Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błąd FUEL TRIM

Featured Replies

Napisano
  • Autor

Ponownie powrocil problem tego bledu angryfire.gif Teraz pojawia sie coraz czesciej. Wystarczy przez kilka km pojechac z predkoscia 110-120 km/h i sie zapali. Ma ktos jakis pomysl niewiem.gif , co sprawdzic ewentualnie wymienic. Przepustnica zmieniona juz jakis czas temu, a blad to P0170, "Czujnik O2 (Bank 1) - usterka dostrajania paliwa"

P.S. ASO sobie z tym problemem nie radzi.

Napisano
  • Autor

> kolego podjedź do dukiewicza tam pracuje kilku majstrów co sie na

> elektronice fiatowskiej znają wyśmienicie - w ramach testu kup

> nową sonde lambda, mimo ze we wskazaniach Twoja jest dobra -

> moze mieć przekłamania - stawiał bym na sonde...

Sonda jest nowa, zalozona z pol roku temu. Tez kiedys w ASO mowili, ze to wina sondy, wiec ja wymienilem. Nic to niestety nie zmienilo, dalej wystepuje ten sam problem.

Napisano
  • Autor

> a moze kolegotankujesz jakieś badziewne paliwo ? ? ? prubowałeś

> jeździć tylko na bp98 ? ? ?

Tankowalem rozne paliwa, na roznych stacjach. Nie ma to zadnego wplywu na wystepowanie bledu.

Napisano
  • Autor

> hm... a ON

> Twój problem pozostaje nadal nie rozwiązany... bedziemy się

> przyglądać dalszemu rozwojowi tej sprawy - pozdrawiam

Ciekawe ile taka przyjmnosc kosztuje u Dukiewicza, czyli podpiecie pod kompa i pelna diagnostyka hmm.gif

Napisano

> Ponownie powrocil problem tego bledu Teraz pojawia sie coraz

> czesciej. Wystarczy przez kilka km pojechac z predkoscia 110-120

> km/h i sie zapali. Ma ktos jakis pomysl , co sprawdzic

> ewentualnie wymienic. Przepustnica zmieniona juz jakis czas

> temu, a blad to P0170, "Czujnik O2 (Bank 1) - usterka

> dostrajania paliwa"

> P.S. ASO sobie z tym problemem nie radzi.

Szczerze to tylko raz mialem ten przypadek.... jak Rome umyl silnik... grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Szczerze to tylko raz mialem ten przypadek.... jak Rome umyl

> silnik...

No ja swojego nie mylem, moze dlatego grinser006.gif A tak szczeze to nie mam pojecia co mu dolega niewiem.gif moze ktorys czujnik szwankuje. Jutro jeszcze mu zakupie nowy filtr powietrza, bo bede w Slomczynie. Stary jest juz troche ciemnawy zeby.GIF. Ale to raczej nie bedzie mialo wplywu. Zauwazylem ,ze ostatnio zaczal mi palic wiecej, chyba nawet okolo litra, ale to chyba z powodu zimna.

Napisano

Błąd 0170 to nieprawidłowy skład mieszanki - proponuję przyjrzeć się bliżej sondzie lambda.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Błąd 0170 to nieprawidłowy skład mieszanki - proponuję przyjrzeć się

> bliżej sondzie lambda.

> Pozdrawiam

Chyba do niej sie dobiore, choc w lecie ja zmienialem. Moze jakis syf ja oblepil i zle reaguje, chociaz po podpieciu pod kompa, to wychodzi ze jest ok. Zmieniaja sie jej parametry wraz z nagrzewaniem sie silnika i dodawaniem gazu.

Napisano
  • Autor

Dzis chcialem, staralem sie aby zapalil sie ponownie check. A tu nic. Bylem na gieldzie, deptalem mu po drodze, momentami pod 150 i nic, jak na zlosc angryfire.gif . Wczoraj skasowalem blad. Czy musi uplynac pewien czas w takim przypadku, aby komp wywalil blad? Czy komp zbiera przez pewien czas infomacje o usterkach i dopiero po jakims czasie sygnalizuje? niewiem.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

W koncy wybralem sie do serwisu. Auto zostalo podpiete do Examinera. Podejrzenie padlo na sonde lambda. Majster powiedzial, ze na wolnych obrotach przy nagrzanym silniku, napiecie na sondzie nie spada ponizej 100mV. Sonda reaguje troche za wolno. Czy faktycznie moze tak byc? Aha i jeszcze jedno: jak sam zczytywalem blad, to byl z kodem P0170, a na examinerze pokazalo P1170 - Sterzenie mieszanki. Czy to chodzi o ten sam blad??

A oto wydruk z examinera.

278102075-examiner.JPG

post-73486-14352477282839_thumb.jpg

• 6 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Niestety wracam do tematu frown.gif

Zmienilem ostatnio nawet centralke wtrysku na nowa, bo byla podejrzana. Dalej jest to samo. Jak jezdze spokojnie, prawie jak pan w kapeluszu zeby.GIF, to blad wystepuje bardzo zadko. Natomiast im dynamiczniej jezdze, tym czesciej wystepuje "usterka dostrajania paliwa".

Efekt jest taki, ze czesto sonda lambda widzi po skladzie spalin, ze mieszanka jest bogata, a tak nie jest. Sonda jest juz trzecia z kolei.

Ma ktos pomysl co moze byc?? Moze jakies nieszczelnosci w kolektorze dolotowym?? Wszystkie parametry z czujnikow ok, wtryski wg. examinera tez ok.

Juz mi witki opadaja frown.gif

Napisano

Może jest problem z ciśnieniem paliwa (regulator ciśnienia/pompa paliwa).

Sonda oryginalna czy zamiennik z Allegro? Za "uniwersalne" to podziękuję - do niczego się nie nadają, jak już to zamiennik ale markowy - najlepiej BOSCHa i musi się zgadzać w/g katalogu. Sondy do mk.1 i mk.2 są różne, mają inną konstrukcję i inną charakterystykę.

Napisano
  • Autor

> Może jest problem z ciśnieniem paliwa (regulator ciśnienia/pompa

> paliwa).

Cisnienie jest ok, bylo sprawdzane.

> Sonda oryginalna czy zamiennik z Allegro?

Oryginal, trzecia z kolei. Jakos nie chce mi sie wierzyc, zeby na kazdej z trzech byly takie same problemy.

Za "uniwersalne" to

> podziękuję - do niczego się nie nadają, jak już to zamiennik ale

> markowy - najlepiej BOSCHa i musi się zgadzać w/g katalogu.

> Sondy do mk.1 i mk.2 są różne, mają inną konstrukcję i inną

> charakterystykę.

Sam nie wiem, co moze byc. Moza przypchany katalizator i spaliny maja duze stezenie w okolicy sondy niewiem.gif

Napisano

> EOBD

To faktycznie może być wina uszkodzonego kata...

Napisano
  • Autor

> To faktycznie może być wina uszkodzonego kata...

Chyba jedyny sposob, to zmienianie poszczegolnych elementow metoda prob i bledow sick.gif

Mam drugi kolektor wydechowy z katalizatorem, wiec przeloze i zobacze jak bedzie.

• 4 miesiące później...
Napisano

Czy wymiana katalizatora pomogła ? Mam ten sam problem.

Napisano
  • Autor

> Czy wymiana katalizatora pomogła ? Mam ten sam problem.

Kata jeszcze nie zmienialem. Na pewno nie pomogla wymiana centralki wtrysku, dalej sie blad pojawial.

Ale zauwazylem, ze od kiedy zrobilo sie chlodniej i zimno, to zniknal problem pojawiajacego sie bledu. Teraz to juz calkiem zglupialem spineyes.gif . Moze to faktycznie problem z katalizatorem, teraz moze lapie mniejsze temperatury niewiem.gif

Napisano

... u mnie jak już pisałem wyżej jest to samo z tą tylko różnicą, że jak jeździłem na gazie wszystko było ok, po przełączeniu na benzynę błąd się pojawiał, przełączyłem na gaz błąd znikał ale ostatnio pojawił się nawet na gazie. Podłączyłem pod komputer i wyskoczył błąd P0170 (Stężenie mieszanki - System ubogi) i P0130 (Sonda Lambda na pocz. - sygnał niewłaściwy).

Mam ten problem od 2 lat, były wymieniane sondy ale po pewnym czasie błąd znowu się pokazał, może nie tak często ale był. Kupiłem nową sondę, dziś wymienię, choć i tak wiem, że po pewnym czasie błąd znów wyskoczy.

Mój Punciak ma przejechane 261 kkm i mam go od nowości, wymieniłem tylko dwie sondy, uszczelkę pod głowicą i sprzegło i to wszystko (poza zwykłymi przeglądami typu klocki, olej, filtry itd.) Ostatnio sprawdzałem amortyzatory i wyszło 75% przód i 65% tył, ponieważ samochód jeździ w trasach.

Szczerze powiem, że też jestem głupi z powodu tego co się dzieje.

MOŻE JAKIŚ SPECJALISTA Z FORUM WIE O CO CHODZI !!!???

• 2 tygodnie później...
Napisano

...hmmm ... u mnie temat się wyjaśnił, padł emulator OBD2fix

Napisano

> Aha, taki emulator od gazu??

tak, dokładnie emulator od gazu

Napisano
  • Autor

> tak, dokładnie emulator od gazu

No ja nie mam tego ani gazu, czyli u mnie to cos innego. Ale na razie od kiedy jest zimno to problem ustapil.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.