warto

aby coś polepszyc w wydechu, to trzeba sięroche znać i troche kasy wydać

Napisano

mam założoną strumienice ale tylko że kata szlak trafił i kaski troche mi było szkoda na nowy a czy osiągi lepsze niby powinny być ale nie nadzwyczajne powiedziałbym że nawet niezauważalne to moje prywatne zdanie

Napisano

> tja. jedni mowili tak inni mowili siak.

Ja wychodzę z założenia, że ktoś projektując układy wejścia/wyjścia robił to tak, by straty na nich były jak najmniejsze (co jest chyba logiczne).

I nie wierzę, że usuwając z nich jakikolwiek element, bez całkowitego przeprojektowania reszty układu, nie spowoduje się zakłócenia jego pracy prowadzącego do pogorszenia a nie polepszenia wydajności silnika.

Napisano

> Ja wychodzę z założenia, że ktoś projektując układy wejścia/wyjścia

> robił to tak, by straty na nich były jak najmniejsze (co jest

> chyba logiczne).

Nie dokonca jest to prawda. Projektujac uklad brana jest pod uwage rowniez ekologia ktora nijak ma sie do jak najwydajniejszego przewietrzania ukladu wydechowego oraz wyciszenie.

Wiec jest sporo do poprawienia ale oczywiscie tak jak piszesz caly uklad dedykowany i liczony pod auto.

Napisano

> lepsze ośiagi

wyciecie katalizatora to nie wszystko, wlasciwie malo znaczaca sprawa przy seryjnym wydechu, bo spaliny tam sie beda dławic. tyle tylko ze emisja spalin wieksza i na przeglądzie ambitny diagnosta moze cofnąć

moja rada, zeby polepszyc osiągi nalezy udroznic cały układ wydechowy + zeby go w pelni wykozystac zwiększyc dolot powietrza ( np. filterek stozkowy) wtedy efekty powinny byc zauwazalne

natomiast jesli masz uszkodzony kat. to duzo taniej jest wstawic np. katostrumienice ( strumienica w obudowie kata) niz nowego kata

Napisano

> Nie dokonca jest to prawda. Projektujac uklad brana jest pod uwage

> rowniez ekologia ktora nijak ma sie do jak najwydajniejszego

> przewietrzania ukladu wydechowego oraz wyciszenie.

> Wiec jest sporo do poprawienia ale oczywiscie tak jak piszesz caly

> uklad dedykowany i liczony pod auto.

koszty tez maja ogromne znaczenie,dlatego jakakolwiek poprawa osiagow jest mozliwa poprzez montaz calego,dedykowanego do modelu ukladu wydechowego.z wlasnego doswiadczenia wiem,ze wyciecie kata,powoduje wzrost glosnosci calego ukladu wydechowego,przy czym nie jest to "sportowa glosnosc",a dzwiek podobny do tego jaki wydaje wydech duzego fiata,zwanego rowniez kantem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.