Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Program do czasu pracy kierowcy plus czytnik - co kupić ?

Featured Replies

Napisano

Coś się zmieniło w przepisach że z tego co rozumiem oprócz czytanych danych z tacho trzeba jeszcze to przekonwertować w jakąś inną formę. Pracuję w firmie w której są 2 ciężarówki. Co mi jest potrzebne ? Jakiś tachospeed i proponowany przez nich czytnik za coś w okolicach 2k ? I to mi styknie żeby to jakoś ogarnąć ? Do tej pory kierowcy jeździli na stacje diagnostyczną gdzie dane zgrywane były na płyty, podobno 10 lat trzeba to przechowywać. Jest jakieś prostsze rozwiązanie ? 

Napisano

W przepisach się nie orientuję, ale u mnie dział transportu używa 4Trans i do tego mają czytniki kart.

Napisano
W dniu 2.06.2022 o 11:54, yack napisał:

Coś się zmieniło w przepisach że z tego co rozumiem oprócz czytanych danych z tacho trzeba jeszcze to przekonwertować w jakąś inną formę. Pracuję w firmie w której są 2 ciężarówki. Co mi jest potrzebne ? Jakiś tachospeed i proponowany przez nich czytnik za coś w okolicach 2k ? I to mi styknie żeby to jakoś ogarnąć ? Do tej pory kierowcy jeździli na stacje diagnostyczną gdzie dane zgrywane były na płyty, podobno 10 lat trzeba to przechowywać. Jest jakieś prostsze rozwiązanie ? 

samo zgrywanie danych z karty kierowcy to nie problem, wystarczy w dość przystępnej cenie tachobit z czytnikiem stacjonarnym z możliwością zgrania i opcja wydruku danych... mam to na potrzeby własne ażeby zgrywać Karty Kierowcy i wysyłać dalej do firmy zewnętrznej która te pliki opracowuje, zgrywam karty w połowie i na koniec miesiąca... i jest ok... auta jeżdżą po Polsce więc dla mnie to nie problem.

Tu jeszcze pozostaje kwestia zgrywanie samego tacho jest potrzebne - raz na 90 dni ;) 

Napisano
W dniu 4.06.2022 o 10:47, psyhol napisał:

W przepisach się nie orientuję, ale u mnie dział transportu używa 4Trans i do tego mają czytniki kart.

No to super, że nie znasz się na podstawowych przepisach..... 

a wypadało by.... 

pewnie Ci kartę i tacho zdalnie zgrywają, ale warto wiedzieć jak to się ma ;) 

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, Ariibyd napisał:

zgrywać Karty Kierowcy i wysyłać dalej do firmy zewnętrznej która te pliki opracowuje,

No a takie czytniki które wczytują i Kartę Kierowcy i tachograf się nie sprawdzają ? 

Opracowanie to mówisz godziny pracy, tak ? Czyli to nie jest takie proste że z tego programu sobie spiszę że np.  w maju przepracowane X godzin, Y nadgodzin i po temacie ? Mam 2 kierowców/2 samochody(sprzedaż towarów a nie firma transportowa) - myślisz że to trudne żeby ogarnąć to samemu ? 

Napisano
W dniu 8.06.2022 o 09:06, yack napisał:

No a takie czytniki które wczytują i Kartę Kierowcy i tachograf się nie sprawdzają ? 

Opracowanie to mówisz godziny pracy, tak ? Czyli to nie jest takie proste że z tego programu sobie spiszę że np.  w maju przepracowane X godzin, Y nadgodzin i po temacie ? Mam 2 kierowców/2 samochody(sprzedaż towarów a nie firma transportowa) - myślisz że to trudne żeby ogarnąć to samemu ? 

Zgranie danych to jedno, masz obowiązek jako pracodawca zarchiwizować dane;

karta kierowcy raz na 28 dni

tachograf raz na 90 dni

to podstawa.

Analiza zapisów to inna sprawa, prosty program pokaże Ci wykres aktywności danego kierowcy, bardziej rozbudowany (czytaj droższy) już może więcej interpretacji przedstawić - szczegóły wykroczenia, możliwość wydrukowania oświadczenia.

Te jeszcze bardziej zaawansowane.... to już liczą wszystko łącznie z czasem pracy/lista obecności i inne...

Napisano
On 6/7/2022 at 10:43 PM, Ariibyd said:

No to super, że nie znasz się na podstawowych przepisach..... 

a wypadało by.... 

pewnie Ci kartę i tacho zdalnie zgrywają, ale warto wiedzieć jak to się ma ;) 

Wiesz, to trochę nie moja branża ale chciałem pomóc ;] rozmawiałem po prostu z kolegami z działu transportu w firmie i przy okazji pokazali jak odczytują dane w 4Trans  ;)

• 5 miesięcy później...
Napisano

ja mam inelo 4trans, i czytnik i program, ale tanie to nie jest.

Napisano
22 godziny temu, Antoine napisał(a):

ja mam inelo 4trans, i czytnik i program, ale tanie to nie jest.

Ale.... Ty..... masz firmę, z tego co "widzę".... więc w zależności, kto, i jak, Ci rozlicza/interpretuje to co z kart zgrywasz jest ważne.... 

do poglądu wystarcza "zwykły" prosty czytnik...