Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

X16XEL wolne obroty na poziomie 1700

Featured Replies

Napisano

do tej pory po odpaleniu silnika przez ok 1-2 min obroty utrzymywaly sie ok 1200-1300 a póżniej spadały do ok 700-800 (jak byla włączona klima to ok 900) do dzisiaj,

wracam z krakowa zakopianką, klima wlaczona na full, jade ok 100-120km/h i w pewnym momencie puszczam go samopas, na luzie, patrze na obrotomierz a obroty 1700-1900 i nie spadają niżej, robie przegazówke i to samo, po pół godzinnej jeździe dalej to samo, na luzie obroty nie spadly ponizej 1500 obr/min, i nie pomagalo wylaczenie i załączenie klimy,

zatrzymalem sie na poboczu, wylaczylem silnik, po 5 minutach wlączam i pali, oborty od razu na 700-800 i ok, ale jak ruszam, i w trakcie jazdy puszczam go na luz to wsazuje 1000obr/min (bez klimy) (przy czym prędkość spadanie obrotów w zakresie >2000 jest dużó dużo szybsza nież poniżej 2000- jest zauwazalny moment spowolnienia spadku obrotów)

co moze byc przyczyną takiej pracy silnika na wolnych obrotach? acha to wszytskona LPG, nie sprawdzalem jak bedzie na noPb

czy t ten słynny krokowiec albo EGR?

Napisano

> czy t ten słynny krokowiec albo EGR?

Raczej krokowiec albo przycina ci się linka gazu.

Napisano
  • Autor

obserwacje z rana:

na benzynie tak samo,

dodatkowo i na benzynie i na LPG widzę że przy dojeżdzaniu np do świateł na luzie, obroty są na poziomie 1000, a jak sie zatrzymam to pięknie ladnie schodzą do 700

Napisano

Witaj! Mam ten sam silnik i te same objawy, myslę, że to celowo podczas jazdy na luzie obroty są wyższe niż na postoju, żeby nie szarpało przy dodawaniu gazu po jeździe na luzie. Jak mam klimę włączoną, to podczas jazdy na luzie obroty sa wyższe niż 1100, Pamietam kiedyś miałem 1500 i też mnie to zadziwiło, ale po wyłączeniu klimy spadły do 1000-1100 podczas jazdy, a po zatrzymaniu od razu obniżyły się do ok. 750. I takie są zawsze na postoju, z klimą oraz bez. Może sie mylę, ale uważam, że te objawy to normalka, ale... kto wie? Będę śledził ten temat, może sie dowiem czegoś nowego?

PS. Uprzedzając pytania informuję, że niedawno, ok. 2 m-ce temu czyściłem EGR i krokowca - profilaktycznie, a nie, że musiałem. Nawet nie były bardzo brudne, jak tu niektórzy pisali, ot, trochę sadzy i tyle, żadne zapychanie. Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Witaj! Mam ten sam silnik i te same objawy, myslę, że to celowo

> podczas jazdy na luzie obroty są wyższe niż na postoju, żeby nie

> szarpało przy dodawaniu gazu po jeździe na luzie. Jak mam klimę

> włączoną, to podczas jazdy na luzie obroty sa wyższe niż 1100,

> Pamietam kiedyś miałem 1500 i też mnie to zadziwiło, ale po

> wyłączeniu klimy spadły do 1000-1100 podczas jazdy, a po

> zatrzymaniu od razu obniżyły się do ok. 750. I takie są zawsze

> na postoju, z klimą oraz bez. Może sie mylę, ale uważam, że te

> objawy to normalka, ale... kto wie? Będę śledził ten temat, może

> sie dowiem czegoś nowego?

> PS. Uprzedzając pytania informuję, że niedawno, ok. 2 m-ce temu

> czyściłem EGR i krokowca - profilaktycznie, a nie, że musiałem.

> Nawet nie były bardzo brudne, jak tu niektórzy pisali, ot,

> trochę sadzy i tyle, żadne zapychanie. Pozdrawiam.

dzieki za informacje, zaczynałem sie martwic, jest dokladnie jak mówisz jak jedzie to wolno spadają do ok 1000 a jak sie zatrzymam to do ok 800

z egr i krokowcem sam sobie pooradziles czy byles u fachowca?

Napisano

> dzieki za informacje, zaczynałem sie martwic, jest dokladnie jak

> mówisz jak jedzie to wolno spadają do ok 1000 a jak sie

> zatrzymam to do ok 800

> z egr i krokowcem sam sobie pooradziles czy byles u fachowca?

Dobra Panowie

Napisze krotko jakie objawy mam u siebie i co dala wizyta dzis u elektryka w warsztacie.

Mianowicie po odpaleniu wlacza mi sie automatyczne ssanie. Gdy silnik juz sie rozgrzeje i wylacze go na chwile to po wlaczeniu znowu wlacza mi sie automatyczne ssanie na ok. 1-1,5 min.

Na jalowym mam obroty na poziomie 950. Do niedawna na jalowym byly na poziomie 750-800. Na szczescie nie faluja.

Dodatkowo swieci mi sie ChE z kodem 1405 czyli uszkodzony zawor EGR.

Dzis wjechalem do elektryka bo po co mi ssanie po kazdym odpaleniu silnika,ktore powoduje spalanie wieksze o 1L/100km?

elektryk popatrzyl, posluchal, obejrzal i sie za glowe zlapal,ze kurna ostro mam zabudowany silnik, ciezko sie bedzie dostac do egra itd. umowil sie ze mna na koniec lipca kiedy juz wroce z urlopu.

objawy w postaci wyzszych obrotow po wlaczeniu i na jalowym sa wg niego spowodowane zanieczyszczeniami w ukladzie krokowca, przepustnicy i egra.

i tylko tyle. najwiekszy problem to dostanie sie do tego balaganu

koszt egra ok. 500 pln.

pozdro

Napisano

EGRa kupisz na allegro nowego za okolo 300zeta, a wyciagnac mozesz go sam. Tylko potrzeba troche specjalnych kluczy

Napisano

Mam bardzo podobne objawy. Dzisiaj biorę się za czyszczenie przepustnicy , krokowca i tego EGRa bym obejrzał tylko gdzie on jest.

Napisano

> Mam bardzo podobne objawy. Dzisiaj biorę się za czyszczenie

> przepustnicy , krokowca i tego EGRa bym obejrzał tylko gdzie on

> jest.

wydaje mi sie (o ile mowimy o 1.6 xel) ze znajduje sie on od strony kierowcy. czyli jak stoimy przed samochodem to w prawym gornym rogu silnika. Trzeba zdjac pokrywe plastitowa.

Ale moze kolega master22221 sie wypowie, bo on podobno zaslepial. pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Mam bardzo podobne objawy. Dzisiaj biorę się za czyszczenie

> przepustnicy , krokowca i tego EGRa bym obejrzał tylko gdzie on

> jest.

daj znac jak ci poszlo i jak mozesz to zrób kilka zdjęć,k ja też jade na weekend do rodziców i porobie sobie to i owo przy asterce,

Napisano
  • Autor

> Witaj! Mam ten sam silnik i te same objawy, myslę, że to celowo

> podczas jazdy na luzie obroty są wyższe niż na postoju, żeby nie

> szarpało przy dodawaniu gazu po jeździe na luzie. Jak mam klimę

> włączoną, to podczas jazdy na luzie obroty sa wyższe niż 1100,

> Pamietam kiedyś miałem 1500 i też mnie to zadziwiło, ale po

> wyłączeniu klimy spadły do 1000-1100 podczas jazdy, a po

> zatrzymaniu od razu obniżyły się do ok. 750. I takie są zawsze

> na postoju, z klimą oraz bez. Może sie mylę, ale uważam, że te

> objawy to normalka, ale... kto wie?

czy ktoś wie że tak jest, bo u mnie teraz to taka norma jest, jazda na luzie obr ok 900/950, a jak sie zatrzymam to spadają do 750

Napisano

> heheh riwcik dzieki za przpominacza w postaci linka

> sek w tym,ze jak patrze ile kabli, jakis rurek jest zamontowanych nad

> ukladem krokowca/egra i przepustnicy to rozkladam rece

Dasz rade waytogo.gif Podstawa to dobre klucze z roznymi przedluzkami (krotsze, dluzsze), dlugi wkretak torx do odkrecenia krokowca. Robilem u siebie juz to 2 lub 3 razy. Fakt ze qrw.... lecialy zlosnik.gif ale zrobilem winner.gif

Napisano

> z egr i krokowcem sam sobie pooradziles czy byles u fachowca?

Witaj! Osobiście wymontowałem krokowy i EGR, wyczyściłem i zamontowałem z powrotem. Co do EGR to sprawa prosta, ale krokowy wymontować - tragedia, kiepski dostęp dla klucza - najlepiej kluczem płaskim z grzechotką oraz bitem torx iles tam, nie pamietam dokładnie. Przy okazji krokowca mozna wyczyścić przepustnicę oraz kanały z krokowego do przepustnicy koniecznie!

Pozdrawiam.

Napisano

Witam,

Mam ten sam objaw (podczas jazdy jałowe obroty "na luzie" są dużo wyższe niż podczas postoju) i jak usłyszałem w serwisie jest to normalne (powyższone obroty przygotowują silnik i alternator do ew. szybkiej reakcji na duży pobór prądu typu nagłe zadziałanie ABS czy innych funkcji wykorzystywanych podczas jazdy //a nie postoju//). Tak apropos EGR mam nowy i niedawno wymieniany krokowiec też ok.

Pozdrawiam

CALVIN

Napisano

> Witam,

> Mam ten sam objaw (podczas jazdy jałowe obroty "na luzie" są dużo

> wyższe niż podczas postoju) i jak usłyszałem w serwisie jest to

> normalne

To znaczy, że muszę jechać na 'reklamację' do ASO, bo u mnie po wyrzuceniu na luz obroty spadają do 900 i nie są wcale 'dużo wyższe' niż na biegu jałowym. grinser006.gifwink.gif

Natomiast zdarzyła mi się parokrotnie sytacja opisan tu powyżej i też mnie to zastanawia - jaka tego przyczyna. Ponieważ nie powtarza się to jakoś nachalnie, na razie sobie odpuściłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.