Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Astra H] Odpowietrzenie układu hamulcowego

Featured Replies

Napisano

W weekend wymieniałem w z tyłu hamulce z bębnowych na tarczowe. Operacja przebiegła bez większych problemów, jednak z odpowietrzaniem nie poszło już tak łatwo. Podczas prac z tylnego układu wyciekł prawie cały płyn i prawdopodobnie zapowietrzyła się pompa ABS. Standardowe odpowietrzanie dla ABSu (przy włączonym zapłonie,najpierw przód potem tył; nie wiem czy dobrze, bo robiłem to pierwszy raz w aucie z ABS) doprowadziło do chyba częściowego odpowietrzenia układu. Podczas naciskania na pedał mam wrażenie, że jest on "gumowy", a hamulce łapią dopiero przy głęboko wciśniętym hamulcu.

Poradzi ktoś, jak to najlepiej w warunkach domowych odpowietrzyć?

Napisano

O ile dobrze pamiętam kolejność odpowietrzenia hamulców z ABS jest taka:

Pompa hamulcowa.

Lewe koło przednie.

Prawe koło przednie.

Prawe koło tylne.

Lewe koło tylne.

Napisano
  • Autor

Koła właśnie w takiej kolejności odpowietrzałem (choć z przodu to była raczej wymiana płynu niż odpowietrzanie, bo raczej przedni układ nie zapowietrzył się). Pytanie, jak odpowietrzyć pompę (bo gdzie nie patrzę, to piszą, że jak się wyleje cały płyn to tylko w serwisie)?

Napisano

W warunkach domowych odpowietrzasz, robisz rundkę (podczas jazdy abs robi test pompy, która przepycha płyn przez agregat), odpowietrzasz ponownie. Powtarzasz to zwykle 1-3 razy i gotowe.

Napisano
  • Autor
8 minut temu, Orochimaru napisał:

W warunkach domowych odpowietrzasz, robisz rundkę (podczas jazdy abs robi test pompy, która przepycha płyn przez agregat), odpowietrzasz ponownie. Powtarzasz to zwykle 1-3 razy i gotowe.

Wiedziałem, że na Ciebie można liczyć :) Spróbuję tej metody

Napisano
  • Autor

@OrochimaruA powiedz mi jeszcze, czy odpowietrzanie robić przy włączonym zapłonie, czy nie jest to konieczne? Sorry za pytanie, ale do tej pory nie odpowietrzałem układów z ABS.

Napisano
11 godzin temu, slawek_j napisał:

@OrochimaruA powiedz mi jeszcze, czy odpowietrzanie robić przy włączonym zapłonie, czy nie jest to konieczne? Sorry za pytanie, ale do tej pory nie odpowietrzałem układów z ABS.

W poprzednim aucie robiłem upgrade hamulców ale z przodu. Odpowietrzałem na wyłączonym zapłonie, rok później znowu robiłem upgrade w tym samym aucie, zrobiłem to na włączonym zapłonie - nie było różnicy.

Napisano
  • Autor

Dzięki Panowie za odzew i cenne porady :) . Samochodem przejechałem już kilkanaście km po zrobieniu upgrade'u to teraz spróbuję ponownie odpowietrzyć układ.

• 2 lata później...
Napisano

Możesz mieć syf w układzie.

Dawno to było, ale kolegom na przyszłość - przy odpowietrzaniu przeczyść układ hamulcowy z 2/3 razy, bo nawet jak odpowietrzysz go i pompę a zostanie jakiś syf to problem wróci. Zapchana hyraulika to w oplu standard i robię to średnio 3 razy dziennie. Jak nie chcesz ryzykować uszkodzenia pompy to oddaj na regeneracje normalnie :)

• 6 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Skoro wymieniałem płyn hamulcowy, to układ został przepłukany. Od tamtego czasu hamulce działają jak należy, wreszcie nie mam problemów z regulacją tylnych hamulców bębnowych.

Co ja mam "oddawać na regenerację"??? Nie było mowy o złym działaniu elementów, tylko o samej metodzie odpowietrzania...