Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki olej do VW 1,4 16V

Featured Replies

Napisano

Kupiłem używane Polo 2007  1,4 16V 80KM. Przebieg prawdziwy 160tyś. Auto jeżdziło na jakimś Castrolu 5W40. Wiem , że te silniki maja problemy z klepaniem tłoków. Jaki olej zastosować, czy robić płukankę 

Napisano
Godzinę temu, jahooo napisał:

Kupiłem używane Polo 2007  1,4 16V 80KM. Przebieg prawdziwy 160tyś. Auto jeżdziło na jakimś Castrolu 5W40. Wiem , że te silniki maja problemy z klepaniem tłoków. Jaki olej zastosować, czy robić płukankę 

„Klepaniem tłoków” jak żyje nie słyszałem 🤣

edit

teraz już wiem o co „kaman”

miałem 1.4 16v i sprzedałem koledze przy 160 a on przy 300 sąsiadowi i nic z silnikiem robione nie było. Olej topowy muszli lałem 5w30 co 15.

Edytowane przez Camel

Napisano

W Octavii 1.4 TSI z 2018 mam MOTUL SPECIFIC 505 01 502 00 5W40 . Podobno zdecydowanie lepszy od Castrola . Auto ma raptem 35tys . więc trudno doszukiwać się problemów ale słychać różnicę w pracy . Na plus  oczywiście .

Napisano
13 minut temu, Camel napisał:

„Klepaniem tłoków” jak żyje nie słyszałem 🤣

Typowa bolaczka tego silnika tzw piston slap. 

21 minut temu, jahooo napisał:

Jak silnik po nagrzaniu dalej klekocze to juz za wiele specyfikami nie zrobisz. Do kazdej wymiany mozesz dorzucic cerateca, albo archoila zmniejszajacego tarcie. Bedzie ciszej, u mnie pomagalo. 

Napisano
12 minut temu, pawlaa1370 napisał:

W Octavii 1.4 TSI z 2018 mam MOTUL SPECIFIC 505 01 502 00 5W40 . Podobno zdecydowanie lepszy od Castrola . Auto ma raptem 35tys . więc trudno doszukiwać się problemów ale słychać różnicę w pracy . Na plus  oczywiście .

Do tego silnika powinienes lac 5w30.

Napisano

Tak .Rzeczywiście olej jak wyżej tylko 5W30 . 

motul.jpg

Napisano
  • Autor
14 minut temu, czachabrava napisał:

Jaki olej polecaz do tego silnika

Napisano
28 minut temu, jahooo napisał:

Jaki olej polecaz do tego silnika

Ja lałem muszle jak pisałem 5w30 i nic się nie działo. Twój musiałbyć zmieniamy chyba co 50, anie co 15. 

Napisano
8 godzin temu, czachabrava napisał:

Typowa bolaczka tego silnika tzw piston slap. 

Jak silnik po nagrzaniu dalej klekocze to juz za wiele specyfikami nie zrobisz. Do kazdej wymiany mozesz dorzucic cerateca, albo archoila zmniejszajacego tarcie. Bedzie ciszej, u mnie pomagalo. 

Ceratec zasadniczo ma na kilkadziesiąt tysięcy kilometrów starczyć, także średnio z tym laniem co wymianę.

Napisano
Godzinę temu, r1sender napisał:

Ceratec zasadniczo ma na kilkadziesiąt tysięcy kilometrów starczyć, także średnio z tym laniem co wymianę.

Ja napisałem z praktyki z tym silnikiem. Testów nie robiłem, ale po zlaniu oleju z ceratec było głosniej.

Wolałem zalać tańszy olej i do tego co wymianę ceratec. Taki zestaw wtedy wychodził jakieś 120pln...

Napisano
3 godziny temu, czachabrava napisał:

Ja napisałem z praktyki z tym silnikiem. Testów nie robiłem, ale po zlaniu oleju z ceratec było głosniej.

Wolałem zalać tańszy olej i do tego co wymianę ceratec. Taki zestaw wtedy wychodził jakieś 120pln...

Do takich tematów testowaliśmy Dąbie 1 z 1.4 75KM i przelotem 300+ kkm, po przejęciu tematu płukanka tec2000 zielona na 45 minut, później olej 5w40 i dodatek od liqui moli, taki niby który zapobiega wyciekom, czyli zmiękcza uszczelki itp. wymiany co 10kkm i płukanka przed każdą wymianą i olej z dodatkiem. Pojazd u kumpla przekroczył 400kkm, odma nie zamarza i zawory nie klepią, a klepaly hydrokasatory gdy go dostaliśmy... Pewnie po nowym roku szrot będzie, bo blachy zaczyna brakować miejscami... :hush: