Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dźwięk klik,klik,klik...

Featured Replies

Napisano

Witam 

Jest sobie moja   Oktavia od jakiegoś czasu pojawiają się dźwięki jak w tytule przy małej prędkości skręconych kołach obojętnie czy w prawo czy w lewo i hamowaniu tuż przed zatrzymaniem. Byłem na stacji kontroli, luzów brak manewrowałem na placu różnie cisza ,ruszałem na skręconych kołach cisza czyli raczej nie przegub(w sumie to przegub strzela) kliki słychać przy małej prędkości tylko przy hamowaniu na skręconych kołach, hamując na wprost jest cicho.

Ktoś coś takiego przerabiał? dziwne zjawisko🤔

Napisano

Trudno pisze się na forum internetowym o dźwiękach i ciężko coś doradzić.

Przy tym hamowaniu bieg włączony czy luz?

Może przegub wewnętrzny? :hmm:

Napisano
  • Autor

Przy końcu to już sprzęgło raczej wciśnięte,ale robiłem różne kombinacje i zawsze gdy hamuje,przegub wewnętrzny słynie z drgań przenoszonych na auto a tu tego niema.

Napisano
20 minut temu, robert2609 napisał:

Przy końcu to już sprzęgło raczej wciśnięte,ale robiłem różne kombinacje i zawsze gdy hamuje,przegub wewnętrzny słynie z drgań przenoszonych na auto a tu tego niema.

Z tą wibracją to niekoniecznie, ale raczej stukałby bez obciążenia (na luzie).

Edytowane przez DamU

Napisano
  • Autor

Wewnętrzny raczej nie ma wpływu na skręt kół chyba. Na biegu ciężko to sprawdzić bo jest już mała prędkość i raczej trzeba wcisnąć sprzęgła bo inaczej zduszę silnik...

Napisano
Witam 
Jest sobie moja   Oktavia od jakiegoś czasu pojawiają się dźwięki jak w tytule przy małej prędkości skręconych kołach obojętnie czy w prawo czy w lewo i hamowaniu tuż przed zatrzymaniem. Byłem na stacji kontroli, luzów brak manewrowałem na placu różnie cisza ,ruszałem na skręconych kołach cisza czyli raczej nie przegub(w sumie to przegub strzela) kliki słychać przy małej prędkości tylko przy hamowaniu na skręconych kołach, hamując na wprost jest cicho.
Ktoś coś takiego przerabiał? dziwne zjawisko[emoji848]
Ja bym szukal przyczyny w klockach hamulcowych. Rozebrać, przecyscic, jeszcze raz złożyć. Może w określonych warunkach klocek nierówno rozpoczyna hamowanie i klika.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Napisano

Miałem delikatne stukanie przy zwalnianiu, przed samym zatrzymaniem. Z tyłu kończyły się klocki hamulcowe. Po wymianie cisza. 

Napisano
  • Autor

Temat ciągnę dalej jest teraz tak iż gdy autem jadą pasażerowie to praktycznie za każdym razem słychać przy ruszaniu i końcówce przed zatrzymanie te klikanie muszą być lekko koła skręcone na wprost nic cisza przy ruszaniu i zatrzymaniu.

Dźwięk też nie występuje gdy jadę sam im więcej osób tym bardziej słychać 🤔.

Jedno co zdjagnozowalem to prawa strona ma luz na samej tarczy tzn.na obrocie z 3 może 5mm w tym czasie półoś jest bez ruchu a tarcza minimalnie po obrocie.

Porównując lewą stronę tam 0 luzu.

Czyżby to przegub? który dopiero przy obciążeniu się udziela? 

Nagrałem krótki filmik ale nie mogę go tu wstawić bo niby za długi i zbytnio nie wiem jak to zmniejszyć 

Edytowane przez robert2609

Napisano
1 godzinę temu, robert2609 napisał:

Nagrałem krótki filmik ale nie mogę go tu wstawić bo niby za długi i zbytnio nie wiem jak to zmniejszyć 

youtube

Napisano
  • Autor

No to proszę.

Dodam tylko,że tarcza jest dokręcona sprawdzałem ale niestety nie mam takiego klucza żeby sprawdzić ta śrubę.

Przegub nie strzela na skreconych kołach.

Może to luz na wieloklinie?

Edytowane przez robert2609

Napisano
18 godzin temu, robert2609 napisał:

Może to luz na wieloklinie

To na pewno nie 

Na pewno też nie jest to wina dokręconej lub nie półosi 

Myślę że twój opis jest na tyle mało precyzyjny ze warto abyś nagrał film na którym przedstawić ten dźwięk 

Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany zatarte łożysko na amortyzatorze wymiana kpl.+nowe poduszki i nastała wiekopomna cisza.

Napisano
  • Autor

Tak wracając do wyżej wymienionych części jest sens jechać sprawdzić zbieżność? Kierowca przy jeździe na wprost jest o jakieś 1 lub 2 stopnie w prawo teraz nie wiem... ale od nowości nie robiłem kontroli geometrii.Co dziwne to gdy zasiądzie ktoś na fotelu pasażera już jest idealnie prosto🤔

Chyba nie zaszkodzi podjechać niech sprawdzą...