Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda z przeczepą - przepisy raz jeszcze

Featured Replies

Napisano

Szanowni autokącikowicze.

Jako, iż posiadam przeczpkę oraz okazjonalnie ją ciągnę, niedawna zmiana wysokości mandatów zmotywowała mnie, żeby jeszcze raz przemyśleć temat.

Obecnie mam przyczepkę DMC 1400kg z hamulcem najazdowym.

Samochód DMC 1990kg (w polu O1 - 1500kg).

Ja posiadam PJ kat. B,C,D (brak BE oraz CE).

Moim zdaniem jazda takim zestawem jest w pełni legalnie.

Niedawno jednak nabyłem samochód od DMC 1790kg (w polu O1- 1500kg).

I teraz wygląda na to, że już tym samochodem tej przyczepki pociągnąć nie mogę (DMC samochodu nie jest 1.33x wieksze niż DMC przyczepy).

Tylko na jakie ewentualne konsekwencje się narażam? (zwłaszcza, że obecnie za jazdę bez uprawnień groźi grzywna od 1500 do 30k pln oraz orzeczenie zakazu prowadzenia pojazdów na minimum pół roku - źródło) a więc na zwykłej jeździe z nieodpowiednią przyczępą można nieźłych kłopotów sobie narobić.

Teraz przepisy co znalazłem na szybko:

1. Ustawa o kierujących pojazdami

Art. 6. 1. Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania:

(...)

6) kategorii B:

a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla,

b) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy lekkiej,

c) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy innej niż lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 4250 kg, z zastrzeżeniem ust. 2,

d) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;

(...)

2. Zespołem pojazdów, o którym mowa w ust. 1 pkt 6 lit. c, którego dopuszczalna masa całkowita przekracza 3,5 t, może kierować osoba, która zdała część praktyczną egzaminu państwowego, potwierdzoną wpisem do prawa jazdy

Moja interpretacja: Mogę holować zestaw złożony z pojazdu samochodowego do 3,5t oraz przyczepy innej niż lekka (czyli o DMC>750kg) pod warunkiem, że suma DMC samochodu oraz przyczepy nie przekracza

a) 3500kg jeśli mam jedynie PJ kat B.

b) 4250kg jeśli zdałem część praktyczną egzaminu państwowego, potwierdzoną wpisem w PJ (zakładam, że chodzi tutaj o kod 96).

Wygląda więc na to, że czy bym jechał moim piewszym zestawem 1990kg + przyczepa 1400kg jak i drugim 1790kg + przyczepa 1400kg to w obu przypadkach spełaniam warunki, a więc nie łapie się na ryzyko jazdy bez uprawnień.

Czy dobrze myślę?

Jeszcze żeby dopracyzować definicja przyczepy lekkie z PoRD: 51) przyczepa lekka – przyczepę, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg;

2. Prawo o ruchu drogowym 

Art. 62. 1. Rzeczywista masa całkowita przyczepy ciągniętej przez: 1) samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t lub autobus – nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego;

Tu mamy znowu wymóg, ale w moim przypadku raczej zawsze jest spełniony.

Bo nawet jeśli załaduję przyczepę do pełna czyli do 1400kg, to auto o DMC 1990kg samo na pusto waży więcej niż 1400kg, a w przypadku nowego auta DMC 1790, wprawdzie na pusto wychodzi chyba cos ciut ponad 1300kg, ale ja sam ważę ponad stówkę, więc masa rzeczywista pojazdu ciągnącego będzie wiecej niż 1400kg a więc wymóg z przepisu będzie spełniony.

3. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

§ 14. 1. Pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla i trzykołowego pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 1 t, wyposaża się w następujące rodzaje układów hamulcowych, zwanych dalej „hamulcami”:

(...)

7. W przyczepie o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, przeznaczonej do ciągnięcia przez pojazd, którego dopuszczalna masa całkowita wynosi nie mniej niż 1,33 dopuszczalnej masy całkowitej przyczepy, dopuszcza się hamulec roboczy typu bezwładnościowego (najazdowy), działający co najmniej na koła jednej osi; warunek stosuje się również do przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 5 t, zarejestrowanej po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1968 r.

8. Przepisu ust. 7 nie stosuje się do naczepy

I tutaj pojawia się u mnie problem, gdyż 1400kg x 1.33 = 1862kg.

I moje stare auto z DMC 1990kg spełania ten warunek, to jednak nowe auto z DMC 1790kg nie spełnia go.

I teraz pytania do was

1. Czy dobrze rozumiem, iż narazić na jazde bez uprawnień a co za tym idzie możliwą grzywne oraz orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów mógłbym się narazić jednynie łamiąc przepisy z ustawy o kierujących pojazdami dot kategorii praw jazdy. W przypadku obu moich samochdów z tą konktetną przyczepą tych przepisów nie łąmię, więc nie narażam się na takie konsekwencje. Poprawcie mnie jeśli źle tu myślę.

2. Jakie grożą mi konsekwencje, za złamanie tego przepisu o wymogu DMC pojazdu przynajmniej 1.33 masy przeczpy. Czy jadąc tym moim zestawem 1790kg auto + 1400kg przyczepa, narażam się na mandat (jeśli tak to jaki), czy na jakieś bardziej surowe konsekwencje.

Pozdrawiam, i zapraszam do dyskusji.

Napisano

Mamy tu specjalistę, Żuraw się nazywa. On się chyba kopał z koniem.... tfu, policją.

W linku jest to opisane, a morał tego artykułu jest taki, aby nie ruszać gówna bo będzie bardziej śmierdziało.

https://autokult.pl/38165,ciagniecie-przyczepy-autem-terenowym-wyjasniamy-przepisy-i-zasade-dmc-1-33

Jak chcesz info z pierwszej ręki, to na FB jest grupa Małe Trucki. Oni na co dzień mają kontakt z przepisami i policjantami i inspekcjami transportu z całej Eu.

https://www.facebook.com/groups/187798102408864/?ref=share

Ps. Co to za auto z dmc 1790kg?

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano

Ech... aż mi się nie chce... Ale dobry artykuł :oki:

image.png.c200ba46262188570d984993b754633e.png