Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z czujnikiem pogodowym od pieca z podajnikiem

Featured Replies

Napisano

Czujnik pogodowy od pieca Tekla Draco Duo 25 zaczął pokazywać wiosenną temperaturę podczas przymrozków. Piec posiada regulator RecalArt Electronic Economic Premium Lux. Po rozebraniu czujnika okazuje się że do wymiany byłby termistor ale nie mam pojęcia o jakiej rezystancji powinien być nowy. W jaki sposób zdobyć tą wiedzę? Jakieś pomiary? Jakby co to dzwoniłem przez dwa dni do siedziby RecalArt ale nikt nie odbiera.

czujnik.JPG

Napisano

NTC 10k?

To grosze kosztuje. Podłącz i zobacz czy pokazuje Ci temp. jak na postawionym obok termometrze.

Napisano
  • Autor

To szlag nie trafi czasem sterownika jak parametry jego będą nie teges?  Pytam bo lajkonik trochę jestem w temacie.

Napisano
3 godziny temu, Fryzuryn napisał:

To szlag nie trafi czasem sterownika jak parametry jego będą nie teges?  Pytam bo lajkonik trochę jestem w temacie.

Poszukaj na elektrodzie czy w necie. U mnie padł termistor, ale bez oznaczeń. Znalazłem jaki i kupiłem za kilka złotych.

Można też próbować dobrać samemu, ale mają róźne charakterystyki. W instrukcji sterownika do kominka mam np opisany jaki musi być.

Napisano
10 godzin temu, Fryzuryn napisał:

Nie. Co najwyżej będzie Ci sterownik się wartości temp pokazywał.

Gdzieś czytałem że Tekla stosuje NTC 10k. Nie wiem czy dla każdego kotła.

Możesz też zamiast tego termistora podłączyć do sterownika rezystor 10k ohm. O ile pamiętam, jak pokaże około 24st. to jest ok:)

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, sherif napisał:

Poszukaj na elektrodzie czy w necie. U mnie padł termistor, ale bez oznaczeń. Znalazłem jaki i kupiłem za kilka złotych.

Można też próbować dobrać samemu, ale mają róźne charakterystyki. W instrukcji sterownika do kominka mam np opisany jaki musi być.

Mam instrukcję do sterownika ale o parametrach czujnika pogodowego cisza.

Napisano
Teraz, Fryzuryn napisał:

Mam instrukcję do sterownika ale o parametrach czujnika pogodowego cisza.

Może masz inne czujniki temp podłączone z tym samym elementem wewnątrz (np. pokojowy)...

Napisano

Ntc 10k, ewentualnie pt100. Kup, podłącz, nie zepsujesz.

Napisano
  • Autor

Panowie, kupiłem dwa termistory: Ntc 10k i Ntc 2.2k . Ten pierwszy pokazywał -22 °C przy realnej 5 °C a ten drugi pokazuje temperaturę idealnie.

Info o nim uzyskałem na forum info ogrzewanie.

Dzięki za podpowiedzi.